Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szenvedélyes életigenlés egy részben

2018. április 14. (szombat) 9:47 - Vass Ádám

A Bartók színház idei évadának utolsó bemutatójára is elkezdődtek az előkészületek csütörtökön délelőtt, amikor a szereplők kézhez kapták a Frida Kahlo szövegkönyvét.

Legtöbbeknek nem kell bemutatni a mexikói festőnőt, Frida Kahlo-t, aki a huszadik század egyik legnagyobb hatású nőalakja volt. A róla készült legújabb színdarab ősbemutatójára a Bartók színház stúdiótermében kerül majd sor, ami egyben a Szolgálat Évadának utolsó bemutatója is lesz. Az előadás kísérletet tesz arra, hogy visszaadja Frida (Kovács Vanda) bonyolult és mély érzelmeit, amik látomásos, ősi kultúráktól átitatott alkotásait és szürrealistának mondott képi világát ihlették. A darab testközelbe hozza a festőnő és Diego Rivera (Illyés Róbert), az akkori mexikói kortárs művészet festő óriásának szerelmét és bonyolult kapcsolatát. Mindemellett feltűnnek életének jelentősebb férfi (Géczi Zoltán) és női (Auksz Éva) szereplői is.

Kivételes módon a rendező is megjelenik majd a darabban, hiszen Bodor Böbe hangján szólal majd meg az Árnyak Hölgye, Nuestra Señora de la Santa Muerte, vagyis Miasszonyunk a Szent Halál. A rendező elmondása szerint azonban ő nem jelenik meg fizikailag, csupán Frida fejében, és a színpadon a festőnő által készített képek animált változatain keresztül szólal majd meg egy vetítésben. A darab nem fog szemérmeskedni, mindent megmutat Frida életéből és ebbe olyan dolgok is beletartoznak, amik nem feltétlenül valók kiskorúaknak, így a darabot csak 18 éven felülieknek ajánlják. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője a szövegkönyv elolvasása után elmondta, a darab nagyszerű és izgalmas, akárcsak Frida élete, és bővelkedik a szürreális, titkokkal fűszerezett jelenetben.

A rovat további hírei: Kultúra

Küszöbön az újabb közönségsiker

Küszöbön az újabb közönségsiker

2018. december 10. (hétfő)

Megkezdődtek a Bartók színház következő előadásának, a Twist Olivérnek az olvasópróbái, amivel folytatódik a Valahol Európábannal megkezdett hagyomány, vagyis helyi gyerekszereplők alakítják majd a főbb szerepeket.

Már ég a remény gyertyája is

Már ég a remény gyertyája is

2018. december 10. (hétfő)

Advent második vasárnapján is várták az érdeklődőket a főtéren zajló Adventi Forgatagra. Az öt órakor kezdődő ökumenikus ima követően meggyújtották a második gyertyát is, majd folytatódtak a színpadi programok.

Bejött a Bartók merész húzása

Bejött a Bartók merész húzása

2018. december 07. (péntek)

Hiába készült Tamási Áron egyik legizgalmasabb regényéből és hiába nyújt minden korosztálynak kellemes élményt a Jégtörő Mátyás, nem volt egyértelműen sikerre ítélve a Bartók legújabb előadása. A bonyolult technika és a díszlet pedig feladta a leckét az alkotóknak, de bejött a számításuk, hatalmas ováció fogadta őket a premier után.

Fadíszítés együtt a diákokkal

Fadíszítés együtt a diákokkal

2018. december 05. (szerda)

Kedves hagyomány, hogy az Arany János Általános iskola rajztagozatos diákjai december elején feldíszítik a Bartók színház karácsonyfáját.

Nagy dobásra készül a Bartók színház

Nagy dobásra készül a Bartók színház

2018. december 05. (szerda)

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Bartók színház társulata és Őze Áron igazgató, akik arra vállalkoztak, hogy elsőként állítják színpadra Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényét december 7-én, pénteken.

Advent a felkészülés ideje

Advent a felkészülés ideje

2018. december 02. (vasárnap)

Advent első vasárnapja van, ma kezdődik a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények böjttel, bűnbánattal és jócselekedetekkel is készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében. 

Újabb öt évre Farkas Lajos lesz a múzeum igazgatója

Újabb öt évre Farkas Lajos lesz a múzeum igazgatója

2018. november 28. (szerda)

A kinevezési határidő lejárta miatt pályázatot írtak ki az Intercisa Múzeum igazgatói feladatainak ellátására. Erre a jelenlegi vezető, Farkas Lajos pályázott.