Dunaújváros Hetilap

Folytatódnak a városi fejlesztések

Brousil Csaba - 2018. október 18. 16:16

Mintegy negyven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a csütörtöki közgyűlésen. Több napirendi pont kapcsolódott a Modern Városok Program fejlesztéseihez. 

Az első napirendi pont tárgyalásának végén Cserna Gábor polgármester kérdést intézett a helyi Jobbik képviselőihez, Pintér Tamás országgyűlési képviselőhöz és a jelen lévő Barta Endre önkormányzati képviselőhöz. A polgármester a Jobbikban a napokban napvilágot látott tiltott pártfinanszírozással kapcsolatban – erről a témáról szóló cikk olvasható az ötödik oldalon – szeretett volna tisztán látni, hogy valóban Dunaújvárosban is nejlonzacskókban osztottak pénzt a párton belül és ezt postai befizetéssel tisztára is mosták, és hogy mi az igazság ezzel kapcsolatban, hogy kell-e számítaniuk ügyészi meghallgatásra? Barta Endre azt mondta, hogy ezekre a polgármester által elmondott felvetésekre nem az ő tiszte válaszolni, és nem is tud rá válaszolni és visszautasít minden olyan felvetést, mely a Jobbikot negatív színben tünteti fel.

Több napirendi pont kapcsolódott a Modern Városok Program fejlesztéseihez. A beruházásokhoz támogatási kérelmek igényléséről, a pályázathoz szükséges konzorciumok kialakításáról, projektmenedzsmenti feladatokról határoztak. A turizmusfejlesztést célzó kiírásra két projekttel pályázik a város: látogatóközpont kialakítása a Monbach kúria épületében és a Baracsi úti arborétum fejlesztése. Külön pályázik az önkormányzat az Intercisa Múzeum fejlesztésére, mivel az eredeti tervekhez képest itt változás történt. Korábban úgy képzelték el, hogy a múzeum jelenlegi épületéből egy szállodát alakítanak ki. Ám egy szakértői vizsgálat alapján jobb lenne, ha az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülne fel egy fogadóközpont. Erről szólt egy másik napirendi pont, pontosabban Aquantis Turisztikai Információs Központ kialakítása. A mostani döntés értelmében ehhez támogatási kérelmet fognak benyújtani. Kerékpárút fejlesztésére is pályázott a város. A határidő miatt ezt már benyújtották, a közgyűlésen utólagosan jóváhagyták. A gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését célzó kiíráson két pályázattal kíván élni a város. Egyrészt a Ruhagyári út és a Rév út közlekedésfejlesztése érdekében, másrészt a Buda Nagy Antal út felújításáért. Fejleszteni kívánják a déli iparterületet is többek között az alapinfrastruktúra kiépítésével, átalakításával, a helyi utak megerősítésével. Táborállás csapadékvíz elvezetésének megvalósítására is támogatási kérelmet nyújtanak be.

Az önkormányzat több mint tíz évvel ezelőtt adott ki a Magyar Építészeti Múzeummal és a Hild-Ybl Alapítvány és a Kistérségi Szinergia Közalapítvánnyal egy kiadványt a város 1950-60 közötti épített értékeiről. Ennek alapját egy tanulmánya adta, amit a múzeum és az alapítvány kutatói készítettek. A szerzők felkeresték városunkat azért, mert szeretnék újra kiadni ezt a kiadványt, egy új, átdolgozott, bővített formában. Az önkormányzat támogatta a kiadvány megjelentetését.

Víziturisztikai információs táblákat fognak kihelyezni városunkban, amellyel az alsó Duna-parti sétányon népszerűsítik majd a dunaújvárosi vízi megállóhelyeket. Erről együttműködési megállapodást köt az önkormányzat, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, és a BJMOKK Sportüzemeltetési Nkft. A kezdeményezés előzménye, hogy sikerrel pályázott a szövetség a vízi turizmus fejlesztésére, ennek részeként a Dunaferr SE kajak-kenu és sárkányhajó szakosztálya túrahajókat és túraeszközöket kapott. A pályázat előírja az együttműködési megállapodást.

Kinevezési határidő lejárta miatt pályázatot írtak ki az Intercisa Múzeum igazgatói feladatainak ellátására. Erre a jelenlegi vezető, Farkas Lajos pályázott. A szakmai, szakértői bizottság őt javasolta további öt évre megbízni igazgatónak, amelyet a közgyűlés szintén támogatott.

Döntöttek arról is az ülésen, hogy egy minimum 500 kW-os hőcserélőre és ahhoz kapcsolódó szivattyúkra, vezetékekre, vezérlők cseréjére mintegy 9,3 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek. Ezeket az élményfürdő külső medencéjéhez szerelik be annak érdekében, hogy 27 Celsius fokos vízhőmérsékletet biztosíthassanak az uszoda felújítása miatt itt edző úszóknak, vízilabdázóknak.

Szabó Zsolt egyéni képviselői indítványt nyújtott be egy hulladékgyűjtési- és elhelyezési kampány indításáról, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek bővítéséről. A közgyűlésen többször szó esett a hulladékgyűjtésről, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek bővítéséről. Mindegyik képviselő egyetértett abban, és szorgalmazza, hogy javítsanak a helyi hulladékgazdálkodás ezen területén.

Az adóhatóság eljárást indított a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. ellen tartozás miatt. Az Energiahivatal az átfogó ellenőrzése során megállapította, hogy nem rendelkezik működési engedéllyel sem szennyvíztisztítási tevékenység elvégzésre, ezért a hivatal arról rendelkezett, hogy a közérdekű üzemeltető kijelöléséig a DVCSH Kft-t lássa el a feladatokat. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeznek a céggel.

A dunaújvárosi lőteret 2013 óta a Dunaújvárosi Lövész Sportegyesület üzemelteti. Év végén lejár a szerződés, ezért új pályázatot kell kiírni az ingatlan további öt éves üzemeltetésére, erről is határoztak a képviselők.

Lakossági kérés érkezett arról, hogy a gyepmesteri telep közelében található területet nevezzék el az eddigi helyrajzi számú megjelölés helyett. Az önkormányzat munkacsoportja a Perem utca elnevezést javasolta, amelyet a mostani közgyűlésen jóvá is hagytak a képviselők.

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.