Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szenvedélyes életigenlés egy részben

2018. április 14. (szombat) 9:47 - Vass Ádám

A Bartók színház idei évadának utolsó bemutatójára is elkezdődtek az előkészületek csütörtökön délelőtt, amikor a szereplők kézhez kapták a Frida Kahlo szövegkönyvét.

Legtöbbeknek nem kell bemutatni a mexikói festőnőt, Frida Kahlo-t, aki a huszadik század egyik legnagyobb hatású nőalakja volt. A róla készült legújabb színdarab ősbemutatójára a Bartók színház stúdiótermében kerül majd sor, ami egyben a Szolgálat Évadának utolsó bemutatója is lesz. Az előadás kísérletet tesz arra, hogy visszaadja Frida (Kovács Vanda) bonyolult és mély érzelmeit, amik látomásos, ősi kultúráktól átitatott alkotásait és szürrealistának mondott képi világát ihlették. A darab testközelbe hozza a festőnő és Diego Rivera (Illyés Róbert), az akkori mexikói kortárs művészet festő óriásának szerelmét és bonyolult kapcsolatát. Mindemellett feltűnnek életének jelentősebb férfi (Géczi Zoltán) és női (Auksz Éva) szereplői is.

Kivételes módon a rendező is megjelenik majd a darabban, hiszen Bodor Böbe hangján szólal majd meg az Árnyak Hölgye, Nuestra Señora de la Santa Muerte, vagyis Miasszonyunk a Szent Halál. A rendező elmondása szerint azonban ő nem jelenik meg fizikailag, csupán Frida fejében, és a színpadon a festőnő által készített képek animált változatain keresztül szólal majd meg egy vetítésben. A darab nem fog szemérmeskedni, mindent megmutat Frida életéből és ebbe olyan dolgok is beletartoznak, amik nem feltétlenül valók kiskorúaknak, így a darabot csak 18 éven felülieknek ajánlják. Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője a szövegkönyv elolvasása után elmondta, a darab nagyszerű és izgalmas, akárcsak Frida élete, és bővelkedik a szürreális, titkokkal fűszerezett jelenetben.

A rovat további hírei: Kultúra

Újra a mozikban a SZAFFI

Újra a mozikban a SZAFFI

2018. április 25. (szerda)

A Jókai Mór kisregényéből készült felejthetetlen rajzfilm, a nemes úrfi és a török pasa lányának szívmelengető története 21. századi kép- és hangminőségben lesz ismét látható. Dargay Attila digitálisan restaurált egész estés rajzfilmklasszikusát május 3-tól vetítik országszerte a KEDD Animációs Stúdió forgalmazásában.

Közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be a nálunk fogatott filmet

Közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be a nálunk fogatott filmet

2018. április 24. (kedd)

Másfél évvel ezelőtt Dunaújvárosban forgott Bogdán Árpád rendező második nagyjátékfilmje, a Genezis, amit már a Berlini Filmfesztiválon is bemutattak. Városunkban május 2-án, szerdán este egy közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésen láthatjuk.

Egy hét a zene tiszteletéért

Egy hét a zene tiszteletéért

2018. április 24. (kedd)

Elkezdődött a Sándor Frigyes Hét, így minden nap különleges koncertek várják a klasszikus zene kedvelőit a zeneiskolában, pénteken pedig átadják az idei Sándor Frigyes díjat is.

Már a mozikban az Újvárosban forgatott film

Már a mozikban az Újvárosban forgatott film

2018. április 22. (vasárnap)

A közelmúltban Dunaújvárosban forgatott Bogdán Árpád rendező, akinek az így elkészült Genezis című filmjét Berlinben, a Berlinale Panorama Special szekciójában is bemutatták. A Genezis című film (ajánlott nézői korhatár 16 év) a 2008-2009-es romagyilkosságok témájával foglalkozik. 

Jazz magyarul , spanyolul és portugálul

Jazz magyarul , spanyolul és portugálul

2018. április 21. (szombat)

Rendhagyó koncertre várta közönségét a Művész Jazz Presszó pénteken este. A Kalmár Panni Fado Project látogatott Dunaújvárosba, amely formáció nem szokványos módom közelít az elvont műfajhoz. 

Vizuális játékosság

Vizuális játékosság

2018. április 19. (csütörtök)

Egy művész házaspár érkezett Dunaújvárosba azzal a céllal, hogy sajátos absztrakt világukat osszák meg a Bartók színházba látogató érdeklődőkkel.

Bartókos vendégjáték Pécsen

Bartókos vendégjáték Pécsen

2018. április 17. (kedd)

Tizennégy társulat tizenkilenc előadásával várja a közönséget a hatodik Pécsi Családi Színházi Fesztivál, amelyet május 26. és június 3. között rendeznek a baranyai megyeszékhelyen.