Dunaújváros Hetilap

A fogyasztók érdekeit nézik

2018. szeptember 13. (csütörtök) 10:35 - Molnár Emese

Az új közműcsatlakozás és a kereskedőváltás folyamatáról, az ezekkel kapcsolatos fontosabb tudnivalókról tájékoztató kiadványt készített a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Erről tartottak sajtótájékoztatót a megyeházán a Fejér Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetői, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkatársai.

A MEKH nemcsak felügyeli az energia- és vízellátást, hanem a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva szabályozza az energiapiacot, és engedélyezi a közműszolgáltatók működését.

 Dr. Tanárki Gábor, a megyei kormányhivatal igazgatója arról szólt, hogy kiváló az együttműködésük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, a beérkezett panaszokat értékelik, elemzik, szükség esetén konzultálnak róla, és megfigyelhető, hogy évről évre csökken a panaszok száma, tevékenységükkel elégedettek az ügyfelek.

Mint azt Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője elmondta, azt a célt szolgálják a kiadványaik, hogy segítsék eligazodni a felhasználókat az energia- és közműszolgáltatók között, hogy tájékoztassák a fogyasztókat arról, miként érvényesíthetik jogaikat.

Korábban már készült kiadvány a hatósági eljárásról, valamint a felhasználóváltozásról és a szabálytalan vételezésről is adtak ki tájékoztató füzeteket. Most újabb két témakörben segítik az embereket.

 Az egyik arról szól, hogy kereskedőváltás esetén nagyon körültekintően kell eljárni a fogyasztónak. A víziközmű- és a távhőszolgáltatók esetében nincs választási lehetőség, mivel a felhasználás helye határozza meg a szolgáltatót. Ám a villamosenergia- és a földgáz tekintetében a fogyasztók választhatnak, hogy az úgynevezett egyetemes szolgáltató vagy szabadpiaci kereskedő biztosítsa a szolgáltatást. Az egyetemes szolgáltatókra szigorúbb, kötöttebb szabályok vonatkoznak, a szerződés határozott időre szól, az alkalmazott díjszabások jogszabályban garantáltak, és részletesen meghatározott a szolgáltatás minősége. A szabad piac lehetőséget ad arra, hogy más szolgáltatóval kössön szerződést a fogyasztó, ha szeretné. Ám ahogy a tájékoztató füzetben is szerepel, nagyon körültekintően kell ilyen esetben eljárnunk, nem elég csupán az árakat összehasonlítani, hanem a szerződés feltételeit is meg kell ismerni (számlázási mód, hűségidő, kapcsolattartás, a kereskedő üzletszabályzata), s így hozni meg a döntést.

A másik tájékoztató kiadvány az új közműcsatlakozás folyamatáról szól. Új csatlakozás esetén (például ingatlanvásárlás, házépítés kapcsán) szerződést kell kötnünk a közműszolgáltatókkal. A hálózati elosztóval kétféle szerződést kötünk: az egyik a csatlakozásról, a másik a hálózathasználatról szól. Az ingatlanvásárlás előtt érdemes tájékozódni az elérhető közművekről, közműszolgáltatókról. A csatlakozás tervezését, kiépítését mindig regisztrált szakemberrel kell elvégeztetni. A következő lépés az igénybejelentés, amelyre a szolgáltató ajánlatot küld. Ha azt a felhasználó elfogadja, megkötik a szerződést.

Bővebb információk a témával kapcsolatban megtalálhatók a kiadványokban, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján is (www.mekh.hu).

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Öbölkotrás, tollasverseny

D+ Híradó - Öbölkotrás, tollasverseny

2019. január 22. (kedd)

Mederkotrást végeznek az öböl északi részén, tollaslabda versenyt rendeztek a városban, újabb meccsére előtt a Kohász - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Ötvenezer köbméter iszapot kotornak ki az öbölből

Ötvenezer köbméter iszapot kotornak ki az öbölből

2019. január 22. (kedd)

A Modern Városok Program részeként mederkotrást végeznek a kikötői öböl északi területén. A munkálatokat még az előző esztendő végén kezdte meg a kivitelező.

Könnyebb lesz a földügyek intézése

Könnyebb lesz a földügyek intézése

2019. január 22. (kedd)

Egyszerűsíti a földhivatali ügyintézést a kormány, a jövőben online is elérhetők lesznek a hivatal szolgáltatásai – mondta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

D+ TV Híradó - Fejlesztés, felújítás

D+ TV Híradó - Fejlesztés, felújítás

2019. január 21. (hétfő)

Elkészültek a Vasmű úti zöld terület fejlesztésével, befejeződött a Dózsa iskola felújítása, győzött a röplabda csapat - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Két forinttal drágul a gázolaj

Két forinttal drágul a gázolaj

2019. január 21. (hétfő)

A Mol bruttó 2 forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

Munkássága tovább él

Munkássága tovább él

2019. január 21. (hétfő)

Vajna 2016-ban indította újra a Rádió 1-et, amely vezetése alatt az ország legnagyobb kereskedelmi rádiós hálózatává vált. Munkássága tovább él.

D+ Híradó - Felvételi, kilátó

D+ Híradó - Felvételi, kilátó

2019. január 20. (vasárnap)

Megírták a központi felvételit az általános iskolások, elkészült a kilátó acélszerkezete - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.