Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Enter – A következetesség embere

Várkonyi Balázs - 2017. október 30. 11:09

A vasárnapi vihar a négy fal közé szorított. Számítógép bekapcsolva, lássuk, mi hír „odakintről”. Elhűlve nézem a Dunaújváros hírportál fotóit a szél pusztításáról. Olvasom a mindegyre frissülő helyzetjelentést a Magyar útnál meg a körforgónál történtekről, a nagyvenyimi, bodajki, csákvári kártételről, és sorjáznak a hírek. A szélnek nincs nyugta.

Késő délutánra aztán valamelyest enyhül a vihar ereje, így normalizálódik a helyzet. Egy időre legalábbis. Mert este nyolckor újabb riasztás… Ma reggel aztán megnyugvással olvasom a hírt: vége. A kárelhárítás persze egy ideig még tart. Ennek híreit keresve ismerőst sodor elém a meglepetéssel mindig szolgáló internet. A monitorról szakmabéli ember fotója néz velem szembe.

Régi újvárosiak számára ismerősek lehetnek ezek a vonások. Igen, ő az: Zelei Béla, az Üst című lap egykori felelős szerkesztője. Az épp hatvan éve, 1957 októberében indult újságot 1966-tól tíz éven át irányította. Vezetése alatt a lap „megemberesedett”. Egy szakmai elemzés írja: „Az Üst-ből, a szerény kivitelű üzemi híradóból rövid idő alatt a szakma szabályainak megfelelő újságot hoz létre. A gépíróval együtt is mindössze három fős szerkesztőséget népes külsős szerzői gárda vette körül. Ezek közül a fiatalok közül többen léphettek tovább a városi-, a megyei-, vagy éppen  országos laphoz és került ki közülük rádióriporter is.”

De hogyan is lett a Csongrád megyei Sövényházáról származó parasztfiú az újvárosi lap főnöke? Kalandos úton… Először a Vasműben volt segédmunkás, később az MHSZ helyi elnöke lett. A városvezetés kérte fel aztán, hogy rázza gatyába az újságot. Ismerték ugyanis szakmai életútját. A tanári diplomával újságíróvá lett fiatalember egykor a Csongrád megyei Hírlapnál szerzett gyakorlatot. Riporteri vénájával hamar kitűnt, a szerkesztőség megbecsült tagja lett. Pályájában törést 1956 hozott, amikor a forradalom leverése után a „két kapura játszó” korábbi főszerkesztőt helyezték vissza a lap élére. A munkatársak tiltakoztak, és fogadalmat tettek: ha az elvtelen főszerkesztő marad, ők felmondanak. De aztán sorra beadták a derekukat. Egyedül Zelei Béla tartott ki adott szava mellett. Csak ő mondott fel.

Évekig tanárkodott, aztán váltott: az élet sűrejét akarta megismerni, így Újvárosban próbált szerencsét. És akkor jött a felkérés az Üst vezetésére. Sikeres tíz év után azonban régi kollégái „megkörnyékezték”. Főmunkatársnak hívták a szegedi szerkesztőségbe. Engedett a csábításnak. Szaktudása és korrektsége a régi volt – népszerűség övezte. 1991-ig hivatásának élt, akkor vonult nyugdíjba. Elvhűségét tisztelték azok is, akik más ideológiai gyökérzeten nevelődtek. Tízéves dunaújvárosi szolgálata alatt itt is közmegbecsülésnek örvendhetett. Ma Lajosmizsén él. Szakmai örökségét fiának adta át.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.