Dunaújváros Hetilap

Háromszáz millió forint a sportszervezeteknek

Molnár Emese - 2017. november 16. 12:55

Több, mint negyven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a novemberi közgyűlésen. Az ülésen dönteni kellett az élményfürdő műszaki munkálataival kapcsolatban is. A Modern Városok Program keretén belül pedig fejlesztené a város a víziközmű-hálózatot és mintegy háromszáz millió forinttal támogatják a sportszervezetek létesítményhasználatát.

Sürgősségi indítványként vették fel és támogatták is a képviselők azt a napirendet, amellyel 350 ezer forint gyorssegélyt biztosítanak a Köztársasági úti tűzeset károsultjának: november 6-án egy tízemeletes épület egyik lakásában tűz keletkezett, leégett a szekrénysor, az egész lakás pedig füsttel és korommal telített volt, ami miatt a lakónak el is kellett hagynia otthonát.

Két nagy fejlesztés, mégpedig a labdarúgó stadion és a radari sporttelep tekintetében a beruházás lebonyolítói, valamint az építés műszaki ellenőri feladatainak ellátásával a közgyűlés megbízta a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-t .

A közgyűlésen dönteni kellett az élményfürdő műszaki munkálataival kapcsolatban is. A napirend alapján, a fürdő- és vízisport centrum távhő ellátó rendszerének módosítását úgy valósítanák meg, hogy az ISD Dunaferr Zrt. távhőrendszerét egy direkt vezetékkel összekapcsolják az Aquantis élményfürdő és a Fabó Éva sportuszoda létesítményekkel.  A Dunaferr „csúszósín hőjét”, mint kohászati technológiai hulladékhőt használnák fel a létesítmények hőigényének fedezésére. Ehhez a beruházáshoz engedélyes és kiviteli tervek szükségesek egy tervezési program keretében. A feladat elvégzésével a DVG Zrt.-t bízta meg a közgyűlés.

A Modern Városok Program keretén belül fejlesztené a város a víziközmű-hálózatot. A projekt végrehajtása előtt tervezés szükséges, ezzel is a DVG Zrt-t bízták meg az ülésen. A tervezési programban a meglévő csáposkutak felújítása, a Venyimi út – Papírgyár új ivóvíz összekötő, körösítő vezeték megépítése, a Dunaferr stadion – Papírgyár ivóvíz vezeték rekonstrukciója szerepel.

Az önkormányzat pályázatot hirdetett a helyi sportszervezetek támogatására, amellyel a sportlétesítmények bérleti díjához nyerhettek forrást. Tizenhat egyesület nyújtott be kérelmet, amelyek összesen mintegy 304 millió forint támogatásban részesültek a jövő évre vonatkozóan.  A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség 6,1 millió, a Duna-Pent Női Kézilabda Sportegyesület 13,9 millió, a Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület 51 millió, a Dunaújvárosi Amerikai Futball Sportegyesület 4,2 millió, a Danubius KSE 15 millió, a Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesület 10 millió, a Titán Sportegyesület 5,8 millió, a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület 4 millió, a Dunaferr Sportegyesület 47 millió, az Angels Női Jégkorong Sportegyesület 7,1 millió, a Dunaújvárosi Jégkorong Kft. 63,5 millió, a Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület 2,7 millió, az Újvárosi Hokillák Sportegyesület 7,4 millió, a Dunaújvárosi Atlétikai Club 12,1 millió, a Dunaújváros Kohász Kézilabda Akadémia Non-profit Kft. 32 millió, a DSE Röplabda Akadémia Non-profit Kft. 22 millió forintot kap. Az önkormányzat a támogatási keret maradékát, mintegy 77 millió forintot, szabad korcsolya finanszírozására, diákok szabadidő sportolására és tömegsportra, egyéb szabadidős tevékenységre, sportszervezetek pályázaton kívüli létesítményhasználatára, oktatási intézmények igényére biztosítja majd.

Már két éve havi ötezer forintos béren kívüli juttatást biztosít az önkormányzat a fenntartásában lévő intézmények dolgozóinak. A közgyűlésen a jövő évre is megszavazták ezt a támogatást, amely a mintegy 672 dolgozó (bölcsődék, óvodák, idősek otthona, Egészségmegőrzési Központ, múzeum, könyvtár, színház, Útkeresés Segítő Szolgálat) esetében 54,2 millió forintot jelent.

A 14. számú fogorvosi körzet rendelőbe (Hold utca 1.) egy akadálymentesítését biztosító mobil eszközt vásárolnak, erre a közgyűlés 633 ezer forintot biztosított.

Az elmúlt időszakban kilenc új zebrát alakítottak ki városunkban, például a Venyimi úton, a Bocskai utcában. A mostani közgyűlésen mintegy 25 millió forintot szavaztak meg arra, hogy ezekhez megvilágítást is kiépítsen a DVG Zrt.

A Gagarin tér 7-11. számú társasház közös képviselője azt kérelmezte az önkormányzattól, hogy az épület jelenleg balesetveszélyes árkádjának felújításához járuljon hozzá.  A lépcsőházak közötti árkád műszaki állapota annyira leromlott, hogy közvetlen veszélyt jelent az arra közlekedőknek. Az árkádot nem csak a lakók használják, hanem jelentős ott a gyalogos forgalom is. A közgyűlés a költségek felét, 500 ezer forintot biztosít a felújításhoz.

Megszavazták a képviselők a Technikum városrészi kisposta újranyitásával kapcsolatos lépéseket, vagyis a Vörösmarty utcai helyiséget felújíttatják a DVG Zrt-vel mintegy 8 millió forint értékben, majd a céget bízzák meg az üzemeltetéssel évi 7 millió forintos költségvetéssel.

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.