Dunaújváros Hetilap

Elfogadták a város idei költségvetését

2018. február 15. (csütörtök) 15:11 - Molnár Emese

A februári közgyűlésen mintegy negyvenöt napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Az ülés elején átadták a Dunaújváros Sportjáért díjakat, majd Suszter Tamás, Dunaújváros rendőrkapitánya bemutatta a képviselőknek a város területén szolgálatot teljesítő körzeti megbízott rendőröket.

Az első napirendnél a közvilágítási projekttel kapcsolatos ellenvetéseiknek adtak hangot az ellenzéki képviselők.

A közgyűlésen az egyik legfontosabb napirendi pont az idei költségvetés elfogadása volt. Először jóváhagyták a 30 milliárd forintos főösszegű tervezetet, mely alapján megalkották a költségvetési rendeletet.

A képviselők határoztak a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről is. Az önkormányzat a jogszabályban meghatározottakon túl minden évben több gyermeknek biztosít ingyenes étkeztetést. Tavaly például a téli, tavaszi, nyári és őszi szünetekben összesen 514 gyermeknek biztosítottak napi egyszeri meleg ebédet, amelynek költségét az 1,4 millió normatív támogatás mellett 5,6 millió forint saját forrásból fedezték. A mostani ülésen arról határoztak, hogy idén is biztosítják a szünidei gyermekétkeztetést a hátrányos helyzetű iskolásoknak, óvodásoknak, bölcsődéseknek. Az étkeztetés lebonyolítására pedig árajánlatokat kérnek be.

A Modern Városok Program fejlesztései között szerepel a Baracsi úti arborétum felújítása. Az elképzelések alapján megújulna a gyalogos sétány és egy látogatóközpontot alakítanának ki a volt erdészház ingatlanán. A beruházás előkészítéséről, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésével a DVG Zrt-t bízták meg.

Több önkormányzati tulajdonú épület felújítása zajlik, illetve fog még elkezdődni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. A felújítások alkalmával az érintett épületrészek kiürítése, átköltöztetése, ki- és bepakolása nem kis feladatott ró az intézményekben dolgozókra, sok esetben az intézmények sem fizikai erővel, sem eszközökkel nem rendelkeznek a csomagolási, szállítási, költözési feladatokra. E logisztikai, szervezési problémák megoldására keretszerződést kötnek a DVG Zrt-vel.

A kötelező feladatok ellátásról szóló keretszerződések lejárnak, ezért ezek hosszabbításáról is határoztak, például a Dunanett Nonprofit Kft. esetében a lomtalanításról, hulladékgazdálkodásról. Bizonyos feladatokra pályázatot írtak ki, melyek alapján a rágcsálók, valamint fürkészdarázs elleni védekezési munkákat a Roxin Group Kft., a közterületi fasorainak növényvédelmi munkáit pedig a Hortobágy Kft. végzi majd.

Barta Endre egyéni képviselői indítványt nyújtott be arról, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne új parkolókat kialakítani a zöld SZTK körül. A közgyűlésen elfogadták az indítványt Iván László önkormányzati képviselő kiegészítésével, vagyis hogy ne csak a rendelőintézet körül, hanem az egész városra kiterjedően nézzék meg az új parkolók kialakítását. Ezen napirendi pont a Városüzemeltetési osztály azon tájékoztatóját is tartalmazta, hogy új férőhelyeket terveztek már a Technikum városrészben (például a Balogh Ádám utcát, a Táncsics Mihály utcát és a Szórád Márton utat érintve).

A Petőfi iskola energetikai felújítására mintegy 259 millió forintot nyert a város. A kivitelezés során több olyan kiegészítő munka vált szükségessé a biztonságos üzemeltetéshez, amelyhez 32 millió forintot biztosít a közgyűlés.

 

Közel 300 millió forintból újul meg a Vasvári iskola is. A melléképületének alapstabilizációs és utólagos vízszigetelési munkáinak kivitelezéséhez további 5 millió forintot biztosítanak.

A Zengő – Bongó Bölcsődében akadálymentes rámpa kialakítására 9,4 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

A „Szilágyi” Alapítvány számára 400 ezer forintot biztosít a közgyűlés tíz nyelvi szakkörös kisiskolások horvátországi táboroztatására.

A Dunaferr Sportegyesület úszó szakosztálya 2 millió forint támogatást kért az idei Arany Üst nemzetközi úszóverseny költségeihez, amelyet február 28. és március 2. között rendeznek Győrben. A képviselők megszavazták a támogatást. Mint ahogy támogatták az Dunaújvárosi Triatlon Sportegyesület kérelmét is, és 5 millió forintot biztosítanak a július első vasárnapján megrendezésre kerülő Aquarius Triatlon fél- és negyedtávú triatlon verseny megszervezésére.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Zöld nap, könyvbemutató

D+ Híradó - Zöld nap, könyvbemutató

2018. szeptember 22. (szombat)

Lezárják a Déli-pályaudvart, Zöld napot tartottak az egyetemen, könyvbemutató a múzeumban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

D+ Híradó - Centrum, köszöntés

D+ Híradó - Centrum, köszöntés

2018. szeptember 21. (péntek)

Centrumban a család, szépkorú köszöntés, autómentes napot tartottak a Vasvári iskola előtt - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Köszöntés öt év után újra

Köszöntés öt év után újra

2018. szeptember 21. (péntek)

Öt évvel ezelőtt ígéretet tettek egymásnak a viszontlátásra, így már nagyon várta, és nagy örömmel fogadta ismét Nógrádi Józsefné Irénke néni otthonában Gombos Istvánt, városunk humán ügyekért felelős alpolgármesterét: az önkormányzat ajándékával érkezett az alpolgármester a szépkorúhoz születésnapja alkalmából, a hölgy ugyanis betöltötte a 95. életévét.

Autó nélkül a környezetért!

Autó nélkül a környezetért!

2018. szeptember 21. (péntek)

A mobilitási hét utolsó rendezvénye minden évben az Autómentes nap, így idén sem lehetett másként. A péntek délelőtti program a környezettudatos közlekedésről szólt, minden eddiginél több résztvevővel.

D+ Híradó - Közgyűlés, Mesepont

D+ Híradó - Közgyűlés, Mesepont

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Több mint 40 napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés, mesés rendezvénnyel várják a gyerekeket az MMK-ban, vereség itthon - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

 Az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülhet fel az új szálloda

Az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülhet fel az új szálloda

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Mintegy negyven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a szeptemberi közgyűlésen.

Komoly segítség a gyermekosztálynak!

Komoly segítség a gyermekosztálynak!

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Több mint egymillió forint értékben nyert egészségügyi eszközöket a K&H Gyógyvarázs elnevezésű műszerbeszerzési pályázaton a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztálya.