Braun Csenge az év legjobbja!

doszerk - 2018. január 10. 18:27

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége január 10-i ülésén döntött a 2017-es esztendő legjobb kézilabdázóinak személyéről. A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia fiatal játékosát, Braun Csengét választották a tavalyi év legjobb ifjúsági strandkézilabdázójának.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége január 10-i ülésén döntött a 2017-es esztendő legjobb kézilabdázóinak személyéről. A grémium döntése alapján a felnőttek között a győri Görbicz Anita, illetve a veszprémi Lélkai Máté bizonyult a legjobbnak, ám Dunaújváros sem maradt győztes nélkül, ugyanis a 2017-es év legjobb ifjúsági korú leány strandkézilabdázójának a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia tehetségét, Braun Laura Csengét választották meg. A 17 éves játékos győzelme persze nem meglepő, ugyanis egyik legjobbja volt júliusban megrendezett a mauritiusi világbajnokságnak, melyen a magyar ifjúsági strandkézilabda válogatott parádés teljesítményt nyújtva végzett az első helyen.

Az év kézilabdázói 2017-ben

Az év férfi felnőtt kézilabdázója: Lékai Máté
Az év női felnőtt kézilabdázója: Görbicz Anita
Az év férfi junior kézilabdázója: Győri Mátyás
Az év női junior kézilabdázója: Háfra Noémi
Az év férfi ifjúsági kézilabdázója: Szita Zoltán
Az év női ifjúsági kézilabdázója: Kácsor Gréta
Az év férfi serdülő kézilabdázója: Bálint Bence
Az év női serdülő kézilabdázója: Farkas Johanna
Az év legjobb férfi felnőtt kézilabda védőjátékosa: Nagy László
Az év legjobb női felnőtt kézilabda védőjátékosa: Szekeres Klára
Az év férfi kézilabda kapusa: Mikler Roland
Az év női kézilabda kapusa: Bíró Blanka
Az év legjobb külföldi férfi kézilabda játékosa: Gasper Marguc
Az év legjobb külföldi női kézilabda játékosa: Nora Mörk
Az év férfi felnőtt strandkézilabda játékosa: Gyene Norbert
Az év női felnőtt strandkézilabda játékosa: Kretz Fruzsina
Az év férfi ifjúsági strandkézilabda játékosa: Hornyák Bence
Az év női ifjúsági strandkézilabda játékosa: Braun Csenge
Az év férfi csörgőlabda játékosa: Ruzsa Zoltán

Braun Csengével beszélgettünk a világbajnoki aranyérem után!

Hatalmas sikert ért el a mauritiusi világbajnokságon az ifjúsági magyar női strandkézilabda válogatott, mely beugróként (a mieink Norvégia visszalépése után indulhattak a vb-n) vehetett részt a viadalon, ám végig szenzációs teljesítményt nyújtva, mindössze egy középdöntős vereséget elszenvedve szerezte meg a világbajnoki címet. A magyar fiatalok azt a holland csapatot verték a döntőben, mely a középdöntőben szétlövés után legyőzte a mieinket, így talán még édesebb volt a végső győzelem, s a csodálatos sikerből remek játékkal, a szétlövésben szerzett rendkívül fontos kétpontos góllal vette ki a részét a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia fiatal játékosa, Braun Csenge is.

A 17. születésnapját a napokban ünneplő kézilabdázó azonban már rutinosnak számít a strandkézilabdás szakágban, ugyanis 14 éves korában már tagja volt az U19-es Eb-t nyert magyar csapatnak, míg pár napja már világbajnoki sikernek örülhetett. A válogatott tagjai ma délután értek haza Mauritiusról, s természetesen igyekeztünk kikérdezni Csengét a mögötte hagyott izgalmas napokról.

- A szervezés összességében jó volt, nagyon szép helyen játszottunk, de a szállással azért akadtak problémáink, mert pont alattunk volt a legnagyobb szórakozóhely, ami az alvást azért megnehezítette, s bizony az étellel is meggyűlt a bajunk, de a végeredmény végül feledtette ezeket a kisebb kellemetlenségeket.

Mert az ifjúsági válogatott célja egyértelműen az volt, hogy előrébb végezzen az Európa-bajnokságon elért negyedik helyezésnél, ám a világbajnoki cím megszerzése rendkívül nehéznek ígérkezett, mivel a mezőny rettentően erős volt.

- Úgy mentünk el erre a világbajnokságra, hogy szeretnénk mindenképpen érmet szerezni, mert az Európa-bajnokság nem úgy alakult, ahogy terveztük, ott a negyedikek lettünk úgy, hogy szoros meccsen kaptunk ki a bronzmérkőzésen. Éppen ezért javítani szerettünk volna, de ezzel a vb-győzelemmel talán a legmerészebb álmainkat is felül tudtuk múlni. A csoportmeccseknek úgy vágtunk neki, hogy ha jön hullámvölgy, akkor most jöjjön, mert ebben a szakaszban ez még nem jelentett volna nagy problémát, de a horvát meccs a győzelem ellenére is komoly mélypontot jelentett, viszont így visszagondolva, az argentinok ellen a világbajnokság legjobb játékát tudtuk produkálni. Jöhetett tehát a középdöntő, ahol a Tajvan legyőzése után a hollandoktól 2-1-re kikaptunk, így a negyeddöntőben azok a spanyolok következtek, akiket az Európa-bajnokság negyeddöntőjében sikerült megvernünk.

Braun Csenge a hollandok elleni vb-döntő szétlövésében!

A koncentrációval, elszántsággal szerencsére az egyenes kieséses szakaszban sem volt problémája a válogatottunknak, mely nem akármilyen ellenfeleket tudott legyőzni a végső sikerért.

- A spanyolok elleni meccset a sírból hoztuk vissza, mert az első szettet elveszítettük, a másodikat is csak a hajrában tudtuk hátrányból megfordítani, a szétlövés pedig lutri, de ezúttal is mi jöttünk ki jól belőle. Az elődöntőben azt a portugál csapatot győztük le 2-0-ra, melytől az Eb elődöntőjében kikaptunk, majd jöhetett a hollandok elleni újabb csata, már a világbajnoki aranyért. A hollandokról tudni kell, hogy ugyan egyénileg nem a legjobbak, csapatként viszont nagyon erősek, két éve nem kaptak ki, a zágrábi Eb-t is ők nyerték, de mi úgy álltunk neki a döntőnek, hogy igazi örömjátékot szeretnénk bemutatni, de közben mindenkiben ott volt az is, hogy nem akarunk ezüsttel hazamenni. Ebből végül egy rendkívül kiélezett meccs kerekedett, de ezúttal nem volt gyenge pontunk, s a középdöntős meccs után újra szétlövésig jutottunk a hollandok ellen. Ugyan bennem mindig van izgalom ilyenkor, ezúttal nem voltam ideges, talán mondhatom, sosem voltam még ennyire magabiztos, mint most, s mivel ezt követően már egyszer sem hibáztunk, így mi örülhettünk az aranyéremnek, bár igazából csak a dobogón fogtuk fel, hogy igen, mi nyertük meg a világbajnokságot.

Aranyos lányok! (képek: facebook)

A csodálatos eredmény után sem pihenhet azonban túl sokat a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia tehetséges fiatalja, aki erre a hétre még pihenőt kapott, ám hétfőtől bekapcsolódik az ifjúsági együttes felkészülésébe, mellyel részt vesz majd a viborgi Generation Handball elnevezésű nemzetközi utánpótlás tornán, s mivel tavaly a második helyen végeztek, Csenge abban bízik, hogy idén Dániából is sikerül a legfényesebb érmet elhozniuk.

A magyar ifjúsági strandkézilabda válogatott világbajnoki eredményei

Csoportkör
Paraguay – Magyarország 0-2 (10-27, 10-15)
Magyarország – Horvátország 2-1 (9-13, 10-6, 5-4)
Argentína – Magyarország 0-2 (16-24, 13-19)

Középdöntő
Magyarország – Tajvan 2-0 (26-13, 20-18)
Magyarország – Hollandia 1-2 (23-22, 15-12, 5-6)

Negyeddöntő
Magyarország – Spanyolország 2-1 (19-23, 23-20, 5-4)

Elődöntő
Portugália – Magyarország 0-2 (18-23, 18-22)

Döntő
Hollandia – Magyarország 1-2 (24-23, 16-19, 4-7)

A világbajnokság végeredménye: 1. Magyarország (Benzsay Rebeka, Braun Csenge, Gajdos Dorottya Fanni, Hadfi Gréta, Király Réka, Landi Gabriella, Léránt Sára, Pintér Klaudia, Vitovszki Veronika, Wágner Virág, szövetségi edző: Pinizsi Zoltán), 2. Hollandia, 3. Argentína, 4. Portugália, 5. Spanyolország, 6. Thaiföld, 7. Kína, 8. Tajvan, 9. Horvátország, 10. Venezuela, 11. Paraguay, 12., Amerikai Samoa, 13. Ausztrália, 14. Mauritius.

Az év női csörgőlabda játékosa: Kovács Éva

 

A rovat további hírei: Sport

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.