Dunaújváros Hetilap

Az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülhet fel az új szálloda

2018. szeptember 20. (csütörtök) 13:49 - Brousil Csaba

Mintegy negyven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a szeptemberi közgyűlésen.

A közgyűlés korábban arról határozott, hogy a helyi hajléktalanellátási feladatokkal teljes egészében a Magyar Mentőszolgálat Alapítványt bízza meg. A szerződés része, hogy az alapítvány bővíti a Kandó Kálmán téri centrumot és itt lesz a központ is (megszüntetve ezzel a Papírgyári úton található szállót).  A hajléktalanellátás rendszere lépcsőzetesen segíti a fedél nélkül maradtakat a visszailleszkedésbe, kezdve az alkalmi szállástól, az alacsonyabb szolgáltatást nyújtó átmeneti szálláson keresztül az önálló életvitelig. Ezt a folyamatot, az utolsó szakaszt bérlakásokkal is segítené az önkormányzat. Több olyan bérlakással rendelkezik az önkormányzat, amelyek lelakottak és teljes felújítást igényelnek (főleg a Kalamár utcában). Az elképzelések szerint az alapítvány bérbe venné ezeket az ingatlanokat, felújítaná, és hasznosítja az ellátórendszerben. Ezt a mostani ülésen támogatták, határozatba is foglalták, elősegítve ezzel a társadalmi integrációt.

A Modern Városok Program része az, hogy az Intercisa Múzeum épületét szállodává alakítják. Ám egy turisztikai vizsgálat alapján a szállodát az élményfürdő térségében lenne célszerűbb kialakítani. Ehhez szükség van tanulmánytervre, amelyben meghatározzák a pontos helyszínt. A közgyűlési előterjesztés alapján, az uszoda és az élményfürdő közötti területen helyezkedne el az ötven szobából álló szálló, és legalább háromcsillagos besorolású lenne. A képviselők a tervezéssel, az építési és engedélyezési tervek elkészítésével megbízták a DVG Zrt-t.

Már dolgoznak a szakemberek a Dózsa György Általános iskola energetikai felújításán, amelyre mintegy 264 millió forint támogatást nyert el a város. A kivitelezés során olyan javítanivalók akadtak, amelyekre a pályázat nem biztosít forrást, ezért azokat az önkormányzat a saját költségvetéséből fedezi. Ilyen például a nyílászáró cserével érintett falak belső, teljeskörű helyreállítása, a régi villámhárító elbontása, és új rendszer kiépítése. A közgyűlésen 26 millió forintot szavaztak meg a pótmunkákra.

Cserna Gábor polgármester a csütörtöki közgyűlésen a Dunaferr elmulasztott kötelességeiről is szót ejtett.

Mint mondta, 2004-ben a Medgyessy kormány idején az akkori országvezetés potom pénzért eladta a vasművet. A privatizációs szerződés bizonyos pontjai nyilvánosságra kerültek, köztük az is, hogy a vasmű kötelezettséget vállal arra, hogy egy maghatározott összeget fordít a városi területfejlesztése. Mint azt a polgármester elmondta ez elmaradt, csakúgy, mint a szintén kötelezően vállalt környezetvédelmi kikötések is. Cserna Gábor ismertette, hogy a nyár folyamán a magas légszennyezettségi adatok miatt a városvezetés felkereste a vasművet, hogy működjenek közre ennek a problémának a megoldásában, de süket fülekre találtak. A polgármester ehelyütt kérte fel Pintér Tamás országgyűlési képviselőt – aki személyesen is részt vett a közgyűlésen -, hogy ha mandátuma eddigi ideje alatt érdemben nem is sikerült tennie semmit a városért, akkor most ebben a fajsúlyos témában segítsen a városvezetésnek, hogy a környezetszennyezési anomália megoldódhasson, és hogy a vasmű betartsa a vállalásait, a privatizációs szerződést és eleget tegyen a környezetvédelmi hatóság jogos elvárásainak.

Egy zebrát fognak kialakítani az Aranyvölgyi út és a Köztársaság utca csatlakozásánál. Ehhez közvilágítást is ki kell építeni, ahogy a Sárkány közben már elkészült járdához is. Utóbbinál szükség van az ott lévő trafóház kapubejárójának átépítésére. Mindezek kivitelezésére 8,8 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.
Szintén a város cégét bízzák meg a helyi óvodák, bölcsődék, iskolák felújításával. A 22 millió forintos költségvetésből többek között felújítják a Petőfi iskola gázhálózati rendszerét, akadálymentes rámpát építenek ki a Margaréta tagóvodánál, a Liszt Ferenc kerti bölcsődében pedig parkettát újítanak.
A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Magosi Lajos igazgató, és Lóki Richárd, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. A közgyűlés meg is szavazta a kért ötmillió forintot, amelyet a Dunaújvárosban szolgálatot teljesítő állomány kiemelkedően teljesítő tagjait szeretnék jutalmazni.
Dr. Bozsits Attila, a „Dunaújvárosiak Életéért” Közalapítvány kuratóriumának tagja lemondott tisztségéről. Helyette Pecsét Istvánt választották meg tagnak az ülésen.

A kinevezési határidő lejárta miatt pályázatot kellett kiírni a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) vezetői tisztségére. Erre a jelenlegi vezető, Farkasné Vörös Magdolna Mária nyújtotta be pályázatát, amelyet elfogadtak a képviselők, és öt évre, 2023-ig bízták meg a GESZ irányításával.
Szintén a határidő lejárta miatt kellett új ügyvezetőt választani a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. (DSZSZ Kft.) élére. A közgyűlés döntése alapján október 1-től, 2019. május 31-ig Lángi Gábor töltheti be a vezetői tisztséget.

Még a júliusi közgyűlésen került a képviselők elé az a napirendi pont, amely a DVG Zrt. telephelyének bővítésére vonatkozott. A vele szomszédos (Kallós Dezső utca 3.) ingatlan tulajdonosa felajánlotta a cégnek a terület megvásárlását, amelyen többek között egy 2500 négyzetméteres raktár iroda, munkásszálló is található. A terület megvásárlása megoldást jelentene a DVG Zrt-nek a dolgozói létszám bővítéséhez, építőanyagok raktározásához. Akkor az önkormányzat támogatta az elképzelést, és az elmúlt időszakban értékbecslést is végeztettek az ingatlanon. Ebből kiderült, kitűnő állapotban vannak az irodák, az apartmanok, így a mostani ülésen elfogadták a tulajdonos ajánlatát, a 230 millió forintos eladási árat, amelyet több részletben fognak kifizetni.
Zárt ülésen döntöttek a képviselők a Dunaújvárosért Díj adományozásáról. A közgyűlés az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai intézmény magasabb vezetői pályázat nyerteseként Bölcskei Anna Máriát jelölte meg, akit 2018. október 1. napjától 2023. szeptember 30. napjáig terjedő határozott időtartamra bízott meg az intézmény vezetésével, intézményvezetői beosztással. A közgyűlés az Egészségmegőrzési Központ intézmény magasabb vezetői pályázat nyerteseként Kleinné Németh Judit Annát jelölte meg, akit 2018. október 1. napjától 2023. szeptember 30. napjáig terjedő határozott időtartamra bízott meg az intézmény vezetésével, intézményvezetői beosztással.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Tárlatvezetés, farsangi bál

D+ Híradó - Tárlatvezetés, farsangi bál

2019. február 22. (péntek)

Tárlatvezetést tartott Gombos István, farsangi bál a Szabó Magda református iskolában, - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

D+ Híradó - Uszodafelújítás és szakmák napja

D+ Híradó - Uszodafelújítás és szakmák napja

2019. február 21. (csütörtök)

Felújítják a Fabó Éva Sportuszodát, Szakmák Napja a Rudasban, készülnek a kézilabdázók - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Modern uszoda a jövő városában

Modern uszoda a jövő városában

2019. február 21. (csütörtök)

Sajtótájékoztatóval egybekötött helyszínbejárást tartott Cserna Gábor polgármester a felújítás alatt álló Fabó Éva Sportuszodában. A bejáráson a polgármester mellett ott volt Borbély József, a felújítást végző konzorcium projektvezetője, valamint Markóth Béla, az önkormányzat Városüzemeltetési és Beruházási Osztályának osztályvezetője is.

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén

2019. február 21. (csütörtök)

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén: a leghidegebb órákban mínusz 10 fok is lehet, s helyenként napközben is csak 0 fokig melegszik a levegő.

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

2019. február 21. (csütörtök)

Aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Még sokáig üzemelhet a paksi atomerőmű

Még sokáig üzemelhet a paksi atomerőmű

2019. február 21. (csütörtök)

Lezárult a paksi atomerőmű időszakos biztonsági felülvizsgálata, amelyet tíz évente kell elvégezni - közölte szerdán honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Megújul a csónakház

Megújul a csónakház

2019. február 20. (szerda)

A mostani beruházás 97 millió forintból valósul meg, egyrészt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, másrészt az önkormányzat kiegészítő támogatásának köszönhetően. Héger Péter, a DVG Zrt. építésvezetője elmondta, három héttel ezelőtt kezdték meg a kivitelezési munkákat. Jelenleg a bontást végzik, falakat, padlózatot, majd utána következik az építés.