Dunaújváros Hetilap

A fogyasztók érdekeit nézik

2018. szeptember 13. (csütörtök) 10:35 - Molnár Emese

Az új közműcsatlakozás és a kereskedőváltás folyamatáról, az ezekkel kapcsolatos fontosabb tudnivalókról tájékoztató kiadványt készített a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Erről tartottak sajtótájékoztatót a megyeházán a Fejér Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetői, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkatársai.

A MEKH nemcsak felügyeli az energia- és vízellátást, hanem a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva szabályozza az energiapiacot, és engedélyezi a közműszolgáltatók működését.

 Dr. Tanárki Gábor, a megyei kormányhivatal igazgatója arról szólt, hogy kiváló az együttműködésük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, a beérkezett panaszokat értékelik, elemzik, szükség esetén konzultálnak róla, és megfigyelhető, hogy évről évre csökken a panaszok száma, tevékenységükkel elégedettek az ügyfelek.

Mint azt Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője elmondta, azt a célt szolgálják a kiadványaik, hogy segítsék eligazodni a felhasználókat az energia- és közműszolgáltatók között, hogy tájékoztassák a fogyasztókat arról, miként érvényesíthetik jogaikat.

Korábban már készült kiadvány a hatósági eljárásról, valamint a felhasználóváltozásról és a szabálytalan vételezésről is adtak ki tájékoztató füzeteket. Most újabb két témakörben segítik az embereket.

 Az egyik arról szól, hogy kereskedőváltás esetén nagyon körültekintően kell eljárni a fogyasztónak. A víziközmű- és a távhőszolgáltatók esetében nincs választási lehetőség, mivel a felhasználás helye határozza meg a szolgáltatót. Ám a villamosenergia- és a földgáz tekintetében a fogyasztók választhatnak, hogy az úgynevezett egyetemes szolgáltató vagy szabadpiaci kereskedő biztosítsa a szolgáltatást. Az egyetemes szolgáltatókra szigorúbb, kötöttebb szabályok vonatkoznak, a szerződés határozott időre szól, az alkalmazott díjszabások jogszabályban garantáltak, és részletesen meghatározott a szolgáltatás minősége. A szabad piac lehetőséget ad arra, hogy más szolgáltatóval kössön szerződést a fogyasztó, ha szeretné. Ám ahogy a tájékoztató füzetben is szerepel, nagyon körültekintően kell ilyen esetben eljárnunk, nem elég csupán az árakat összehasonlítani, hanem a szerződés feltételeit is meg kell ismerni (számlázási mód, hűségidő, kapcsolattartás, a kereskedő üzletszabályzata), s így hozni meg a döntést.

A másik tájékoztató kiadvány az új közműcsatlakozás folyamatáról szól. Új csatlakozás esetén (például ingatlanvásárlás, házépítés kapcsán) szerződést kell kötnünk a közműszolgáltatókkal. A hálózati elosztóval kétféle szerződést kötünk: az egyik a csatlakozásról, a másik a hálózathasználatról szól. Az ingatlanvásárlás előtt érdemes tájékozódni az elérhető közművekről, közműszolgáltatókról. A csatlakozás tervezését, kiépítését mindig regisztrált szakemberrel kell elvégeztetni. A következő lépés az igénybejelentés, amelyre a szolgáltató ajánlatot küld. Ha azt a felhasználó elfogadja, megkötik a szerződést.

Bővebb információk a témával kapcsolatban megtalálhatók a kiadványokban, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján is (www.mekh.hu).

A rovat további hírei: Közélet

Együtt a tisztább Dunaújvárosért

Együtt a tisztább Dunaújvárosért

2019. március 17. (vasárnap)

Cserna Gábor, városunk polgármestere is részt vett vasárnap azon a civil kezdeményezésen, ami a felső Duna-part megtisztítását tűzte ki céljául.

Fejlesztések a kórházban

Fejlesztések a kórházban

2019. március 17. (vasárnap)

A Szent Pantaleon Kórház mindig igyekszik a lehetőségeit úgy kihasználni és bővíteni, hogy a legjobban tudjuk szolgálni a gyógyító munka hatékonyságát, és a betegek kényelmét- hangsúlyozza dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója, amikor az intézmény aktuális híreire voltunk kíváncsiak.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. március 16. (szombat)

Megemlékezés a nemzeti ünnepen, kórházi fejlesztések, petőfisek gálája, újjáépítik a sportcsarnokot - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

D+ Híradó - Nemzeti ünnep, sportcsarnok

D+ Híradó - Nemzeti ünnep, sportcsarnok

2019. március 15. (péntek)

Megemlékezés a nemzeti ünnepen, új ékkő a Nemzet Sportvárosában, gáláztak a petőfisek - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn!"

"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn!"

2019. március 15. (péntek)

A hagyományoknak megfelelően március 15-én városunk önkormányzata is megemlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a ’48-as Emlékműnél. Ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester.

Emlékezzünk együtt a hősökre!

Emlékezzünk együtt a hősökre!

2019. március 14. (csütörtök)

A hagyományoknak március 15-én Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata is megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. A városi rendezvény pénteken kilenc órakor kezdődik a ’48-as Emlékműnél.

D+ Híradó - Világnap, nemzeti ünnep

D+ Híradó - Világnap, nemzeti ünnep

2019. március 14. (csütörtök)

Ma volt a vese világnapja, nemzeti ünnepi műsor a Bánkiban, újra itthon játszik majd a DPASE - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.