Dunaújváros Hetilap

Ilyen volt a hetedik Békemenet

doszerk - 2018. március 15. 11:40

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) által március 15-ére meghirdetett Békemenet nem valaki ellen irányul, hanem kiállás Magyarország mellett. A résztvevők Budán a Bem-szobornál gyülekeztek, majd átvonultak a Kossuth térre, ahol közösen hallgatták meg Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét.

14:42 Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde

 

13:45 Kossuth tér

A menet eleje megérkezett a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor  miniszterelnök 14 órakor ünnepi beszédet mond.

13:30 Több kilométer hosszú a menet

A menet eleje már az Alkotmány utcában jár, lassan beér a Kossuth térre, míg a tömeg vége még Budán van, tehát a sor több kilométeres. A létszám egyelőre megbecsülhetetlen, hiszen még most is folyamatosan csatlakoznak a Békemenethez az újonnan érkezők.

13:10 Pillanatképek a Margit hídról 

12:52 A haza minden előtt

A menet elején a szervezők molinót visznek, amelyen ez áll: "A haza minden előtt", valamint egy nemzeti színű zászlón "Hungary protects Europe!" (Magyarország megvédi Európát) felirattal. A Békemenet elindulása előtt Bayer Zsolt publicista arról beszélt, egész Európa megosztott, az egyik oldalon állnak a "kétdimenziós emberek", akik számára csak az egyén, individuum, szabadság létezik, akik megfoszttattak a vallási, nemzeti, családi és nemi identitásuktól, és akik azt gondolják, egyedül ők képviselik a modernitást és Európát. Szavai szerint a másik oldalon állnak ők, akik azokat az eszméket, értékeket képviselik, amiktől Európa Európa lett, akik még tudják, mit jelent Isten, nemzet, haza, család, gyermek, akik még tudják, "mit jelent a férfi és az asszony". 

12:43 Embertömeg

A tömeg tényleg hatalmas, a menet eleje már a Margit hídon, a tömeg vége a Batthyány téren áll és még mindig jönnek "újak" is.

A menet eleje valahol a híd közepén

 

A menet vége még áll

12:30 Elindult a Békemenet

Elindult a menet a Bem térről. A Margit híd, Nyugati tér és az Alkotmány utca érintésével vonulnak át a résztvevők a Kossuth térre. 

12:20 Egy kis hazai

Dunaújvárosból is sokan utaztak fel a Békemenetre. Délelőtt tíz órakor mintegy száz fős csapat gyülekezett a főtér mellett, két nagybusszal indultak a fővárosba.

Köztük volt Kovácsy Árpádné és férje is. Mint azt a hölgy elmondta, számukra szinte tradíció a Békemenet, majdnem mindegyiken részt vettek. Idén különösen fontosnak tartották, hogy ott legyenek. Úgy fogalmaztak, nem szabad hagynunk, hogy Magyarországot is ellepjék a migránsok, és azt sem szeretnék, ha az ellenzék nyerne, mert szerintük tönkre tennék az országot.

Korompai Tamás már a harmadik Békemeneten vesz részt, ami számára mindig hatalmas feltöltődést jelent. Most a legfontosabbnak azt tartja, hogy kiálljon Magyarországért, a Békemenetnek pedig ebben az évben talán nagyobb a jelentősége, mint eddig bármikor korábban.

A Békemeneten részt vett a város és a térség országgyűlési képviselője, dr. Galambos Dénes is.

12:15 Élő!

Élő képet is tudunk adni a helyszínről a Magyar Idők Facebook oldalának videóját átvéve. Íme:

12:05 Indulás előtt

Hatalmas a tömeg a Bem téren és még mindig érkeznek az emberek, ezért is nem indult el még a menet. 

11:45 Lengyelországból is érkeztek vendégek a Békemenetre

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden hivatalában fogadta a március 15-i budapesti ünnepségekre induló lengyelek képviselőit, akiknek azokról az eszmékről beszélt, amelyeket Lengyelország és Magyarország együtt képvisel Európában. Ők meg is érkeztek a Bem térre.

11:30 Már gyülekeznek a Békemenet résztvevői Budán, a Bem téren.

Forgatókönyv

A haza, illetve a nemzeti függetlenség melletti kiállás a Békemenet legfőbb üzenete - jelentette ki Csizmadia László, a CÖF alapítója a Békemenet beharangozó sajtótájékoztatóján. Ennek megfelelően "a melegszívű magyarokból és lengyelekből" álló menetelők "A haza minden előtt" feliratú, Kölcsey Ferenc versét idéző molinó mögött fognak vonulni a Bem tér, Nyugati tér, Alkotmány utca, Kossuth Lajos tér útvonalon; utóbbi helyszínen csatlakoznak az állami ünnepség résztvevőihez - közölte Csizmadia László. A CÖF ugyanakkor minden eddiginél több jelzést kapott arról, hogy provokátorok készülnek megzavarni a március 15-ei Békemenetet. 

Már a hetedik alakalom

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy az emberek kiállhatnak Magyarország és a kormány mellett. A szervezők pártállástól függetlenül várnak mindenkit. A békemenet üzenete az, hogy a magyarok megvédik szabadságukat és biztonságukat.

Nem leszünk gyarmat! – ez volt az üzenete az első Békemenetnek még 2012-ben. Azóta már összesen hat alkalommal vonultak utcára az emberek, hogy kiálljanak Magyarországért. Volt olyan, amikor egy kilométeres, kígyózó sorban meneteltek a résztvevők. Amerre a szem ellátott, magyar zászlót lehetett látni.

A szervezők azt mondják: az üzenet nem változott. A hetedik Békemenet is azért indul el, hogy azt demonstrálják: a magyarok biztonságos életet szeretnének és kiállnak szabadságuk és függetlenségük mellett.

A kezdeményezéshez a Fidesz és a KDNP is csatlakozott. A Békemenet déli 12 órakor indul a Bem térről, onnan a Margit híd, Nyugati tér és az Alkotmány utca érintésével vonulnak át a résztvevők a Kossuth térre, ahol csatlakoznak az állami megemlékezéshez. 14 órakor a Parlamentnél Orbán Viktor mond beszédet.

Forrás: DO/m1/MTI/Magyar Idők
Képek forrása: MTI, DO( a logóval ellátott képek)

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.