A fejlődés éve volt

Szárszó Lajos - 2018. június 16. 13:37

Látványos fejlődésen ment keresztül a dunaújvárosi röplabdasport, melynek alapját a DSE Röplabda Akadémia eredményei adták.

Megtartotta éves tájékoztatóját a Dunaferr SE Röplabda Szakosztálya és a DSE Röplabda Akadémia vezetősége. Mint az a beszámolóból, edzői összegzésekből kiderült, a 2017-2018-as szezon a látványos fejlődés éve volt. Tomanóczy Tibor, a Dunaferr SE röplabda csapatának vezetőedzője a felnőttek teljesítménye után büszkén beszélt a DSE Röplabda Akadémia minden korosztályának fejlődéséről, eredményeiről.

- Az elmúlt bajnoki idényben 6. helyet elérő NBI-es csapatból hét játékos távozott. Helyükre serdülő és ifjúsági korú játékosokat építettünk be a keretbe. Legfontosabb célunk és feladatunk az volt, hogy felépítsük új, tehetséges fiatalokból álló csapatunkat, akiket fel kellett építeni fizikailag, technikailag és mentálisan egyaránt. A szakosztályvezetés elvárása a fiatal kerettől a szezonkezdeti sikerek után az NBI-ben a legjobb négy közé kerülés volt, míg a Magyar Kupában legjobb nyolc közé kerülést fogalmaztuk meg.  A magyar bajnokságban szereplő együttesünkben, amely ebben a szezonban is amatőr csapatként működött. A felkészülés jól sikerült, amit a két felkészülési tornák eredményei igazoltak. A szezonkezdet elejétől a csapatszellem nagyon jól alakult ki. A bajnokság első felében meglepően jól kezdtünk. Több mérkőzést is megnyertünk, ami kellő lendületet adott a csapatnak. Hatodik helyen álltunk a tabellán, ami egy teljesen újjá szervezett serdülő, ifjúsági játékosokból alkotta csapattól nem volt megszokott. Az alapszakasz második körében a fiatal csapat még mindig tartotta magát, de a decemberi korosztályos válogatott programok kellően elfárasztották a fiúkat, miközben a bajnoki kiírás nem adott kellő időt a regenerálódásra. Ennek következménye egy hullámvölgy lett, mely miatt sokat kellett forgatni a játékosokat és pihentetni őket, hogy visszanyerjék formájukat. A kötelező mérkőzéseket meghozta a csapat, ennek ellenére az alapszakasz végére lecsúsztunk a hetedik helyre. Az alap célkitűzést teljesítettük, hiszen a felsőházban maradt együttesünk mellyel biztossá vált, hogy a következő szezont is az NBI-ben folytathatjuk. A helyosztók során három mérkőzést nyertünk, és hármat elvesztettünk, így a 2017/2018-as magyar bajnokságot a hetedik helyen zártuk, mely a fiatal, újjáépített csapattól teljeséggel elfogadható. A Magyar Kupában sajnos nem kerültünk be a legjobb négy csapat közé. Büszkék vagyunk arra, hogy valamennyi korosztályos válogatottba meghívták sportolóinkat, melyek közül az ifjúsági válogatott gerincét a Dunaferr SE játékosai adják.

Mint azt Tomanóczy Tibor elmondta, a sérülések ebben az évben sem kerülték el a csapatot, akiknek rehabilitációja ebben az évben könnyebben ment, mert a TAO-nak és a DSE Röplabda Akadémiának köszönhetően gyúrót és rehabilitációs gépeket is be tudtak szerezni.

A DSE Röplabda Akadémia eredményei

Az U21-es csapat az NBII-es bajnokságban és az NBI Junior Bajnokságában szerepelt. Bejutott az országos hatos döntőbe, ahol a Középiskolás Világbajnokságnak köszönhetően nem a legerősebb csapattal álltak fel. Végül az ötödik helyen végeztek.

Az U19-es Ifjúsági csapat – mely nagyrészt serdülőkre épült - az alapszakaszban és az elődöntőben is csoport elsőként jutott tovább, majd kvalifikálta magát a Kecskeméti országos döntőbe. A döntőben a Brnoi Középiskolás Világbajnokságot előnyben részesítve nem a legjobb csapattal tudtak kiállni, így végül az ötödik helyen zártak.

Az U17-es Serdülő csapat a tornarendszerben lebonyolított bajnokság selejtezőit és a rájátszást szett veszteség nélkül magabiztosan teljesítette. A békéscsabai országos döntőben a csapat mind fizikailag, mind technikailag kimagaslott a mezőnyből, melyen a fiúk nem találtak legyőzőre, ezzel megnyerték a bajnokságot. A magabiztosságot bizonyítja, hogy a csapat 14 mérkőzésből 14-et nyert meg!

Az U15-ös Gyermek csapat munkáját Szűcs Ákos edző értékelte: - Gyermek csapatunk a jelenlegi OGYB helyosztó fordulóját lejátszva 10. helyezett lett, miközben a terem diákolimpián az országos elődöntőig jutottunk el. A december óta heti hat edzés bevezetése óta nagy előrelépést tett a csapat technikai és fizikai szinten is. A gyermekbajnokság sok lehetőséget nem adott, a folyamatos heti egy meccsre így ezeket edzéseken edzőmeccsekkel pótoltuk.

Az U13-as Mini Fiú csapat teljesítményét Kövessy Balázs edző értékelte: - A heti négy edzés bevezetése és fiúknak a lányoktól való elválasztása meghozta a sikereket. Az év elején még szokatlan volt a tétmérkőzések légköre, viszont februártól több győzelmet szereztünk. A korosztályra kitűzött reális cél az év végére az Országos Mini Bajnokság kilenc csapatos Döntőjére való kijutás, illetve az Országos Mini Kupán a legjobb hat csapat közé jutás volt, melyek teljesültek. Az Országos Mini Bajnokságban a hetedik helyen zártunk, miközben az Országos Mini Kupán három fiú csapattal neveztünk. Közülük egy csapat a kiemelt kategóriában az ötödik helyen, míg az másik két csapat az alap kategóriában a negyedik és az ötödik helyen végzet. Ebben a korosztályban mindenképpen nagy előre lépés volt a tavalyi szezonhoz képest, hogy a bajnokságban tíz, illetve kettő saját rendezésű tornán tudtak részt venni a játékosok.

Kovács Zsolt az U13-as Mini Leány csapat teljesítményét értékelte: - A tavalyi évben a meccsrutin hiánya még látszik a csapaton, de folyamatosan fejlődést mutattak a lányok. A teljesítmény még hullámzó volt, de az idei szezon jó felkészülés volt a jövő évi 6-6 elleni játékra, ahol magasabb célokat tűzhetünk ki. A korosztályra kitűzött reális cél a szezon végére minél több tapasztalat szerzése és minél több győztes mérkőzés, illetve az Országos Mini Kupán lehetőleg a legjobb 12 csapat közé kerülés volt. Ezt az elért 4. hellyel megvalósítottunk. A nyári időszakban a strandröplabdázáson lesz a hangsúly, mely nagymértékben fogja szolgálni a következő évi teremröplabdázást is.

Dolmán Viktor az U9-es Manó, és az U11-es Szuper mini csapatot értékelte: - Az év eleji gyenge szereplés után változtattam az edzésmódszereken, amely a Röpsuli program keretein belül az eredményekben is megmutatkozott. A játékosok magabiztosabbak lettek, végre lettek sikerélményeik, illetve egyre több kiélezett küzdelmet vívtak. Az Országos Mini Kupán való részvétel során a manó korosztály csoport második helyével maximálisan elégedett vagyok, hiszen a vártnál is jobban teljesítettek a játékosok. A Szuper mini korosztályban a nyolcadik helyezést sikerült elérni, amely sajnos nem tükrözi a játékosok valós tudását, de becsületesen végig harcolták a kupadöntőt.

Kelemen István edző az U10-es és U12-es Manó Fiú, Lány, valamint az U15 Gyermek Fiú csapat teljesítményét értékelte: - Decemberig a fő cél a Baracsi általános iskolában tanuló diákok röplabda megszerettetése volt. Mivel ez egy kezdő csoport, a fő cél a sportág megszerettetése volt, így házibajnokságokban és a Vollé 2020 fordulókon szerepelünk. Az év vége felé országos szintű megmérettetéseken is indultunk mind a fiú, mind a lány vonalon.

A sajtótájékoztatón szó esett a diákolimpiai szereplésről is

III. korcsoport fiúk:
Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola tanulói, az idei évben a III. korcsoportban az iskola történetében először jutottak ki a diákolimpia döntőjébe, ahol a bronzérmet szereztek.

Lányok: a Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola tanulói a területi versenyig jutottak, ahol a harmadik helyen végeztek, így sajnos nem jutottak be az országos döntőbe.

V-VI korcsoport:
A Hild József Szakközépiskola csapata az Országos döntőben aranyérmes lett, míg a Pannon Oktatási Központ csapata az ötödik helyen végzett.

A sajtótájékoztató végén Tomanóczy Tibor, a DSE Röplabda Akadémia ügyvezetője összegezte az idei munkát, működést: - Megállapíthatjuk, hogy a Dunaferr SE Röplabda Szakosztálya, és a DSE Röplabda Akadémia működése az ISD Dunaferrtől, Dunaújváros Önkormányzatától valamint azoknak a cégeknek köszönhetően, akik a TAO támogatásukat a Röplabda Akadémiának adták és Vass Zoltán szakosztály elnök aktivitásának köszönhetően stabilabbá vált. A felnőtt csapat a hazai röplabdasport meghatározó együttese maradt, akik jövőre is az NBI-es bajnokságban indulhatnak. Az utánpótlás területén pozíciónk erős, melyet a korosztályos bajnokságokban elért helyezéseink és a Diákolimpiai arany érem is igazol. Büszkén mondhatom, hogy jelenleg Magyarországon az egyik legeredményesebb utánpótlás-nevelő szakosztálya vagyunk fiú vonalon, amit a jövőben is szeretnénk megtartani és fejleszteni. Ennek elismeréséül a Magyar Röplabda Szövetség kiemelt kategóriájú szakosztályai közé sorol bennünket. A jövőben is szeretnénk megtartani ezt a fiatal gárdát, ami egyre nehezebb, és a felnőtt bajnokságban elindítani. Az utánpótlás bázisunkat szeretnénk még jobban kiszélesíteni, pozíciónkat még tovább erősíteni. Mindezt nem tudtuk volna elérni és megvalósítani Dunaferr SE és a DSE Röplabda Akadémia nélkül! Szakosztályunk költségvetése a tavalyi évhez képest a TAO támogatásnak köszönhetően megnövekedett és stabillá vált. Az országos döntőkön való részvételünk megoldódott. Megfelelően tudtuk utaztatni sportolóinkat valamint felszereléseik rendezettek voltak a TAO támogatásoknak köszönhetően. Szakosztályunk hathatós segítséget nyújtott még a korosztályos diákolimpia területi döntők megrendezésében, valamint amatőr fiú és leány csapatoknak egyaránt. Házi bajnokságokat havi rendszerességgel sikerült rendeznünk a legkisebbeknek, valamint a Dunaújvárosi amatőr röplabdások edzőmérkőzéseket tudtak játszani serdülő és ifjúsági csapatainkkal. Idén kétszer is megrendezésre került a Vollé 2020 program Dunaújvárosi fordulója, ahol első alkalommal 110 második alkalommal 102 gyermek üthette a labdát. Engyel László a mai napig tagja a 10 tagú MRSZ elnökségének. A TAO támogatásnak köszönhetően a szakosztály alapvető szer- és felszerelés ellátottsága sokat változott az elmúlt évekhez képest. A Magyar Röplabda Szövetséggel és a bajnokságban szereplő egyesületekkel a kapcsolattartásunk jónak mondható. Az írott és elektronikus és helyi médiákban heti rendszerességgel szerepeltünk. Szakosztályunk 2017/2018 szezonban is jó kapcsolatot ápol a Pannon Oktatási Központban, ahol kiválóan érszik játékosaink magukat. Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal szintén jó a viszony. A Baracsi Általános Iskolában elindítottuk a röplabda oktatást mind az önkormányzat mind az iskola részéről gyümölcsöző az együttműködés. A korosztályos válogatottakkal igen jó munkakapcsolatban állunk.

Képek: DO-archív

Tomanóczy Tibor beszélt a DSE Röplabda Akadémia gazdálkodásáról is: - Az ISD Dunaferr által kapott támogatás, amit a Dunaferr SE elnöksége megszavazott és a TAO támogatást nyújtott cégek, továbbá Dunaújváros Önkormányzata, az Állami támogatás valamint a Dunaújváros Utánpótlás Sportjáért Alapítványba kapott támogatások tették ki a felhasználható pénzösszegek nagy részét. Vass Zoltán szakosztály elnök munkájának köszönhetően támogatókat is tudott a röplabda sport mellé állítani. Ebben a szezonban is, csakúgy, mint eddig amatőr szakosztályként működtünk. A röplabda szakosztály több utánpótlás korú játékosnak segít a kollégiumi étkeztetésében, valamint 4 játékosnak a tandíját fizeti ki havonta.  Magyar Röplabda Szövetség ismét kiemelt támogatásban részesítette a Dunaújvárosi röplabdát, ez legfőképpen látható a megítélt TAO felhasználás összegétől.
Dunaújváros Megyei Jogú Városától a terem használati támogatást kaptuk, ami nagyon nagy segítség a DSE Röplabda Akadémiának. Minden évben lelkiismeretesen figyeltünk arra, hogy a költségeink ne növekedjenek és ne zárjuk mínuszosan a szezont.

A szakosztály változatlanul a kiemelkedő utánpótlásra építkezve szeretne a jövőben is működni. A vezetés célja, hogy a rendelkezésre álló egyesületi támogatás mellett minél több külső támogatót szerezzen, valamint a TAO által kapott lehetőséget a legjobban tudja felhasználni. A beiskolázást és képzést tovább szeretnénk bővíteni, kiegészítve Dunaújváros és környéki általános és középiskolák szélesebb bevonásával. Legfontosabb feladatuk, hogy egy biztos anyagi háttér megteremtésével a magyar röplabda sportban elért pozícióját tovább szilárdítsa, kiemelten kezelve az utánpótlás csapatok felkészítését és versenyeztetését. Felszerelések, technikai és munkaeszközök tekintetében a fejlesztéseket a lehető legmagasabb szintre szeretnék felemelni. Céljaik között szerepel, hogy az elkövetkezendő években még több edzőt tudjanak foglalkoztatni. Szeretnék elérni, hogy az utánpótlás válogatott központja Dunaújváros legyen, ezzel együtt városunk a röplabda sportágban Közép-Európa meghatározó utánpótlás nevelő klubja legyen.

A rovat további hírei: Sport

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.