Dunaújváros Hetilap

In memoriam dr. Kálmán András

doszerk - 2018. január 22. 14:04

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata sajnálattal értesült arról, hogy Dr. Kálmán András Dunaújváros egykori polgármestere, az MSZP volt országgyűlési képviselője 68 évesen váratlanul elhunyt.

Dr. Kálmán András 1949. március 9-én született Ercsiben, a család harmadik gyermekeként. Szülei a községben tanítottak, majd 1952-ben Sztálinvárosba (Dunaújváros) költöztek. Általános és középiskolai tanulmányait a városban végezte. 1967-ben érettségizett a Dunaújvárosi Általános Gimnázium és Szakközépiskolában. Még ugyanebben az évben előfelvétellel felvették a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Tizenegy hónapos katonai szolgálat után kezdte, és 1973-ban fejezte be az egyetemi tanulmányait.

Jogi előadóként a Dunai Vasműben kezdett el dolgozni, mivel e vállalat ösztöndíjasa volt. 1977-ben tette le az ügyvédi jogtanácsosi szakvizsgát. Ezt követően jogtanácsosként, 1978-tól a Jogi osztály vezetőjeként, 1982-től az Igazgatási és Jogi főosztály vezetőjeként dolgozott, majd a Jogi és Nemzetközi Kapcsolatok főosztályát vezette.

1973-ban kötött házasságot, két gyermeke született. 1987-ben szakközgazdász végzettséget szerzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, fővállalkozási szakon. 1989-et követően a DUNAFERR Jogtanácsosi Iroda Egyesülést, majd az ebből alakult, 282. sz. Jogtanácsosi Munkaközösséget, illetve a Dunaújvárosi 3. sz. Ügyvédi Irodát vezette. 1992-től egyéni ügyvédként dolgozott, és elsősorban a DUNAFERR vállalatcsoporthoz tartozó társaságok jogi képviseletét látta el 1999-ig.

1990-ben önkormányzati képviselőnek választották. 1994-ben pedig az MSZP dunaújvárosi regionális szervezetének elnöke lett. Az Ügyrendi, Jogi és Igazgatási bizottság vezetője volt, majd 1994-től alpolgármesterként dolgozott. Megalakulása óta vezetőségi tagja volt a HÍD Dunaújváros és Környéke Fejlesztéséért, valamint a DUNAFERR Foglalkoztatásért Acélalapítványnak. 1998-ban és 2002-ben választották meg országgyűlési képviselőnek.

Kálmán András 1999-ben, időközi polgármester-választáson nyerte el a polgármesteri tisztséget. 2002-ben és 2006-ban is ő lett a polgármester, szintén az MSZP színeiben. 2010-ben már nem indult a tisztségért, nyugdíjba vonult.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Dr. Kálmán Andrást saját halottjának tekinti, díszsírhely adományozásával adózik munkássága előtt, és osztozik családja és hozzátartozói fájdalmában.

Utolsó útján, 2018. február 02-án, pénteken 13 órakor a Dunaújvárosi Temetőben szerettei körében búcsúznak el tőle. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Pintér Attila, a Magyar Szocialista Párt helyi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő tart búcsúbeszédet.

(Archív fotó: József Attila Könyvtár)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.