Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szenvedélyes életigenlés egy részben

2018. április 14. (szombat) 9:47 - Vass Ádám

A Bartók színház idei évadának utolsó bemutatójára is elkezdődtek az előkészületek csütörtökön délelőtt, amikor a szereplők kézhez kapták a Frida Kahlo szövegkönyvét.

Legtöbbeknek nem kell bemutatni a mexikói festőnőt, Frida Kahlo-t, aki a huszadik század egyik legnagyobb hatású nőalakja volt. A róla készült legújabb színdarab ősbemutatójára a Bartók színház stúdiótermében kerül majd sor, ami egyben a Szolgálat Évadának utolsó bemutatója is lesz. Az előadás kísérletet tesz arra, hogy visszaadja Frida (Kovács Vanda) bonyolult és mély érzelmeit, amik látomásos, ősi kultúráktól átitatott alkotásait és szürrealistának mondott képi világát ihlették. A darab testközelbe hozza a festőnő és Diego Rivera (Illyés Róbert), az akkori mexikói kortárs művészet festő óriásának szerelmét és bonyolult kapcsolatát. Mindemellett feltűnnek életének jelentősebb férfi (Géczi Zoltán) és női (Auksz Éva) szereplői is.

Kivételes módon a rendező is megjelenik majd a darabban, hiszen Bodor Böbe hangján szólal majd meg az Árnyak Hölgye, Nuestra Señora de la Santa Muerte, vagyis Miasszonyunk a Szent Halál. A rendező elmondása szerint azonban ő nem jelenik meg fizikailag, csupán Frida fejében, és a színpadon a festőnő által készített képek animált változatain keresztül szólal majd meg egy vetítésben. A darab nem fog szemérmeskedni, mindent megmutat Frida életéből és ebbe olyan dolgok is beletartoznak, amik nem feltétlenül valók kiskorúaknak, így a darabot csak 18 éven felülieknek ajánlják. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője a szövegkönyv elolvasása után elmondta, a darab nagyszerű és izgalmas, akárcsak Frida élete, és bővelkedik a szürreális, titkokkal fűszerezett jelenetben.

A rovat további hírei: Kultúra

Színek mindenütt

Színek mindenütt

2018. szeptember 21. (péntek)

Alig egy évvel azután, hogy komolyabban is elkezdett foglalkozni az olajfestészettel, Tubáné Berecki Izabella már önálló kiállításon vehetett részt a Sándor Frigyes Zeneiskolában.

Deák Bill '70

Deák Bill '70

2018. szeptember 19. (szerda)

Hetvenedik születésnapját, öt évtizedes pályáját ünnepli Deák Bill Gyula november 9-én a Papp László Budapest Sportarénában. Vendégként színpadra lép Hobo (Földes László), valamint Ganxsta Zolee és Big Daddy Laca a Kartelből.

Nyílt próbától a kocsmakvízig

Nyílt próbától a kocsmakvízig

2018. szeptember 19. (szerda)

Több színes programot, egyebek mellett nyílt próbát, közös táncolást és éneklést, kocsmakvízt és kulisszajárásokat kínál a Színházak éjszakája szeptember 22-én a Bartókban.

A hadsereg története testközelből

A hadsereg története testközelből

2018. szeptember 17. (hétfő)

Elkezdődtek az Európai Mobilitási Hét programjai városunkban. A Dunaújvárosi Egyetemen a csütörtöki tematikus nap előtt egy másik program is várta az érdeklődőket, méghozzá egy vándorkiállítás a honvédség történetéről.

Találkozás a templom történetével

Találkozás a templom történetével

2018. szeptember 15. (szombat)

A Dunaújváros Római Katolikus Egyházközség két temploma már a város történelmének részei. Szombaton a Nyitott templomok napja országos rendezvényéhez csatlakozva bárki megismerhette ennek a két épületnek a titkait.

Festmények a művésztől, fotók a művészről

Festmények a művésztől, fotók a művészről

2018. szeptember 15. (szombat)

Pleidell János emlékkiállítása péntektől egy hónapig látható az Intercisa Múzeumban, a tárlaton azonban nem csak a művész képeit, hanem a róla készült fotókat is megtekinthetik az érdeklődők.

Mese-mese mátka

Mese-mese mátka

2018. szeptember 14. (péntek)

A CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban-Népmesepont vetélkedőt hirdet a dunaújvárosi és Dunaújváros környéki általános iskolák 3-4. osztályos alsó tagozatos tanulói számára.