Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Antigoné rendel egy boroskólát

2018. október 1. (hétfő) 15:04 - Vass Ádám

A középiskolásokhoz szeretné közelebb hozni a színház világát a Bartók, ahol már elkezdődtek az Antigoné olvasópróbái, a darabon azonban csavarnak egy jó nagyot.

Manapság egyre kevesebben rajonganak a kötelező olvasmányokért és az azokból készült adaptációkért, kiváltképp igaz ez a fiatalokra. A Bartók színház elsősorban hozzájuk szeretne szólni a következő előadásukkal, az Antigoné történet - Szophoklész nyomán című drámával. A darab első olvasópróbájára hétfőn került sor a főszereplőkkel, Kovács Vandával, Tőkés Nikolettával, Kiss Attilával és Böröndi Bencével, valamint a rendezővel, Szemán Bélával. A rendező elmondta, az Antigoné mindig is a szívügye volt, korábban egy hű adaptációt már színpadra állított húsz évvel ezelőtt, most azonban csavarnak rajta egyet és a stúdióteremben mutatják be a történetet. Mint mondta, a darab örök érvényű, mindig aktuális kérdésekkel van tele és véleménye szerint mindig kell egy görög dráma a színházba.

Ez azonban egy kicsit más lesz, mint a hasonló tragédiák, és nem csak a humor miatt, amit igyekeznek jobban kidomborítani majd a színészekkel, hanem a környezet miatt is. Ez az adaptáció ugyanis egy mai romkocsmában játszódik majd, mai eszközökkel, mobillal, tévével és díszletekkel. A szöveget azonban érintetlenül hagyják, egyedül a szituáció és a színészek játéka lesz más. A történet modern korba helyezéséről Antigoné megformálója, Kovács Vanda elárulta, neki kifejezetten tetszik az ötlet és támogatja, hiszen nagyon izgalmas egy ismerős történetet ilyen formában aktualizálni. A darab már a tervezés folyamán felkeltette mások érdeklődését is, a budapesti Radnóti Miklós Színház jelezte, hogy segítenének megszervezni egy előadást egy valódi romkocsmában is, ami tényleg nem mindennapi élmény lehetne a nézőknek.

A rovat további hírei: Kultúra

Vivaldi és Bach műveivel érkezett a koncertorgonista

Vivaldi és Bach műveivel érkezett a koncertorgonista

2018. december 17. (hétfő)

Évek óta visszatérő, adventi vendége a dunaújvárosi Evangélikus templomnak Rákász Gergely orgonaművész, aki előadásával a tőle megszokott interaktív módon most is percek alatt megnyerte közönségét.

Teltházas évzáró gálát tartott a Vasas Táncegyüttes

Teltházas évzáró gálát tartott a Vasas Táncegyüttes

2018. december 17. (hétfő)

Látványos előadásokkal, díjátadóval, jó hangulatban zárta a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes a 2018-as esztendőt, ami nem múlt el számukra nagy sikerek nélkül.

Nemzetiségi nap a főtéren

Nemzetiségi nap a főtéren

2018. december 16. (vasárnap)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem maradt el a Horvát, Lengyel, Ruszin, Szerb Nemzetiségi Nap, amit ezúttal is az Adventi Forgatag alatt, a főtéren rendeztek meg szombaton délután.

Adventi dallamok a zeneiskolában

Adventi dallamok a zeneiskolában

2018. december 16. (vasárnap)

Megtartotta szokásos év végi Adventi koncertjét a Sándor Frigyes zeneiskola. A közel egy órás koncerten felléptek a zeneiskola tanárai és növendékei is.

Családi délután a múzeumban

Családi délután a múzeumban

2018. december 15. (szombat)

Idén utoljára rendeztek családi programot az Intercisa Múzeumban. A decemberi program mi más is lehetett volna, mint az adventi készülődés és a karácsonyi ajándékok.

Karácsonyi kavalkád a könyvtárban

Karácsonyi kavalkád a könyvtárban

2018. december 15. (szombat)

Ötödik alkalommal szervezték meg a József Attila Könyvtárban a Karácsonyi kavalkádot. A népszerű programon kézműves foglalkozás és játék cserebere szórakoztatta a kicsiket.

Vivaldi játékossága Bach szemüvegén át

Vivaldi játékossága Bach szemüvegén át

2018. december 14. (péntek)

Városunkban szinte már elmaradhatatlan program Rákász Gergely orgonaművész adventi koncertje, amelynek az evangélikus templom ad otthont minden évben. Az idei koncert december 16-án 18 órakor lesz.