Dunaújváros Hetilap

Aki virágokból köt harmóniát

2018. november 26. (hétfő) 8:13 - doszerk

Erre a pályára született. Mennyire sokszor hallottuk már ezt a mondást, azonban senkinél, de senkinél nem éreztem ennek erősebb valóságtartamát, mint Bödök Ibolyánál, az Ibolya Virágszalon tulajdonosánál.

A virágok békét és harmóniát sugároznak. Ezért részei életünk minden fontos eseményének.  Nem véletlen hát, ha  valaki elegáns orchideák, könnyed harangvirágok,  visszafogott jázminok, egzotikus flamingók, örökérvényű rózsák között tölti a napjait, sőt némi túlzással az életét.

- Ó, most már sokkal szabadabb vagyok – mentegetődzik. –  Szívesen vagyok az unokáimmal, s a fiam párja kiváló szakmai tudással és remek ízléssel és stílussal alakítja, formálja az üzlet arculatát. A háttérmunkákban azért részt veszek, de marad több időm színházra és kirándulásra is.

Természetesen csak akkor beszél róla, amikor szóba hozom, hogy a közelmúltban egy jeles eseményen mutatkozott be kreációjával. A virágpiac 25 éves rendezvényére szerveztek egy nagyszabású programot, s a műsor részeként egy híres divattervező két ruhájához, s egy választott zenei stílushoz készített virágdíszítést.

Csodálatos alkotások születtek a keze nyomán. Közösségi portálon osztották meg a felvételeket, igazolásul annak, hogy  nem manöken korú hölgyeket is milyen széppé varázsolhatnak a műalkotássá komponált virágok.

Szabadkozik.  Bödök Ibolya egyáltalán nem kedveli a hangzatos szavakat, a túlzó jelzőket, egyáltalán soha semmiben nem szereti, ami harsány és feltűnő. Ahogy a munkáiban, az élethez való hozzáállásában is a legfontosabb a harmónia.

- Nem, egyáltalán nem születtem virágosnak, sokkal inkább beleházasodtam – meséli a kezdeteket. - Vendéglátást tanultam, s édesanyám mellett dolgoztam pultosként, egészen addig, amíg Palkovics Jenő felesége nem lettem. A hetvenes években neki már volt egy kis virágboltja a piacon, amely részlegesen volt nyitva, hiszen egyedül ment áruért, s intézte a vállalkozással kapcsolatos dolgokat. Így természetes volt, hogy beállok dolgozni, hogy kiszámítható legyen, lehessen a nyitva tartás.

 Mindekkor 19 esztendős volt.  Elmeséli, hogy annak idején sok fogást magától tanult, tapasztalt ki, de volt olyan is, hogy megvettek egy új kreációt a nagybanin, s annak szétszedésével és összerakásával sajátította el, hogyan is áll össze az új formájú csokor vagy koszorú. Ma már sokkal egyszerűbbek a dolgok, a világhálón minden elérhető, de ahogy kitágult a világ, s utazhatunk, óhatatlanul az ember figyel, néz és tanul. S minden tapasztalás, ami megérintette, valóra vált egy-egy csokornál, koszorúnál, dekorációnál.

Közben….

- Valahogy olyan természetes volt, hogy reggeltől estig nyitva volt az  üzlet, este még ha kellett, kimentünk dolgozni a termesztőtelepre, leszedni a nyíló virágokat, utána még megfőzni, s neki állni a másnapi koszorúknak, s időközben megszülettek a gyerekeink is.

Akkoriban ez is egyértelmű volt, ahogy kislánya születése után haza került a kórházból, másnap már a kötötte a koszorúkat, aminek az alapanyagait a férje hazahozta.

- Nem szeretném, ha valaki ezt mártíromságnak gondolná.

Egyszerűen egy vállalkozás felelősséggel jár.

 Ha elvállaltunk valamit, ha megígértünk, ha számítanak ránk, akkor nem lehetnek körülményeink, nem mondhatjuk egy rendezvényre, egy esküvőre, egy temetésre, hogy más gondunk, bajunk volt, s nem értünk rá.

Nem volt könnyű abban az időben vállalkozni. A hivatalos hatalom jobbára csak megtűrte a maszekokat, de igyekezett nehezebbé tenni a dolgukat, s szinte állandó volt az áruhiány. A friss és jó minőségű virágokat nem volt egyszerű beszerezni, s választék is csak az volt, amit itthon termeltek.

- Ma már mindenki számára minden elérhető. Mindenhez hozzá lehet jutni, amihez csak kedvünk van, ha pénzünk van hozzá. Ma már egy vállalkozás azzal tud versenyezni, ha minőségi a kiszolgálás, s szakmailag örökké fejlődik, követi a virágdivatot és megújul.

- A gyerekek beleszülettek a vállalkozásba…

- Ennek voltak hátrányai és előnyei is. Nagyon büszke vagyok rájuk, sikeres, tisztességes rendkívül jó emberek lettek.  Két dologban voltam és vagyok rendíthetetlenül következetes. A munkámban és a gyerekeim nevelésében.  Mi egy családi vállalkozás voltunk és vagyunk. S ebben a szóösszetételben a család, az egymás iránti szeretet a legfontosabb. Mi minden körülmények között kitartottunk, s kitartunk egymás mellett. Mindig amellé állunk fel, amelyikünknek szüksége van a támogatásunkra. Így nőttek fel, ezt látták, s hiszek abban, hogy ők is így fogják továbbadni a gyermekeiknek.

Bödök Ibolya már 44 esztendeje a virágokkal dolgozik. Itt is persze gyorsan hozzáteszi, hogy van olyan munkatársa, akivel egy kis megszakítással, de együtt kezdtek, s az üzlet dolgozóinak a többsége évtizedek óta együtt dolgozik. Nála tanultak, s nála maradtak…  Bödök Ibolyánál csak a divat és a virágok változnak.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

Rendkívüli közgyűlés – egyetlen napirenddel

Rendkívüli közgyűlés – egyetlen napirenddel

2020. február 26. (szerda)

Rendkívüli nyílt ülést tart Dunaújváros közgyűlése a Városháza "C" szárnyában csütörtökön délelőtt: a képviselők egyetlen – ámde halaszthatatlan – témában dönthetnek.

DS Híradó: a köszöntéstől a kortársig

DS Híradó: a köszöntéstől a kortársig

2020. február 25. (kedd)

Szépkorú köszöntés, közoktatási fórum az MMK-ban, kiállítás a Kortársban - a város legfontosabb híreit szedte csokorba a DS Híradó tegnapi adása. Mutatom máris!

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

DS Híradó: késik az egyenlegértesítő

2020. február 23. (vasárnap)

Iskolanyitogatót tartottak a Szabó Magda iskolában, késve érkeznek az egyenlegértesítők - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó legutóbbi adása.

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

DS Híradó: Hard Dog Race Dunaújvárosban

2020. február 21. (péntek)

Városunkba érkezik a Hard Dog Race elnevezésű futóverseny, lassan véget ér a farsangi időszak - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: digitális témahét

DS Híradó: digitális témahét

2020. február 20. (csütörtök)

Digitális témahét a Móriczban, tollaslabda a sportcsarnokban - érdekes és aktuális tartalmakkal jelentkezett a DS Híradó tegnapi adása.

DS Híradó: fókuszban a választás!

DS Híradó: fókuszban a választás!

2020. február 18. (kedd)

Természetesen a vasárnap rendezett időközi országgyűlési választás került a DS Híradó tegnapi adásának vezető anyagába. Ellenzéki diadal és további aktualitások máris itt!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

Megállapodást kötöttek – élhet a gyár!

2020. február 13. (csütörtök)

Visszavonta a létszámleépítést, kétlépcsős bérfejlesztést tervez az ISD Dunaferr Zrt., így a szerdára időzített tüntetés is elmaradt az Orosz Nagykövetség előtt. A megegyezés hírét közleményben üdvözölte a város önkormányzata.