Dunaújváros Hetilap

Lendületben a Modern városok program

doszerk - 2018. február 13. 7:33

A Modern városok program minden olyan elemének megvalósítása elindul április végéig, amelyben a kormány és az önkormányzatok akarata egyezik - mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. A miniszter beszámolt arról, hogy a 3500 milliárd forintos keretből eddig mintegy 750 milliárdot fizettek ki a városoknak.

Kósa Lajos a programmal kapcsolatos egyeztetést követő sajtótájékoztatón rámutatott: 47 programelemet érintően az önkormányzatok jelezték, hogy szeretnék újragondolni a fejlesztési irányokat, mert újabb fontos projekteket is ebből a keretből szeretnének finanszírozni, illetve más beruházások megvalósítását saját büdzséből vállalnák.

A miniszter hozzátette, nyitott a kormány és a városok közötti szerződések módosítására, ezeket a kérdéseket át kell tekinteni, a munkában támaszkodik a parlamenti képviselőkre is. Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy a 2022-ig tartó, indulásakor 250 elemet tartalmazó és 3500 milliárd forintból megvalósuló Modern városok program Magyarország történetének legnagyobb vidékfejlesztési programja.

A program pénzügyileg nem meríti ki az ország fejlesztési lehetőségeit, s mivel 60-65 százaléka hazai forrás, bizonyítja, hogy nem igaz az ellenzék azon állítása, miszerint Magyarország nem tudna haladni európai uniós fejlesztések nélkül – hangoztatta.

A miniszter beszámolt arról, hogy a 3500 milliárd forintos keretből eddig mintegy 750 milliárdot fizettek ki a városoknak. Kitért rá, Kaposvár, ahol a Modern városok program része a somogyi megyeszékhelynek az egykori polgármesteréről, Németh Istvánról elnevezett fejlesztési programjának, 70 milliárdot utaltak át.

Fotó:MTI

ósa Lajos megjegyezte, a Németh István program költségvetése 171 milliárd forintról időközben 185 milliárdra emelkedett, a változást nem áremelkedés, hanem „egy sor olyan dolog okozta, amit a tervezéskor nem lehetett látni”. A miniszter a Kaposvárt érintő legnagyobb beruházások között a várost az M7-es sztrádával összekötő 67-es út gyorsforgalmi úttá bővítését, a közlekedési központ kialakítását, a Csiky Gergely Színház rekonstrukcióját, a kórház déli tömbjének rehabilitációját, új funkciókkal való ellátását, a volt levéltári épület felújítását és egyebek mellett a Deseda tavi kemping modernizációját is említette.

Szavai szerint a kaposvári beruházások állásán látszik, a város az elsők között kötött megállapodást a kormánnyal, valamint Szita Károly személyében tapasztalt, a polgármesteri tisztséget 23 éve betöltő vezetője van. Szita Károly (Fidesz-KDNP) arról szólt, hogy a 2020-ra befejeződő Németh István program a város történetének legnagyobb fejlesztési programja és az élet minden területét érinti. A célja, hogy a Kaposváron és az agglomerációban lakók jobban élhessenek.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a helyi igényekhez igazított Németh István program olyan projekteket s magába foglal, amiket 2010 előtti kormányok már ígértek, de nem valósítottak meg. Reményét fejezte ki, hogy a program Kaposváron és környékén érezhető lesz a tőkevonzó képesség erősödésében, a foglalkoztatásban és a jövedelmek terén is.

Az ellenzék nyilatkozataiból az olvasható ki, hogy ők leállítanák a Modern városok programot, amely nagy veszteség lenne a térségnek – jegyezte meg a politikus. A sajtótájékoztató után megtartották a Kaposvár Aréna bokrétaavató ünnepségét. Az Arany János utcában épülő, nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmas, multifunkcionális létesítmény bruttó 6 milliárd forintba kerül és modern körülményeket biztosít a kosár-, a röp- és a kézlabdázók edzéseihez, mérkőzéseihez.

A csarnokban 3040-en foglalhatnak helyet, de ha az aréna kulturális eseményeknek ad helyet, több mint négyezer embert is fogadni tud.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.