Dunaújváros Hetilap

Eltűnhetnek az import UHT tejek

doszerk - 2018. július 6. 15:22

A várakozások szerint az ESL és az UHT tej áfájának csökkentésével gyakorlatilag eltűnhetnek az import UHT tejek a hazai boltok polcairól, így ezzel megszűnhet az áfacsalás egyik melegágya – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tejágazati egyeztetésen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tejágazati egyeztetést tartott a tejtermelők, -feldolgozók, -kereskedők és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőinek részvételével 2018. július 5-én Budapesten.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója beszámolójában elmondta: az elmúlt egy évben közel 3 százalékkal nőtt a tejfelvásárlás az Európai Unióban, Magyarországon ugyanebben az időszakban stagnálás mutatkozott. A nyers tej hazai felvásárlási ára 2017 eleje óta stabilan literenként 95 forint körül alakul. Ugyanakkor az utóbbi hetekben az európai piacokon tapasztalt áremelkedés és a forint gyengülése miatt egyre nő a nyomás a hazai feldolgozókon, hogy emeljék az átvételi árat. Ez, illetve a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása pedig indokolttá teszi, hogy a feldolgozóipar is növelje a kereskedők felé az átadói árat – tette hozzá Harcz Zoltán.

A friss tej tavalyi áfacsökkentése kapcsán elmondta: az intézkedés hatására csökkent a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek hazai értékesítése, a friss tej eladások viszont növekedtek.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta: az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban szerepel az ESL és az UHT tej áfacsökkentése. Amennyiben a Parlament elfogadja a javaslatot, jövő januártól valamennyi folyadék tej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd. Az államtitkár hangsúlyozta: ettől azt várják, hogy kiszorulnak az import tejek a hazai kereskedelemből.

A korábbi áfacsökkentések alkalmával a kiskereskedelmi láncok korrekt magatartást tanúsítottak, és az árcsökkenést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak, ez jövő januárban a tejnél sem lehet másképp – tette hozzá Feldman Zsolt. Az államtitkár ezen várakozását megerősítette Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is. Elmondta, hogy szervezetük 7 kiskereskedelmi lánccal kötött együttműködési megállapodást, és mindegyik vállalta, hogy az áfacsökkentést érvényesíti az eladási árakban.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kifejtette: fontos mérföldkőnek tekinthető a jövő januártól tervezett áfacsökkentés. A köztestület megalakulása óta szorgalmazza az alapvető élelmiszereknél az ÁFA 5 százalékra történő mérséklését. Az elnök reményét fejezte ki, hogy az eddigi tapasztalatokra alapozva folyamatosan újabb termékek kerülhetnek be a kedvezményes áfakörbe.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.