Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Antigoné rendel egy boroskólát

2018. október 1. (hétfő) 15:04 - Vass Ádám

A középiskolásokhoz szeretné közelebb hozni a színház világát a Bartók, ahol már elkezdődtek az Antigoné olvasópróbái, a darabon azonban csavarnak egy jó nagyot.

Manapság egyre kevesebben rajonganak a kötelező olvasmányokért és az azokból készült adaptációkért, kiváltképp igaz ez a fiatalokra. A Bartók színház elsősorban hozzájuk szeretne szólni a következő előadásukkal, az Antigoné történet - Szophoklész nyomán című drámával. A darab első olvasópróbájára hétfőn került sor a főszereplőkkel, Kovács Vandával, Tőkés Nikolettával, Kiss Attilával és Böröndi Bencével, valamint a rendezővel, Szemán Bélával. A rendező elmondta, az Antigoné mindig is a szívügye volt, korábban egy hű adaptációt már színpadra állított húsz évvel ezelőtt, most azonban csavarnak rajta egyet és a stúdióteremben mutatják be a történetet. Mint mondta, a darab örök érvényű, mindig aktuális kérdésekkel van tele és véleménye szerint mindig kell egy görög dráma a színházba.

Ez azonban egy kicsit más lesz, mint a hasonló tragédiák, és nem csak a humor miatt, amit igyekeznek jobban kidomborítani majd a színészekkel, hanem a környezet miatt is. Ez az adaptáció ugyanis egy mai romkocsmában játszódik majd, mai eszközökkel, mobillal, tévével és díszletekkel. A szöveget azonban érintetlenül hagyják, egyedül a szituáció és a színészek játéka lesz más. A történet modern korba helyezéséről Antigoné megformálója, Kovács Vanda elárulta, neki kifejezetten tetszik az ötlet és támogatja, hiszen nagyon izgalmas egy ismerős történetet ilyen formában aktualizálni. A darab már a tervezés folyamán felkeltette mások érdeklődését is, a budapesti Radnóti Miklós Színház jelezte, hogy segítenének megszervezni egy előadást egy valódi romkocsmában is, ami tényleg nem mindennapi élmény lehetne a nézőknek.

A rovat további hírei: Kultúra

Színészhallgatók próbálnak a Bartókban

Színészhallgatók próbálnak a Bartókban

2019. június 25. (kedd)

A Liliom című darabot próbálják a nyáron a Bartók Kamaraszínházban. Az előadásban több hallgató is szerepel a Színművészeti Egyetemről, akik az őszi premier előtt Szentendrén is bemutatják a produkciót.

Múzeumok éjszakája a kőtárban

Múzeumok éjszakája a kőtárban

2019. június 24. (hétfő)

Az előző évekhez hasonlóan idén is a Római Kőtár és Romkert adott otthont a Múzeumok Éjszakájának dunaújvárosi rendezvényének.

Változatos programok a Múzeumok Éjszakáján

Változatos programok a Múzeumok Éjszakáján

2019. június 21. (péntek)

Növény- és talajvédelmi kiállítás, étel- és borkóstolók, hadtörténelmi időutazás, tárlatvezetések és koncertek várják a látogatókat Fejér megyében a Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan.

Acélművészeti misszió

Acélművészeti misszió

2019. június 18. (kedd)

Két kiállítás nyílt meg múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. Bár különböző vonalon indult el a tárlat művészeinek munkája, mégis összeértek, a kapcsot az acélipari alapanyag jelentette.

A fű zöldje és a víz kék színe

A fű zöldje és a víz kék színe

2019. június 18. (kedd)

A nyári szezon első kiállításai is megnyílt a Munkásművelődési Központban, méghozzá Nemesnyik Éva tájképeinek köszönhetően.

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

Vége az idei DUDIK fesztiválnak

2019. június 16. (vasárnap)

Ütős nappal ért véget a tizenegyedik DUDIK fesztivál az Alsó Duna-parton. Voltak hullámvölgyek, kicsit talán túl sok volt a múltidézés, de jó kis buli várta idén is a fiatalokat.

A család után a mosoly lesz a középpontban

A család után a mosoly lesz a középpontban

2019. június 15. (szombat)

Hivatalosan is lezárult a Családok évada a Bartók színházban, ezzel egy időben Őze Áron igazgató meghirdette a Mosoly évadát. A díjátadó után este 8 órakor kezdődött az évad utolsó előadása, a Terminál című táncjáték. A liget pedig június 30-án nyit egy családi rendezvénnyel.