Az Északi-sarknál melegebb lesz, mint Magyarországon

doszerk - 2018. február 24. 14:22

Az Északi-sarknál jóval melegebb lesz, mint Magyarországon - jellemezte a várható időjárást szombaton Facebook-oldalán a meteorológiai szolgálat, amely az extrém hideg miatt vasárnapra több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Kifejtették, speciális légköri helyzet alakul ki a következő napokban: Északkelet-Európában egy masszív magasnyomású képződmény - anticiklon - épült ki, amely megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén. A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely Oroszországból fagyos levegőt hoz Magyarországra. Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát okozva a térségben. Emiatt szombaton este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 kilométerre északra található Spitzbergákon is fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már mínusz 10 fok alá is hűl a levegő - írta a meteorológiai szolgálat.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: szombat estétől a hőmérséklet fagypont alá csökken, és várhatóan a következő 5 napban nem emelkedik 0 fok fölé. A legalacsonyabb hőmérséklet vasárnap hajnalban lesz, majd estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként mínusz 15 fok köré csökkenhet. Az erős szél azonban az Alföldön is jelentősen rontja majd a hőérzetet. Az extrém hideg miatt vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kitértek arra is, hogy szombat délutántól észak felől a középső országrészben (előbb főként az Északi-középhegység nyugati felén, majd Pest megye tágabb környezetében) szórványos havazás, hózápor várható. A késő esti óráktól a havazás súlypontja fokozatosan dél, délnyugat felé helyeződik, majd vasárnap hajnalban, reggel már a Dél-Dunántúlon is megszűnőben lesz a havazás. Többnyire maximum 2 centiméternyi hó várható, de helyenként 3-5 centiméter is hullhat.

Kiemelték továbbá, hogy az Alföld északi részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az északkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések elérhetik, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében meg is haladhatják a 60-65 kilométer/órát. Az erős szél a hóval borított tájakon - továbbra is főként a Dunántúl nyugati részén - hófúvásokat okoz. 

-MTI-

A rovat további hírei: Mozaik

Nyárias meleg után erős lehűlés

Nyárias meleg után erős lehűlés

2024. máj. 06.

Ma még napsütés és nyárias értékek, keddtől esős napok jönnek, lehűléssel, ígéri a DO időjárási szakértője. A hét vége is változékony marad, lesz egy hamisítatlan áprilisi hetünk!

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.