Dunaújváros Hetilap

Letették az esküt a Választási Bizottság tagjai

Molnár Emese - 2018. január 25. 13:36

A közelmúltban elhunyt dr. Kálmán Andrásra, Birkás Istvánra és Markovics Sándorra emlékeztek munkásságuk méltatásával és egyperces néma főhajtással a képviselők a csütörtöki közgyűlés elején. Ezt követően kezdődött a döntéshozói munka, mintegy ötven napirendi pontot tárgyaltak az ülésen.

Az április 8-i országgyűlési választások miatt Fejér megye 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottságának tagjait, póttagjait meg kellett választani. A közgyűlés dr. Bakos Károlyt, dr. Hanák Tamást és dr. Balog Edinát tagnak, dr. Borbás Pétert és dr. Eszenyi Zoltánt póttagnak választotta meg, akik az ülésen le is tették esküjüket.

Mint arról korábban beszámoltunk, Dráviczki Márton dunaújvárosi és Kamondy Márton nagyvenyimi vállalkozó félmillió forint adományt gyűjtött össze három beteg kislány, Barabás Virág, Móna Jázmin Letícia és Kulcsár Viola Hella gyógykezelésére. Az adományok átadásán Cserna Gábor polgármester felvetette, hogy az önkormányzat rendszeresen támogatná a gyermekek gyógyulását. Az erről szóló napirend most került a közgyűlés elé. A képviselők elfogadták, hogy ebben az esztendőben havonta 50-50 ezer forinttal segítik az érintett családokat.

A Szalki-sziget, valamint az egykori vidámparki terület fejlesztéséhez szükség van engedélyes- és kiviteli tervek elkészítésére. Ezzel a feladattal a DVG Zrt-t bízták meg a képviselők.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) által mintegy 264 millió forintot nyert az önkormányzat a Dózsa György Általános Iskola energetikai felújítására. A közgyűlés arról határozott, hogy a kivitelezéssel a DVG Zrt-t bízzák meg.

A Loránttfy iskola műfüves focipályáját 11 millió forintból felújítják.

A Modern Városok Program keretében sor került a radari sporttelep felújítására. Az oda vezető Sport utca felújítását saját forrásból valósítja meg város. Az aszfaltos út kiépítésére 88 millió forintot biztosítanak.

Egyéni indítványok

Gombos István, az 1-es számú választókörzet képviselője indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy a Gagarin tér 15-17. számú társasház két lépcsőháza közötti átjáró balesetveszélyes állapotát megszüntessék. Ugyan az omlásveszély megszüntetése a társasház feladata, a képviselők mintegy 4,7 millió forintot biztosítanak arra a DVG Zrt-nek, hogy helyreállítsák a homlokzatot.

Tóth Kálmán, a 9-es számú választókörzet képviselője azt indítványozta, hogy állítsák vissza 13-as számú buszjáratot. A napirend tartalmazta a Középnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. állásfoglalását. A társaság azt javasolja, hogy várják meg a Mobilissimus Kft. által készítendő tervet a városi úthálózatról, a járati útvonalakról, az új menetrendekről. Azt is írták, hogy jelenleg a járat újraindításához nincs meg a szükséges autóbusz darabszám és az autóbusz vezetői állomány létszáma sem. A képviselők úgy határoztak, hogy majd az áprilisi ülésen újratárgyalják a kérdést, ha a Kft. végez a terv elkészítésével.

Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője egy ételadomány láda kihelyezését szorgalmazta az előző ülésen. A közgyűlés kikérte a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának, valamint az Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztály szakvéleményét. A hivatali szervek állásfoglalásában olvasható, hogy csakis élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő ételt kerülhet bele. Az étel „átvevőjének” pedig felelőssége is van, tehát a láda üzemeltetőjének a felelőssége, hogy milyen, fogyasztásra egyáltalán alkalmas étel kerül-e a dobozba.  A közgyűlés az ételláda kihelyezése mellett döntött de úgy, hogy azt a nap 24 órájában felügyeljék. Ennek érdekében felhívást tesznek majd közzé, az ételláda beszerzéséhez pedig 300 ezer forintot biztosít a város szükség esetén.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság azt kérvényezte az önkormányzattól, hogy a kapitányság épületétől (Szent György utca) az Aranyvölgyi út irányába vezető szakaszon alakítsanak ki útcsatlakozást. A közgyűlés a tervezési feladatokkal a DVG Zrt-t bízta meg. Egy korábbi határozat alapján már elkészült az engedélyezési- és kiviteli terv járda és tereplépcső kialakítására a Sárkány közben (ez jelenleg egy gyalogos ösvény, amely a rendőrkapitányságtól a Gőzmalom utca, illetve a Baracsi út felé vezet). A kivitelezéssel a DVG Zrt-t bízták meg a képviselők, a munkára 12 millió forintot biztosítanak. Egyúttal közvilágítás kiépítésének tervezését rendelte el a közgyűlés az épülő Sárkány közi és Szent György úti szakaszon.

Szintén tervezési feladatot rendelt el a közgyűlés arra vonatkozóan, hogy új parkolókat alakítsanak ki a Napraforgó bölcsődénél, a Kossuth Lajos utca – Vasmű út – Babits Mihály utca – Bartók Béla utca által határolt területen, oly módon, hogy az ne zavarja a környéken lakókat, a belső udvart. Parkolók kialakítására kérnek be terveket a Juharos Étterem mellett is.

A Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet a gyermekosztály számára egy melegítő- és újraélesztő asztal megvásárlását tűzte ki célul a tavalyi jótékonysági bálján. A közel kétmillió forint értékű eszközt a támogatóknak köszönhetően már megvásárolta az intézmény. Ehhez az önkormányzat 546 ezer forintot előlegezett meg, ezt hagyták most utólagosan jóvá az ülésen.

A Magyar Diáksport Szövetség városunkban rendezi meg idén március 3-4-én a Játékos Sportverseny Diákolimpia országos döntőjét. Ehhez az önkormányzat támogatását kérték. A szövetség immár harmincegyedik alkalommal hirdette meg ezt a versenyt, amelyben mintegy 270 ezer tanuló vesz részt, tizenöt sportágban, hat korcsoportban. Márciusban az általános iskolák 1-4. osztályos fiataljai számára rendeznék meg a döntőt városunkban. A képviselők biztosítják az igényelt 700 ezer forintos támogatását.

A képviselők arról is határoztak, hogy a város egykori polgármestere, dr. Kálmán András tiszteletére díszsírhelyet adományoznak.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége  január 12-én egy konferenciát szervezett Budapesten. A résztvevő több mint száz polgármester elfogadott egy felhívást, amely arról szól, hogy „a hazai települések vezetőivel közösen lépjünk fel a falvainkat és városainkat veszélyeztető felső korlát nélküli betelepítési kvóta és a Sorosszervezetek ellen. Brüsszel ugyanis olyan határozatot akar tető alá hozni, amelynek értelmében az unió területére lépő migránsokat szétosztanák a tagországok között. Mégpedig úgy, hogy a betelepítések célpontjai elsősorban azok a tagállamok lennének, amelyek eddig nem, vagy kevés migránst fogadtak be, és ilyen hazánk is. Ezzel párhuzamosan a helyi közösségeinkben is egyre-másra jelennek meg olyan szervezetek, amelyek a bevándorlást kívánják előkészíteni és elfogadtatni, miközben a magyar emberek elsöprő többsége egyértelműen kifejezte, nem akarja, hogy hazánk bevándorlóország legyen.” Erről a felhívásról az önkormányzatok külön is határoznak, így most a dunaújvárosi közgyűlés is.  Úgy határoztak, hogy „Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése elutasítja a Soros-tervet, és azt, hogy Dunaújvárosban bevándorlásszervező irodát működtessenek. A településekre komoly fenyegetést jelentő tömeges betelepítés miatt felkéri Magyarország Kormányát, hogy ha kell, jogszabályokkal lépjen fel a Soros-terv és a bevándorlásszervező Soros-szervezetek ellen”. A fideszes képviselők mellett a határozatot az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik támogatta.

A rovat további hírei: Közélet

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)