Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagy öregek Amerikából

Vass Ádám - 2018. július 6. 7:20

A Rockmaraton harmadik napján a tengerentúli kemény arcok veszik át a terepet, akik már évtizedek óta megalkuvás nélkül nyomják, fék nélkül.

A fesztivál öt napjának kellős közepén, csütörtökön este a Hammerworld nagyszínpadon az amerikai hardcore-zenekar, a Madball lép fel. Kilenc óra után nem sokkal megtapasztalhatjuk, milyen az igazi hangerő, hiszen a banda nem a visszafogottságáról híres. Bár 1988-ban, a nagy New York Hardcore mozgalom idején alakult meg, első nagylemezükre egészen '94-ig kellett várni, aztán viszont menetrendszerűen még nyolcat felvettek és kiadtak, a legutóbbit éppen idén, For the Cause címmel. Fennállásuk alatt nem volt minden zökkenőmentes, hiszen egyszer az ezredforduló környékén feloszlottak, de kerek egy hét múlva, csütörtökön mindannyian itt lesznek, hogy odavágjanak.

A Madball után a nagyszínpadot fél tizenkettőkor a Sick of it All veszi birtokba, akik szintén a New York Hardcore vezéralakjai, bár ők két évvel korában, 1986-ban álltak össze. Nem is kellett olyan sokat várni első nagylemezükre, mivel az már egy évvel később a boltokba is került. A kilencvenes években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, ami odáig fajult, hogy elindulhattak első világ körüli turnéjukra is. A sikerek után azonban megrekedtek és többször is stúdiót váltottak, lassan pedig már tíz éve nem jelentkeztek új kiadvánnyal, de ez nem jelenti azt, hogy visszavettek volna a tempóból, a turnézást soha nem szakították meg, a Rockmaraton hardcore rajongói pedig ennek kifejezetten örülhetnek, a koncerten pedig megőrülhetnek.

A rovat további hírei: Kultúra

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.