Másodfokú riasztást adtak ki a megyére!

doszerk - 2018. június 12. 17:06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatar veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki Fejér megye területére. A heves zivatarokat - akár nagyobb területen - károkozó (óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb) szélroham, nagy méretű (2-5 centiméteres, kis eséllyel annál is nagyobb) jég kísérheti. Felhőszakadás is valószínű, amelynek során rövid idő alatt 30 milliméternyi, néhol 50 milliméternél is több eső eshet.

A heves zivatarokban az akár 80-90 kilométer per órát elérő vagy meghaladó széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki - ezek azon túl, hogy veszélyeztetik az emberek testi épségét, a közlekedést is akadályozhatják, amennyiben utakat vagy vasútvonalakat zárnak el. A viharos szél a lakóházak és egyéb épületek tetőszerkezetét is megbonthatja, leszakíthatja a távvezetékeket, ezzel veszélyeztetheti az energiaellátást és a távközlés biztonságát. Fontos, hogy a leszakadt elektromos vezetéket ne közelítsék meg, mert az balesetveszélyes, hanem értesítsék a katasztrófavédelmet a 112-es központi segélyhívószámon.

A meteorológiai riasztás idején javasoljuk, hogy a nyílászárókat - ajtókat, ablakokat - csukják be. Amennyiben tehetik, a riasztás időtartama alatt maradjanak otthonukban vagy más, biztonságos, fedett helyen. Az ingatlan környéki tárgyakat, növényeket is vigyék be a szabadból, mert ezek is veszélyforrást jelentenek, ha egy-egy szélroham felkapja őket.

A vihar idején úton lévők - ha tehetik - húzódjanak félre, esetleg keressenek biztos menedéket. Akik az utakon vannak, azok kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. A vizek mellett pihenők - úszok, vízi sportokat űzők - is vegyék komolyan a területre szóló viharjelzéseket. Akit a szabadban ér a vihar, azok ne magányos fák alatt keressenek menedéket, kerüljék a szabadon álló magas tárgyakat - antennákat, nagyobb fémszerkezeteket -, mivel ezek is vonzzák a villámokat, kerüljék a magaslati helyeket. A villámlás idején biztonságos menedéket nyújtanak a zárt épületek, amelynek ajtajai és ablakai zárva vannak.

A rovat további hírei: Mozaik

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.

Ismerd meg jobban a begóniákat!

Ismerd meg jobban a begóniákat!

2024. máj. 10.

Valószínűleg mindenki kapott már az élete során begóniát ajándékba. Gyakran adjuk anyák napjára, születésnapra, évfordulóra, hiszen szép, egyedi, nem túl drága, és sok fajtája létezik. (X)

DSTV: átadták az adományt

DSTV: átadták az adományt

2024. máj. 10.

Utolsó felvonásához érkezett az idei, 27. Jótékonysági pedagóguskoncert eseménysora, derül ki a DSTV összegzéséből. A Móricz kis csapata rövid műsorral körítve adta át az idei koncert bevételét a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának. Hangkép.

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

2024. máj. 09.

Két eseményt is rendezett a jubileumi sorozat részeként a Móricz Zsigmond Általános Iskola múlt szombaton: Koltai Róbert színművész, rendező egykori iskolájában elevenítette föl a városhoz fűződő emlékeit, a Jakó Cukrászdában folytatódott a tárlatok sora.

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

2024. máj. 09.

Talán semmit nem mond számodra a 18650 akkumulátor elnevezés, pedig biztosan találkoztál már ilyen típusú áramforrással, hiszen napjainkban a legtöbb hordozható elektronikai készülékben ilyen üzemel. (X)

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

2024. máj. 08.

Izgalmas eseménnyel, gyerekek főszereplésével folytatódott a Közbiztonsági Hónap sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. Az elmúlt években az ovisok és kisiskolások kedvencévé vált a Pindur Pandúrok közlekedésbiztonsági viadal, amelynek ezúttal is az egyetem tornacsarnoka adott otthont. Hangkép.