Dunaújváros Hetilap

A fogyasztók érdekeit nézik

2018. szeptember 13. (csütörtök) 10:35 - Molnár Emese

Az új közműcsatlakozás és a kereskedőváltás folyamatáról, az ezekkel kapcsolatos fontosabb tudnivalókról tájékoztató kiadványt készített a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Erről tartottak sajtótájékoztatót a megyeházán a Fejér Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetői, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkatársai.

A MEKH nemcsak felügyeli az energia- és vízellátást, hanem a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva szabályozza az energiapiacot, és engedélyezi a közműszolgáltatók működését.

 Dr. Tanárki Gábor, a megyei kormányhivatal igazgatója arról szólt, hogy kiváló az együttműködésük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, a beérkezett panaszokat értékelik, elemzik, szükség esetén konzultálnak róla, és megfigyelhető, hogy évről évre csökken a panaszok száma, tevékenységükkel elégedettek az ügyfelek.

Mint azt Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője elmondta, azt a célt szolgálják a kiadványaik, hogy segítsék eligazodni a felhasználókat az energia- és közműszolgáltatók között, hogy tájékoztassák a fogyasztókat arról, miként érvényesíthetik jogaikat.

Korábban már készült kiadvány a hatósági eljárásról, valamint a felhasználóváltozásról és a szabálytalan vételezésről is adtak ki tájékoztató füzeteket. Most újabb két témakörben segítik az embereket.

 Az egyik arról szól, hogy kereskedőváltás esetén nagyon körültekintően kell eljárni a fogyasztónak. A víziközmű- és a távhőszolgáltatók esetében nincs választási lehetőség, mivel a felhasználás helye határozza meg a szolgáltatót. Ám a villamosenergia- és a földgáz tekintetében a fogyasztók választhatnak, hogy az úgynevezett egyetemes szolgáltató vagy szabadpiaci kereskedő biztosítsa a szolgáltatást. Az egyetemes szolgáltatókra szigorúbb, kötöttebb szabályok vonatkoznak, a szerződés határozott időre szól, az alkalmazott díjszabások jogszabályban garantáltak, és részletesen meghatározott a szolgáltatás minősége. A szabad piac lehetőséget ad arra, hogy más szolgáltatóval kössön szerződést a fogyasztó, ha szeretné. Ám ahogy a tájékoztató füzetben is szerepel, nagyon körültekintően kell ilyen esetben eljárnunk, nem elég csupán az árakat összehasonlítani, hanem a szerződés feltételeit is meg kell ismerni (számlázási mód, hűségidő, kapcsolattartás, a kereskedő üzletszabályzata), s így hozni meg a döntést.

A másik tájékoztató kiadvány az új közműcsatlakozás folyamatáról szól. Új csatlakozás esetén (például ingatlanvásárlás, házépítés kapcsán) szerződést kell kötnünk a közműszolgáltatókkal. A hálózati elosztóval kétféle szerződést kötünk: az egyik a csatlakozásról, a másik a hálózathasználatról szól. Az ingatlanvásárlás előtt érdemes tájékozódni az elérhető közművekről, közműszolgáltatókról. A csatlakozás tervezését, kiépítését mindig regisztrált szakemberrel kell elvégeztetni. A következő lépés az igénybejelentés, amelyre a szolgáltató ajánlatot küld. Ha azt a felhasználó elfogadja, megkötik a szerződést.

Bővebb információk a témával kapcsolatban megtalálhatók a kiadványokban, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján is (www.mekh.hu).

A rovat további hírei: Közélet

Megújul a mozi!

Megújul a mozi!

2019. július 16. (kedd)

Az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően forrást nyert a Dózsa Mozicentrum felújítására. Az épület kívül-belül megszépül, a jelenlegi munkafolyamatokról bejárást tartottak ma délután.

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

2019. július 16. (kedd)

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák.

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

2019. július 15. (hétfő)

Búza a rászorulóknak, interaktív gyermekkönyvtár, előrébb lépett a DLSZ - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

2019. július 15. (hétfő)

A korábbi 4%-os értékről 3,4%-ra mérséklődött egy átlagos háztartás villamosenergia- és földgázköltsége 2019 júniusában, olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, júniusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatában.

Hittantábor a Balatonnál

Hittantábor a Balatonnál

2019. július 15. (hétfő)

Nyári tábort szervezett a dunaújvárosi római katolikus plébánia általános iskolás gyermekeknek.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. július 14. (vasárnap)

Rendelőfelújítások, rock-esküvő, kézilabdás szurkolói ankét, kinevezés, holttestet találtak, buszöböl felújítás - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Minden magyar ember asztalán legyen kenyér

Minden magyar ember asztalán legyen kenyér

2019. július 13. (szombat)

Szombaton tartották városunkban azt a Búzaösszeöntési ünnepséget, amivel kezdetét vette az idei Magyarok kenyere elnevezésű jótékonysági akció. Ennek célja, hogy lisztet és kenyeret juttassanak el minden rászorulónak.