Dunaújváros Hetilap

A fogyasztók érdekeit nézik

2018. szeptember 13. (csütörtök) 10:35 - Molnár Emese

Az új közműcsatlakozás és a kereskedőváltás folyamatáról, az ezekkel kapcsolatos fontosabb tudnivalókról tájékoztató kiadványt készített a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Erről tartottak sajtótájékoztatót a megyeházán a Fejér Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetői, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkatársai.

A MEKH nemcsak felügyeli az energia- és vízellátást, hanem a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva szabályozza az energiapiacot, és engedélyezi a közműszolgáltatók működését.

 Dr. Tanárki Gábor, a megyei kormányhivatal igazgatója arról szólt, hogy kiváló az együttműködésük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, a beérkezett panaszokat értékelik, elemzik, szükség esetén konzultálnak róla, és megfigyelhető, hogy évről évre csökken a panaszok száma, tevékenységükkel elégedettek az ügyfelek.

Mint azt Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője elmondta, azt a célt szolgálják a kiadványaik, hogy segítsék eligazodni a felhasználókat az energia- és közműszolgáltatók között, hogy tájékoztassák a fogyasztókat arról, miként érvényesíthetik jogaikat.

Korábban már készült kiadvány a hatósági eljárásról, valamint a felhasználóváltozásról és a szabálytalan vételezésről is adtak ki tájékoztató füzeteket. Most újabb két témakörben segítik az embereket.

 Az egyik arról szól, hogy kereskedőváltás esetén nagyon körültekintően kell eljárni a fogyasztónak. A víziközmű- és a távhőszolgáltatók esetében nincs választási lehetőség, mivel a felhasználás helye határozza meg a szolgáltatót. Ám a villamosenergia- és a földgáz tekintetében a fogyasztók választhatnak, hogy az úgynevezett egyetemes szolgáltató vagy szabadpiaci kereskedő biztosítsa a szolgáltatást. Az egyetemes szolgáltatókra szigorúbb, kötöttebb szabályok vonatkoznak, a szerződés határozott időre szól, az alkalmazott díjszabások jogszabályban garantáltak, és részletesen meghatározott a szolgáltatás minősége. A szabad piac lehetőséget ad arra, hogy más szolgáltatóval kössön szerződést a fogyasztó, ha szeretné. Ám ahogy a tájékoztató füzetben is szerepel, nagyon körültekintően kell ilyen esetben eljárnunk, nem elég csupán az árakat összehasonlítani, hanem a szerződés feltételeit is meg kell ismerni (számlázási mód, hűségidő, kapcsolattartás, a kereskedő üzletszabályzata), s így hozni meg a döntést.

A másik tájékoztató kiadvány az új közműcsatlakozás folyamatáról szól. Új csatlakozás esetén (például ingatlanvásárlás, házépítés kapcsán) szerződést kell kötnünk a közműszolgáltatókkal. A hálózati elosztóval kétféle szerződést kötünk: az egyik a csatlakozásról, a másik a hálózathasználatról szól. Az ingatlanvásárlás előtt érdemes tájékozódni az elérhető közművekről, közműszolgáltatókról. A csatlakozás tervezését, kiépítését mindig regisztrált szakemberrel kell elvégeztetni. A következő lépés az igénybejelentés, amelyre a szolgáltató ajánlatot küld. Ha azt a felhasználó elfogadja, megkötik a szerződést.

Bővebb információk a témával kapcsolatban megtalálhatók a kiadványokban, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján is (www.mekh.hu).

A rovat további hírei: Közélet

Hatszázan tekertek a Bátor Táborért

Hatszázan tekertek a Bátor Táborért

2018. szeptember 25. (kedd)

Szeptember 22-én lezárult a Hankook „Tekerd jobbra!” kerékpáros jótékonysági programja, amelyet a vállalat 2018-ban immár harmadik alkalommal indított útjára.

D+ Híradó - Színházak éjszakája, átadó ünnepség

D+ Híradó - Színházak éjszakája, átadó ünnepség

2018. szeptember 24. (hétfő)

Színházak Éjszakája a Bartókban, átadták a felújított radari sportcentrumot, magabiztosan győztek az Acélbikák - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

A közeljövőben kezdődhet a területrendezés a Táborálláson

A közeljövőben kezdődhet a területrendezés a Táborálláson

2018. szeptember 24. (hétfő)

Dunaújváros főépítésze, Szabó Imre hétfőn lakossági fórumot tartott Óvárosban a Magyar úti Klubházban a Rácdomb és a Táborállás egyes részeinek területrendezésével kapcsolatban.

Olcsóbban tankolhatunk

Olcsóbban tankolhatunk

2018. szeptember 24. (hétfő)

A Mol Nyrt. a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 3 forinttal, a gázolajét 2 forinttal csökkenti szerdán - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn. 

D+ Híradó - Jótékonyság, OviFoci

D+ Híradó - Jótékonyság, OviFoci

2018. szeptember 23. (vasárnap)

Jótékonysági sétát tartottak a városban, újabb forduló az OviFoci bajnokságban, további lehűlés várható - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Nincs még egy ilyen profi küzdősport komplexum az országban!

Nincs még egy ilyen profi küzdősport komplexum az országban!

2018. szeptember 23. (vasárnap)

A Modern Városok Program keretében mintegy 650 millió forintból újult meg a radari sportkomplexum. Ennek tartották átadó ünnepségét vasárnap, családi és sportnappal egybekötve.

D+ Híradó - Zöld nap, könyvbemutató

D+ Híradó - Zöld nap, könyvbemutató

2018. szeptember 22. (szombat)

Lezárják a Déli-pályaudvart, Zöld napot tartottak az egyetemen, könyvbemutató a múzeumban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.