Dunaújváros Hetilap

Fókuszban a Modern Városok Program

Brousil Csaba - 2018. november 15. 19:11

Közgyűlést tartottak a képviselők csütörtökön, amelynek elején ünnepélyes keretek között átadták a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díjakat. Ezután megkezdődött a döntéshozói munka, mintegy ötven napirendi pont megtárgyalása várt a testületre.

Több napirend kapcsolódott a Modern Városok Program beruházásaihoz. A napirendi pontok elfogadásakor, még a közgyűlés elején Barta Endre jobbikos önkormányzati képviselő azt kérte, hogy a Modern Városok Programról szóló napirendi pontokat vegyék le és ne tárgyalják őket. Ezt a közgyűlés elutasította. Ezután határidők kijelöléséről, projektmenedzsmenti feladatokról, előkészítési feladatokról határoztak többek között a Szalki-sziget fejlesztéséről, az élményfürdőhöz építendő szállodáról, a Baracsi úti arborétumról, a víziközmű-hálózat fejlesztéséről.

Légszennyezés

Cserna Gábor polgármester beszámolt arról, hogy a város vezetése levélben fordult dr. Simon László megyei kormánymegbízotthoz a városi légszennyezettség témájában. Arra kérték a kormánymegbízottat, hogy járjon közben az ügyben, mert a legnagyobb légszennyező, a vasmű méltatlan módon az önkormányzat az ügyben tett egyik megkeresésére sem válaszolt.

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) igazolta, hogy tizenegy önkormányzati bérlakásban mintegy 9,5 millió forint be nem hajtható közüzemi tartozás keletkezett 2012 óta a bérlőktől. Ennek megtérítését kérte a cég az önkormányzattól, amelyet tulajdonosként, kezesként meg is fizetnek.

A Dózsás Tanulókért és Tanáraikért Alapítvány támogatást kért az önkormányzattól az intézmény fenyőfadíszítő versenyének lebonyolításához. A képviselők ötvenezer forinttal járulnak hozzá az iskola programjához.

Minden évben pályázatot ír ki az önkormányzat a helyi sport, a kulturális, oktatási, egészségügyi, szociális szervezetek támogatására. A mostani ülésen a sportegyesületek kérelmeiről döntöttek, amellyel mintegy 382 millió forintot biztosítanak létesítményhasználatra a jövő évre vonatkozóan.

A közgyűlési döntés alapján, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség 6,5 millió, a Duna-Pent Női Kézilabda Sportegyesület 13,4 millió, a Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület 5,8 millió, a Titán Sportegyesület 5,8 millió, a Danubius KSE 15 millió, a Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesület 10,4 millió, a Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület 2,7 millió, a Dunaferr Sportegyesület 47 millió, a Dunaújvárosi Atlétikai Club 12,1 millió, a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület 4 millió, az Angels Női Jégkorong Sportegyesület 8 millió, az Újvárosi Hokillák Sportegyesület 7,4 millió, a Dunaújváros Kohász Kézilabda Akadémia Non-profit Kft. 45,8 millió, a DSE Röplabda Akadémia Non-profit Kft. 31 millió, a Dunaújvárosi Jégkorong Kft. 63,5 millió forintot kap. A keretből fennmaradó összeget szabad korcsolya finanszírozására, a diákok szabadidő sportolására és tömegsportra, egyéb szabadidős tevékenységre fordítják.

Vizes kérdések

Az élményfürdőt üzemeltető Uniszol-Létesítménygazdálkodási Zrt. arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a havi költségei mintegy 9,7 millió forinttal emelkedtek meg az ideiglenesen ott edző úszóegyesületek miatt, és ötmillió forintba került a csúszda bontása (továbbá a hozzá kapcsolódó feladatok, úgy mint a medence leengedése és feltöltése, vízköltsége, vegyszerköltsége, takarítása, víz felfűtése, engedélyeztetés). A felmerült kiadásokat megtéríti az önkormányzat. Arról is határoztak a képviselők, hogy a külső medencénél lévő sátorállítás és a hőcserélő bővítés költségeire, mintegy 14,2 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

A Dunaferr Sportegyesület, valamint a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület elnöke támogatási kérelemmel fordult a városhoz. A Fabó Éva Sportuszoda felújítása miatt a sárbogárdi és az iváncsai uszodában is edzéseket tartanak, és ehhez kérnek támogatást. Amellett, hogy az önkormányzat ingyenes belépést és pályahasználatot is biztosít nekik az élményfürdőbe, ezt a kérelmet is támogatják összesen húszmillió forint értékben.

Ezen kívül, a Dunaferr Sportegyesületnek további 1,2 millió forintot biztosítanak az úszók korosztályos versenyeken való részvételére. Továbbá 1,2 millió forintot nyújtanak a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesületnek a Kirishiben megrendezett Szuper Kupa utazási és szállási költségeihez.

A közgyűlés egyik utolsó napirendi pontja Barta Endre jobbikos képviselő egyéni indítványa volt, mely arról szólt, hogy a közgyűlés kérje fel Pintér Tamás országgyűlési képviselőt arra, hogy a Dunaferr Zrt. vezetőségével tárgyalásokat folytasson a környezetvédelmi problémák kezelése érdekében. Ezt a közgyűlési többség elutasította, mondván, hogy egy országgyűlési képviselőnek nem kell semmiféle felhatalmazás vagy megbízás ahhoz, hogy a közösség ügyeiben eljárjon.

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.