Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szenvedélyes életigenlés egy részben

2018. április 14. (szombat) 9:47 - Vass Ádám

A Bartók színház idei évadának utolsó bemutatójára is elkezdődtek az előkészületek csütörtökön délelőtt, amikor a szereplők kézhez kapták a Frida Kahlo szövegkönyvét.

Legtöbbeknek nem kell bemutatni a mexikói festőnőt, Frida Kahlo-t, aki a huszadik század egyik legnagyobb hatású nőalakja volt. A róla készült legújabb színdarab ősbemutatójára a Bartók színház stúdiótermében kerül majd sor, ami egyben a Szolgálat Évadának utolsó bemutatója is lesz. Az előadás kísérletet tesz arra, hogy visszaadja Frida (Kovács Vanda) bonyolult és mély érzelmeit, amik látomásos, ősi kultúráktól átitatott alkotásait és szürrealistának mondott képi világát ihlették. A darab testközelbe hozza a festőnő és Diego Rivera (Illyés Róbert), az akkori mexikói kortárs művészet festő óriásának szerelmét és bonyolult kapcsolatát. Mindemellett feltűnnek életének jelentősebb férfi (Géczi Zoltán) és női (Auksz Éva) szereplői is.

Kivételes módon a rendező is megjelenik majd a darabban, hiszen Bodor Böbe hangján szólal majd meg az Árnyak Hölgye, Nuestra Señora de la Santa Muerte, vagyis Miasszonyunk a Szent Halál. A rendező elmondása szerint azonban ő nem jelenik meg fizikailag, csupán Frida fejében, és a színpadon a festőnő által készített képek animált változatain keresztül szólal majd meg egy vetítésben. A darab nem fog szemérmeskedni, mindent megmutat Frida életéből és ebbe olyan dolgok is beletartoznak, amik nem feltétlenül valók kiskorúaknak, így a darabot csak 18 éven felülieknek ajánlják. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője a szövegkönyv elolvasása után elmondta, a darab nagyszerű és izgalmas, akárcsak Frida élete, és bővelkedik a szürreális, titkokkal fűszerezett jelenetben.

A rovat további hírei: Kultúra

Ha Velence, akkor EFOTT

Ha Velence, akkor EFOTT

2018. július 10. (kedd)

Július 10-16. között a szervezők csordultig töltik a Velencei-tó partját programokkal, a Csak szabadon... életérzésnek kedvezve. A különleges élményekkel készülő Civil Tér, a turisztikai, kulturális és sport lehetőségek várhatóan teltházas érdeklődést hoznak. Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar sztárok koncertjei mellett biztosan nem lehet majd unatkozni az idei EFOTT-on.

Gyulára megy a Rák Jóska

Gyulára megy a Rák Jóska

2018. július 09. (hétfő)

A Bartók színház társulata is fellép az idei Shakespeare Fesztiválon, amelyet július 9-15. között rendeznek Gyulán, a várszínházi évad keretében.

Két Farkassal tért vissza a Jazzy Stripe

Két Farkassal tért vissza a Jazzy Stripe

2018. július 07. (szombat)

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének hallgatóiból verbuválódott Jazzy Stripe szinte napra pontosan egy éve koncertezett Dunaújvárosban, a Művész Presszó színpadán.

Frenk itthon is odatette magát

Frenk itthon is odatette magát

2018. július 02. (hétfő)

Amíg a foci Vb meccsei pörögtek Oroszországban, addig Frenk hazajött Dunaújvárosba egy remek koncertet adott a Petőfi Művészeti Ligetben. 

Gastroblues Pakson

Gastroblues Pakson

2018. július 02. (hétfő)

Koncertekkel, főzőversennyel, tradicionális magyar ételek és italok bemutatójával, valamint külföldi és magyar előadókkal várja a blues, dzsessz és rock zene kedvelőit július 2. és 8. között a paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál.

Falvédők a vukovári magyaroktól

Falvédők a vukovári magyaroktól

2018. június 30. (szombat)

Újabb kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban, ezúttal testvérvárosunkból, Vukovárról érkeztek a kiállítás darabjai, melynek mindegyikét kézzel készítették a vukovári magyarok.

Ujjé! A Ligetben nagyszerű!

Ujjé! A Ligetben nagyszerű!

2018. június 25. (hétfő)

Főként gyermekeknek szóló programokkal indult a Petőfi Művészeti Liget idei programja, mostantól kezdve július végéig heti három estén várja a zenekedvelőket a tér.