Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egy perc a kisebbségvédelemért

Várkonyi Balázs - 2018. február 24. 16:07

Postafiókomra levél jött. Hajdani osztályfőnököm valamennyi osztálytársamnak elküldte üzenetét, sőt mindenkinek, aki az ő vezetése alatt tanult a bencések győri vagy pannonhalmi gimnáziumában.

A levél feladója az egykori legendás mat-fiz-tanár, Lövey Félix. Régen nyugdíjban, hisz’ két hét múlva tölti be a nyolcvanhatodik évét. De papként, szerzetesként ma is teszi a dolgát, ahogy egész életében tette. Mindig szívén viselte a nemzeti közösség dolgait, most is közügyben szólítja cselekvésre tanítványait: adják aláírásukat ahhoz a nemzetközi polgári kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy rábírja az EU döntéshozóit a nemzeti és nyelvi kisebbségek hatékony védelmére.  

Osztályfőnököm írja: „Sajnos, nincs elég nagy mozgósítás az ügyben, nincs elegendő hírverés: április 3-áig 7 EU-országból legalább 1 millió támogató aláírás szükséges ahhoz, hogy az EU Bizottságnak kötelező legyen foglalkoznia az „őshonos európai kisebbségek” jogainak szabályozásával. Mindenki előtt ismert, hogy a Kárpát-medencében cca. 2 millió magyar él „őshonos kisebbségben”. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk érdekükben. Ez nem politikai kérdés, hanem emberi kötelességünk, minden nagykorú magyarnak alá kell írnia a támogatást. A kezdeményezés a www.jogaink.hu oldalon írható alá. Ott minden magát mutatja. Aláírásod után, kérlek, küldd tovább minden ismerősödnek ezt a levelet.”

Beléptem a jelzett oldalra. Egy perc alatt végeztem. Aláírásom a 382 ezer 824-es számot viseli. Ennyi gyűlt össze eddig a szükséges egymillióból. Szomorú arány, de április 3-áig szerencsére van még bő egy hónap. Megnéztem, mely országok polgárai a legaktívabbak. A nemzetenként kívánatos aláírás-mennyiségből Dánia 43, Spanyolország és Szlovákia 62-62, míg Lettország 71 %-ot teljesített. És a normát jócskán túlteljesítő éllovasok: Magyarország – nagy fölénnyel második –, míg Románia mindenkit ver. Nincs kétségem: ez az erdélyi magyarságnak köszönhető.

Az aláírásgyűjtő portálon egy Európának címzett levél olvasható:

„Kedves Európa!

Mi, magyarok és a kisebbségben élő magyar közösségek hozzád tartozunk. Kultúránkkal gazdagítunk, hagyományainkkal színesebbé teszünk téged. Most rajtad a sor: Állj ki a kisebbségben élő magyar közösségekért!
Olyan Európát akarunk, ahol a nemzeti közösségek szabadon használhatják anyanyelvüket, szabadon rendelkezhetnek iskoláikról, és ahol nem hátráltatják a nemzeti régiók gazdasági megerősödését.

Egyenlő bánásmódot akarunk az őshonos nemzeti kisebbségeknek, mert ők is teljes jogú polgáraid!

Arra kérünk, hogy védd meg a nemzeti kisebbségek jogait, a jövőnk múlik rajta! A magyar nemzeti közösségek számítanak rád!”

Tisztelt Olvasó, szánj rá egy percet: irány a www.jogaink.hu!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!