Dunaújváros Hetilap

Elfogadták a város idei költségvetését

2018. február 15. (csütörtök) 15:11 - Molnár Emese

A februári közgyűlésen mintegy negyvenöt napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Az ülés elején átadták a Dunaújváros Sportjáért díjakat, majd Suszter Tamás, Dunaújváros rendőrkapitánya bemutatta a képviselőknek a város területén szolgálatot teljesítő körzeti megbízott rendőröket.

Az első napirendnél a közvilágítási projekttel kapcsolatos ellenvetéseiknek adtak hangot az ellenzéki képviselők.

A közgyűlésen az egyik legfontosabb napirendi pont az idei költségvetés elfogadása volt. Először jóváhagyták a 30 milliárd forintos főösszegű tervezetet, mely alapján megalkották a költségvetési rendeletet.

A képviselők határoztak a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről is. Az önkormányzat a jogszabályban meghatározottakon túl minden évben több gyermeknek biztosít ingyenes étkeztetést. Tavaly például a téli, tavaszi, nyári és őszi szünetekben összesen 514 gyermeknek biztosítottak napi egyszeri meleg ebédet, amelynek költségét az 1,4 millió normatív támogatás mellett 5,6 millió forint saját forrásból fedezték. A mostani ülésen arról határoztak, hogy idén is biztosítják a szünidei gyermekétkeztetést a hátrányos helyzetű iskolásoknak, óvodásoknak, bölcsődéseknek. Az étkeztetés lebonyolítására pedig árajánlatokat kérnek be.

A Modern Városok Program fejlesztései között szerepel a Baracsi úti arborétum felújítása. Az elképzelések alapján megújulna a gyalogos sétány és egy látogatóközpontot alakítanának ki a volt erdészház ingatlanán. A beruházás előkészítéséről, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésével a DVG Zrt-t bízták meg.

Több önkormányzati tulajdonú épület felújítása zajlik, illetve fog még elkezdődni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. A felújítások alkalmával az érintett épületrészek kiürítése, átköltöztetése, ki- és bepakolása nem kis feladatott ró az intézményekben dolgozókra, sok esetben az intézmények sem fizikai erővel, sem eszközökkel nem rendelkeznek a csomagolási, szállítási, költözési feladatokra. E logisztikai, szervezési problémák megoldására keretszerződést kötnek a DVG Zrt-vel.

A kötelező feladatok ellátásról szóló keretszerződések lejárnak, ezért ezek hosszabbításáról is határoztak, például a Dunanett Nonprofit Kft. esetében a lomtalanításról, hulladékgazdálkodásról. Bizonyos feladatokra pályázatot írtak ki, melyek alapján a rágcsálók, valamint fürkészdarázs elleni védekezési munkákat a Roxin Group Kft., a közterületi fasorainak növényvédelmi munkáit pedig a Hortobágy Kft. végzi majd.

Barta Endre egyéni képviselői indítványt nyújtott be arról, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne új parkolókat kialakítani a zöld SZTK körül. A közgyűlésen elfogadták az indítványt Iván László önkormányzati képviselő kiegészítésével, vagyis hogy ne csak a rendelőintézet körül, hanem az egész városra kiterjedően nézzék meg az új parkolók kialakítását. Ezen napirendi pont a Városüzemeltetési osztály azon tájékoztatóját is tartalmazta, hogy új férőhelyeket terveztek már a Technikum városrészben (például a Balogh Ádám utcát, a Táncsics Mihály utcát és a Szórád Márton utat érintve).

A Petőfi iskola energetikai felújítására mintegy 259 millió forintot nyert a város. A kivitelezés során több olyan kiegészítő munka vált szükségessé a biztonságos üzemeltetéshez, amelyhez 32 millió forintot biztosít a közgyűlés.

 

Közel 300 millió forintból újul meg a Vasvári iskola is. A melléképületének alapstabilizációs és utólagos vízszigetelési munkáinak kivitelezéséhez további 5 millió forintot biztosítanak.

A Zengő – Bongó Bölcsődében akadálymentes rámpa kialakítására 9,4 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

A „Szilágyi” Alapítvány számára 400 ezer forintot biztosít a közgyűlés tíz nyelvi szakkörös kisiskolások horvátországi táboroztatására.

A Dunaferr Sportegyesület úszó szakosztálya 2 millió forint támogatást kért az idei Arany Üst nemzetközi úszóverseny költségeihez, amelyet február 28. és március 2. között rendeznek Győrben. A képviselők megszavazták a támogatást. Mint ahogy támogatták az Dunaújvárosi Triatlon Sportegyesület kérelmét is, és 5 millió forintot biztosítanak a július első vasárnapján megrendezésre kerülő Aquarius Triatlon fél- és negyedtávú triatlon verseny megszervezésére.

A rovat további hírei: Közélet

Fenyőfát kapnak ajándékba

Fenyőfát kapnak ajándékba

2018. december 12. (szerda)

Az adventi időszakban a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Kormányhivatal immár nyolc éve jótékony célú fenyővásár szervez, és fenyőadománnyal segíti, hogy méltó legyen a Fejér megyei szociális és gyermekvédelmi intézmények karácsonya - közölte a kormányhivatal.

D+ Híradó - Okosparkoló, évzáró

D+ Híradó - Okosparkoló, évzáró

2018. december 11. (kedd)

Okosparkoló Székesfehérváron, évzárót tartottak az úszók, hazai pályán nyertek a futsalosok - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Modernebb szolgáltatás ugyanazon az áron

Modernebb szolgáltatás ugyanazon az áron

2018. december 11. (kedd)

Megtartotta szokásos évzáró rendezvényét a Dunanett Nonprofit Kft, melyen részt vett Cserna Gábor, városunk polgármestere és dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, több a cég szolgáltatási területébe eső települések polgármestereivel.

D+ Híradó - Advent, véradás

D+ Híradó - Advent, véradás

2018. december 10. (hétfő)

Advent második vasárnapja a főtéren, véradás az MMK-ban, Dunaferr SE évzáró - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Gyerekprogramok a Főtér Kávézóban

Gyerekprogramok a Főtér Kávézóban

2018. december 10. (hétfő)

A DVG Zrt. által üzemeltetett Főtér Kávézó különféle gyermekprogramokkal kedveskedik a vendégeknek advent időszakában. Múlt szombaton volt az első foglalkozás, és mint arról a cég tájékoztatta szerkesztőségünket, december 15-én és 22-én délután 3 órától este 6-ig lesz ilyen rendezvényük. 

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2018. december 09. (vasárnap)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért december 11-én este fél kilenctől éjfélig, majd éjféltől fél egyig a Kenyérgyári úton áramszünet lesz.

Rózsa Márta Ilona szeretetből főz

Rózsa Márta Ilona szeretetből főz

2018. december 09. (vasárnap)

Míg a gyűlölet szóban benne van az ölet, a szeretetben pedig az etet. Valahol olvastam ezt a különös szóelemzést, amelynek valóságtartamával szerintem nincs, aki vitába szállna. Így az ünnep közeledtével pedig át is érezzük, hogy milyen fontos is számunkra az, hogy mindenből a legjobbat, a legfinomabbat tegyük szeretteinknek az asztalra.