Dunaújváros Hetilap

A fogyasztók érdekeit nézik

2018. szeptember 13. (csütörtök) 10:35 - Molnár Emese

Az új közműcsatlakozás és a kereskedőváltás folyamatáról, az ezekkel kapcsolatos fontosabb tudnivalókról tájékoztató kiadványt készített a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Erről tartottak sajtótájékoztatót a megyeházán a Fejér Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetői, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkatársai.

A MEKH nemcsak felügyeli az energia- és vízellátást, hanem a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva szabályozza az energiapiacot, és engedélyezi a közműszolgáltatók működését.

 Dr. Tanárki Gábor, a megyei kormányhivatal igazgatója arról szólt, hogy kiváló az együttműködésük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, a beérkezett panaszokat értékelik, elemzik, szükség esetén konzultálnak róla, és megfigyelhető, hogy évről évre csökken a panaszok száma, tevékenységükkel elégedettek az ügyfelek.

Mint azt Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője elmondta, azt a célt szolgálják a kiadványaik, hogy segítsék eligazodni a felhasználókat az energia- és közműszolgáltatók között, hogy tájékoztassák a fogyasztókat arról, miként érvényesíthetik jogaikat.

Korábban már készült kiadvány a hatósági eljárásról, valamint a felhasználóváltozásról és a szabálytalan vételezésről is adtak ki tájékoztató füzeteket. Most újabb két témakörben segítik az embereket.

 Az egyik arról szól, hogy kereskedőváltás esetén nagyon körültekintően kell eljárni a fogyasztónak. A víziközmű- és a távhőszolgáltatók esetében nincs választási lehetőség, mivel a felhasználás helye határozza meg a szolgáltatót. Ám a villamosenergia- és a földgáz tekintetében a fogyasztók választhatnak, hogy az úgynevezett egyetemes szolgáltató vagy szabadpiaci kereskedő biztosítsa a szolgáltatást. Az egyetemes szolgáltatókra szigorúbb, kötöttebb szabályok vonatkoznak, a szerződés határozott időre szól, az alkalmazott díjszabások jogszabályban garantáltak, és részletesen meghatározott a szolgáltatás minősége. A szabad piac lehetőséget ad arra, hogy más szolgáltatóval kössön szerződést a fogyasztó, ha szeretné. Ám ahogy a tájékoztató füzetben is szerepel, nagyon körültekintően kell ilyen esetben eljárnunk, nem elég csupán az árakat összehasonlítani, hanem a szerződés feltételeit is meg kell ismerni (számlázási mód, hűségidő, kapcsolattartás, a kereskedő üzletszabályzata), s így hozni meg a döntést.

A másik tájékoztató kiadvány az új közműcsatlakozás folyamatáról szól. Új csatlakozás esetén (például ingatlanvásárlás, házépítés kapcsán) szerződést kell kötnünk a közműszolgáltatókkal. A hálózati elosztóval kétféle szerződést kötünk: az egyik a csatlakozásról, a másik a hálózathasználatról szól. Az ingatlanvásárlás előtt érdemes tájékozódni az elérhető közművekről, közműszolgáltatókról. A csatlakozás tervezését, kiépítését mindig regisztrált szakemberrel kell elvégeztetni. A következő lépés az igénybejelentés, amelyre a szolgáltató ajánlatot küld. Ha azt a felhasználó elfogadja, megkötik a szerződést.

Bővebb információk a témával kapcsolatban megtalálhatók a kiadványokban, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján is (www.mekh.hu).

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Fórum, vereség

D+ Híradó - Fórum, vereség

2018. november 20. (kedd)

Foglalkoztatási fórumot tartottak az Iparkamarában, aláírásgyűjtés, vereséget szenvedtek az Acélbikák - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Decemberben jön az új menetrend

Decemberben jön az új menetrend

2018. november 20. (kedd)

A 2018/2019-es vasúti menetrend december 9-én lép életbe, amely már letölthető a MÁV-csoport weboldalán, valamint az utasok előre tájékozódhatnak az online menetrendi keresőben is a belföldi és nemzetközi vonatok indulási és érkezési idejéről - közölte a MÁV.

Feleslegesen aggódik a Párbeszéd?

Feleslegesen aggódik a Párbeszéd?

2018. november 20. (kedd)

„Tiszta közélet, rendes ház” címmel tartott sajtótájékoztatót Szabó Zsolt, a Párbeszéd helyi önkormányzati képviselője a Római körúti kisposta előtt hétfőn.

Olcsóbb lesz a benzin

Olcsóbb lesz a benzin

2018. november 20. (kedd)

A Mol Nyrt. bruttó 4 forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a gázolaj ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI. 

D+ Híradó - Hóhelyzet, cégkapu

D+ Híradó - Hóhelyzet, cégkapu

2018. november 19. (hétfő)

A DVG Zrt. felkészült a hóhelyzetre, január 1-től kötelező lesz a cégkapu, darts versenyt rendeztek az MMK-ban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Itt az idei Adventi Forgatag teljes programja

Itt az idei Adventi Forgatag teljes programja

2018. november 19. (hétfő)

December 2-án az első gyertya meggyújtásával megkezdődik az idei Adventi Forgatag, színes programokkal és lélekhangoló műsorokkal várja a városlakókat a főtér. Mutatjuk, a részletes programot.

A gépszemle előtt már megvolt az első bevetés

A gépszemle előtt már megvolt az első bevetés

2018. november 19. (hétfő)

November 15-től megkezdte a téli hóeltakarítás ügyeleti rendszerét a DVG Zrt., a cég több kis- és nagygéppel, kézi munkaerővel, síkosságmentesítő anyagokkal bevetésre készen áll erre a szezonra is.