Dunaújváros Hetilap

Elfogadták a város idei költségvetését

2018. február 15. (csütörtök) 15:11 - Molnár Emese

A februári közgyűlésen mintegy negyvenöt napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Az ülés elején átadták a Dunaújváros Sportjáért díjakat, majd Suszter Tamás, Dunaújváros rendőrkapitánya bemutatta a képviselőknek a város területén szolgálatot teljesítő körzeti megbízott rendőröket.

Az első napirendnél a közvilágítási projekttel kapcsolatos ellenvetéseiknek adtak hangot az ellenzéki képviselők.

A közgyűlésen az egyik legfontosabb napirendi pont az idei költségvetés elfogadása volt. Először jóváhagyták a 30 milliárd forintos főösszegű tervezetet, mely alapján megalkották a költségvetési rendeletet.

A képviselők határoztak a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről is. Az önkormányzat a jogszabályban meghatározottakon túl minden évben több gyermeknek biztosít ingyenes étkeztetést. Tavaly például a téli, tavaszi, nyári és őszi szünetekben összesen 514 gyermeknek biztosítottak napi egyszeri meleg ebédet, amelynek költségét az 1,4 millió normatív támogatás mellett 5,6 millió forint saját forrásból fedezték. A mostani ülésen arról határoztak, hogy idén is biztosítják a szünidei gyermekétkeztetést a hátrányos helyzetű iskolásoknak, óvodásoknak, bölcsődéseknek. Az étkeztetés lebonyolítására pedig árajánlatokat kérnek be.

A Modern Városok Program fejlesztései között szerepel a Baracsi úti arborétum felújítása. Az elképzelések alapján megújulna a gyalogos sétány és egy látogatóközpontot alakítanának ki a volt erdészház ingatlanán. A beruházás előkészítéséről, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésével a DVG Zrt-t bízták meg.

Több önkormányzati tulajdonú épület felújítása zajlik, illetve fog még elkezdődni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. A felújítások alkalmával az érintett épületrészek kiürítése, átköltöztetése, ki- és bepakolása nem kis feladatott ró az intézményekben dolgozókra, sok esetben az intézmények sem fizikai erővel, sem eszközökkel nem rendelkeznek a csomagolási, szállítási, költözési feladatokra. E logisztikai, szervezési problémák megoldására keretszerződést kötnek a DVG Zrt-vel.

A kötelező feladatok ellátásról szóló keretszerződések lejárnak, ezért ezek hosszabbításáról is határoztak, például a Dunanett Nonprofit Kft. esetében a lomtalanításról, hulladékgazdálkodásról. Bizonyos feladatokra pályázatot írtak ki, melyek alapján a rágcsálók, valamint fürkészdarázs elleni védekezési munkákat a Roxin Group Kft., a közterületi fasorainak növényvédelmi munkáit pedig a Hortobágy Kft. végzi majd.

Barta Endre egyéni képviselői indítványt nyújtott be arról, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne új parkolókat kialakítani a zöld SZTK körül. A közgyűlésen elfogadták az indítványt Iván László önkormányzati képviselő kiegészítésével, vagyis hogy ne csak a rendelőintézet körül, hanem az egész városra kiterjedően nézzék meg az új parkolók kialakítását. Ezen napirendi pont a Városüzemeltetési osztály azon tájékoztatóját is tartalmazta, hogy új férőhelyeket terveztek már a Technikum városrészben (például a Balogh Ádám utcát, a Táncsics Mihály utcát és a Szórád Márton utat érintve).

A Petőfi iskola energetikai felújítására mintegy 259 millió forintot nyert a város. A kivitelezés során több olyan kiegészítő munka vált szükségessé a biztonságos üzemeltetéshez, amelyhez 32 millió forintot biztosít a közgyűlés.

 

Közel 300 millió forintból újul meg a Vasvári iskola is. A melléképületének alapstabilizációs és utólagos vízszigetelési munkáinak kivitelezéséhez további 5 millió forintot biztosítanak.

A Zengő – Bongó Bölcsődében akadálymentes rámpa kialakítására 9,4 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

A „Szilágyi” Alapítvány számára 400 ezer forintot biztosít a közgyűlés tíz nyelvi szakkörös kisiskolások horvátországi táboroztatására.

A Dunaferr Sportegyesület úszó szakosztálya 2 millió forint támogatást kért az idei Arany Üst nemzetközi úszóverseny költségeihez, amelyet február 28. és március 2. között rendeznek Győrben. A képviselők megszavazták a támogatást. Mint ahogy támogatták az Dunaújvárosi Triatlon Sportegyesület kérelmét is, és 5 millió forintot biztosítanak a július első vasárnapján megrendezésre kerülő Aquarius Triatlon fél- és negyedtávú triatlon verseny megszervezésére.

A rovat további hírei: Közélet

" A Jobbik a hatalomért és pénzért mindenre képes"

" A Jobbik a hatalomért és pénzért mindenre képes"

2018. március 22. (csütörtök)

Egy közleményben reagált Pintér Tamás jobbikos képviselő sajtótájékoztatójára a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete.

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

2018. március 22. (csütörtök)

Sajtótájékoztatót tartottak a Déli iparterületen 2,5 hektáron létesülő komposztáló telep megvalósításáról a Dunanett Nonprofit Kft. székházában csütörtökön.

D+ Híradó - Időkapszula, lakossági fórum

D+ Híradó - Időkapszula, lakossági fórum

2018. március 22. (csütörtök)

Befejeződött a zöld SZTK bontása, kezdődik az építés, Balog Zoltán miniszter tartott lakossági fórumot - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Kerítés és határőrség

Kerítés és határőrség

2018. március 22. (csütörtök)

Sajtótájékoztatót tartott Pintér Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, amelyen arról beszélt, hogy a kormánypárti médiumokban, plakátokon látható-olvasható híresztelésekkel ellentétben, pártjuk ragaszkodik a határkerítéshez, és hogy kormányra kerülésükkor határőrséggel is védenék az országot az illegális migrációtól.

"Újjáépítjük és visszaadjuk a városlakóknak az egykori zöld SZTK-t"

"Újjáépítjük és visszaadjuk a városlakóknak az egykori zöld SZTK-t"

2018. március 22. (csütörtök)

Ünnepélyes keretek között helyeztek el egy időkapszulát az egykori zöld SZTK, a leendő közigazgatási központ lépcsőjénél.

Energiahivatal: biztosított az ország gázellátása

Energiahivatal: biztosított az ország gázellátása

2018. március 22. (csütörtök)

Biztosított Magyarország gázellátása, az ország öt gáztárolójában 1,7 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, ez a mennyiség még egy elhúzódó tél esetén is fedezi az ország gázszükségletét - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Nemzetünk jövője a tét

Nemzetünk jövője a tét

2018. március 21. (szerda)

Telt ház fogadta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét szerdán délután a Városháza „C” szárnyának rendezvénytermében. A miniszter dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselőjének meghívására érkezett városunkba.