Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Antigoné rendel egy boroskólát

2018. október 1. (hétfő) 15:04 - Vass Ádám

A középiskolásokhoz szeretné közelebb hozni a színház világát a Bartók, ahol már elkezdődtek az Antigoné olvasópróbái, a darabon azonban csavarnak egy jó nagyot.

Manapság egyre kevesebben rajonganak a kötelező olvasmányokért és az azokból készült adaptációkért, kiváltképp igaz ez a fiatalokra. A Bartók színház elsősorban hozzájuk szeretne szólni a következő előadásukkal, az Antigoné történet - Szophoklész nyomán című drámával. A darab első olvasópróbájára hétfőn került sor a főszereplőkkel, Kovács Vandával, Tőkés Nikolettával, Kiss Attilával és Böröndi Bencével, valamint a rendezővel, Szemán Bélával. A rendező elmondta, az Antigoné mindig is a szívügye volt, korábban egy hű adaptációt már színpadra állított húsz évvel ezelőtt, most azonban csavarnak rajta egyet és a stúdióteremben mutatják be a történetet. Mint mondta, a darab örök érvényű, mindig aktuális kérdésekkel van tele és véleménye szerint mindig kell egy görög dráma a színházba.

Ez azonban egy kicsit más lesz, mint a hasonló tragédiák, és nem csak a humor miatt, amit igyekeznek jobban kidomborítani majd a színészekkel, hanem a környezet miatt is. Ez az adaptáció ugyanis egy mai romkocsmában játszódik majd, mai eszközökkel, mobillal, tévével és díszletekkel. A szöveget azonban érintetlenül hagyják, egyedül a szituáció és a színészek játéka lesz más. A történet modern korba helyezéséről Antigoné megformálója, Kovács Vanda elárulta, neki kifejezetten tetszik az ötlet és támogatja, hiszen nagyon izgalmas egy ismerős történetet ilyen formában aktualizálni. A darab már a tervezés folyamán felkeltette mások érdeklődését is, a budapesti Radnóti Miklós Színház jelezte, hogy segítenének megszervezni egy előadást egy valódi romkocsmában is, ami tényleg nem mindennapi élmény lehetne a nézőknek.

A rovat további hírei: Kultúra

Tárlatvezetés első kézből

Tárlatvezetés első kézből

2019. február 22. (péntek)

Két héttel ezelőtt nyílt meg Gombos István ötvös-iparművész legújabb kiállítása a Pannon Oktatási Központban. Az iskola diákjai pénteken délelőtt egy tárlatvezetésen vehettek részt, amit maga az alkotó vezetett.

Múzeumok együttműködése

Múzeumok együttműködése

2019. február 19. (kedd)

Az elmúlt hétvégén Zomborban aláírták a helyi Városi Múzeum és a dunaújvárosi Intercisa Múzeum közötti együttműködési megállapodást.

Egy teljesen más világ

Egy teljesen más világ

2019. február 19. (kedd)

A Munkásművelődési Központ következő kiállításának főszereplője Kiss Piusz, a helyszín pedig, amit bemutat, Abu Dzabi és az ott található kettősség.

Kibontakozó gyerekvilág

Kibontakozó gyerekvilág

2019. február 17. (vasárnap)

Újabb képekkel egészült ki a Kortárs Művészeti Intézet idei első kiállítása, a D-terv. Szombattól kezdve a tárlathoz kapcsolódó rajzpályázatra érkezett munkák is láthatóak a kiállításon.

Belopózni az álmokba

Belopózni az álmokba

2019. február 16. (szombat)

Rendhagyó könyvbemutatóra került sor pénteken a Munkásművelődési Központban. A találkozón Újvári Gyula lomjárók című könyvéről kérdezhettek az olvasók.

Egész napos felolvasás negyedszer is

Egész napos felolvasás negyedszer is

2019. február 14. (csütörtök)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül az egész napos irodalmi találkozó. A Wass Albert felolvasó estként indult kezdeményezés mára már egy Szépirodalmi Ünneppé változott, amire mindenkit szívesen várnak majd.

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

Egriéknél sem esett messze az alma a fájától

2019. február 09. (szombat)

Tavaly év vége óta új helyre költözött a helyi jazz klub. Szépen felújítva, kissé élénk színvilágítással, de annál jobb akusztikával a Juharos vette át a dunaújvárosi jazz-szentély szerepét. Balázs Elemérék után, pénteken este szintén jól ismert zenészek szórakoztatták itt a műfaj kedvelőit.