Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szenvedélyes életigenlés egy részben

2018. április 14. (szombat) 9:47 - Vass Ádám

A Bartók színház idei évadának utolsó bemutatójára is elkezdődtek az előkészületek csütörtökön délelőtt, amikor a szereplők kézhez kapták a Frida Kahlo szövegkönyvét.

Legtöbbeknek nem kell bemutatni a mexikói festőnőt, Frida Kahlo-t, aki a huszadik század egyik legnagyobb hatású nőalakja volt. A róla készült legújabb színdarab ősbemutatójára a Bartók színház stúdiótermében kerül majd sor, ami egyben a Szolgálat Évadának utolsó bemutatója is lesz. Az előadás kísérletet tesz arra, hogy visszaadja Frida (Kovács Vanda) bonyolult és mély érzelmeit, amik látomásos, ősi kultúráktól átitatott alkotásait és szürrealistának mondott képi világát ihlették. A darab testközelbe hozza a festőnő és Diego Rivera (Illyés Róbert), az akkori mexikói kortárs művészet festő óriásának szerelmét és bonyolult kapcsolatát. Mindemellett feltűnnek életének jelentősebb férfi (Géczi Zoltán) és női (Auksz Éva) szereplői is.

Kivételes módon a rendező is megjelenik majd a darabban, hiszen Bodor Böbe hangján szólal majd meg az Árnyak Hölgye, Nuestra Señora de la Santa Muerte, vagyis Miasszonyunk a Szent Halál. A rendező elmondása szerint azonban ő nem jelenik meg fizikailag, csupán Frida fejében, és a színpadon a festőnő által készített képek animált változatain keresztül szólal majd meg egy vetítésben. A darab nem fog szemérmeskedni, mindent megmutat Frida életéből és ebbe olyan dolgok is beletartoznak, amik nem feltétlenül valók kiskorúaknak, így a darabot csak 18 éven felülieknek ajánlják. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője a szövegkönyv elolvasása után elmondta, a darab nagyszerű és izgalmas, akárcsak Frida élete, és bővelkedik a szürreális, titkokkal fűszerezett jelenetben.

A rovat további hírei: Kultúra

Egy kötet az életről, hazáról

Egy kötet az életről, hazáról

2019. március 21. (csütörtök)

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság tagja, P. Maklári Éva érkezett szerdán délután városunkba, hogy bemutassa legújabb kötetét, ami verseket és novellákat egyaránt tartalmaz.

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

2019. március 20. (szerda)

Pár hete derült ki, hogy a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók színház koprodukciójában készült Ványa bácsi is jelölt a legjobb előadások közt, máris itt a következő esélyes, a Társak, Sipos Imre rendezésében.

Ünnepi előadással készül a Bartók

Ünnepi előadással készül a Bartók

2019. március 14. (csütörtök)

Március 15-én este újabb történelmi ihletésű darabbal ünnepel a Bartók színház. A fókuszban viszont ezúttal a helyi kötődésű Rosti Pál és az ő kalandos élettörténete a XIX. századból.

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

2019. március 14. (csütörtök)

A Wesley - Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola növendékei rendszeresen részt vesznek versenyeken, és rendre kiváló minősítésekkel, helyezésekkel térnek haza. A tanév második felében a zene és tánctagozatos fiatalok már számos eredményt bezsebelhettek. Ezekről Kurina Laura, az iskola igazgatója számolt be nekünk.

Újra a POSZT-on a Bartók

Újra a POSZT-on a Bartók

2019. március 12. (kedd)

Tizennégy produkció - köztük a Bartók koprodukciója - kapott helyet a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kedden nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

2019. március 12. (kedd)

Rendhagyó kiállítás nyílt a Munkásművelődési Központban. Hétfő délutántól egy héten át lengyel retró propaganda plakátokat láthatnak az érdeklődők.

Generációk hangversenye

Generációk hangversenye

2019. március 09. (szombat)

Harmadik alkalommal rendezett emlékhangversenyt a Móricz iskola. Ezúttal Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós műveiből adtak elő műveket a város kórusai.