Dunaújváros Hetilap

Fókuszban a Modern Városok Program

Brousil Csaba - 2018. november 15. 19:11

Közgyűlést tartottak a képviselők csütörtökön, amelynek elején ünnepélyes keretek között átadták a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díjakat. Ezután megkezdődött a döntéshozói munka, mintegy ötven napirendi pont megtárgyalása várt a testületre.

Több napirend kapcsolódott a Modern Városok Program beruházásaihoz. A napirendi pontok elfogadásakor, még a közgyűlés elején Barta Endre jobbikos önkormányzati képviselő azt kérte, hogy a Modern Városok Programról szóló napirendi pontokat vegyék le és ne tárgyalják őket. Ezt a közgyűlés elutasította. Ezután határidők kijelöléséről, projektmenedzsmenti feladatokról, előkészítési feladatokról határoztak többek között a Szalki-sziget fejlesztéséről, az élményfürdőhöz építendő szállodáról, a Baracsi úti arborétumról, a víziközmű-hálózat fejlesztéséről.

Légszennyezés

Cserna Gábor polgármester beszámolt arról, hogy a város vezetése levélben fordult dr. Simon László megyei kormánymegbízotthoz a városi légszennyezettség témájában. Arra kérték a kormánymegbízottat, hogy járjon közben az ügyben, mert a legnagyobb légszennyező, a vasmű méltatlan módon az önkormányzat az ügyben tett egyik megkeresésére sem válaszolt.

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) igazolta, hogy tizenegy önkormányzati bérlakásban mintegy 9,5 millió forint be nem hajtható közüzemi tartozás keletkezett 2012 óta a bérlőktől. Ennek megtérítését kérte a cég az önkormányzattól, amelyet tulajdonosként, kezesként meg is fizetnek.

A Dózsás Tanulókért és Tanáraikért Alapítvány támogatást kért az önkormányzattól az intézmény fenyőfadíszítő versenyének lebonyolításához. A képviselők ötvenezer forinttal járulnak hozzá az iskola programjához.

Minden évben pályázatot ír ki az önkormányzat a helyi sport, a kulturális, oktatási, egészségügyi, szociális szervezetek támogatására. A mostani ülésen a sportegyesületek kérelmeiről döntöttek, amellyel mintegy 382 millió forintot biztosítanak létesítményhasználatra a jövő évre vonatkozóan.

A közgyűlési döntés alapján, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség 6,5 millió, a Duna-Pent Női Kézilabda Sportegyesület 13,4 millió, a Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesület 5,8 millió, a Titán Sportegyesület 5,8 millió, a Danubius KSE 15 millió, a Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesület 10,4 millió, a Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület 2,7 millió, a Dunaferr Sportegyesület 47 millió, a Dunaújvárosi Atlétikai Club 12,1 millió, a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület 4 millió, az Angels Női Jégkorong Sportegyesület 8 millió, az Újvárosi Hokillák Sportegyesület 7,4 millió, a Dunaújváros Kohász Kézilabda Akadémia Non-profit Kft. 45,8 millió, a DSE Röplabda Akadémia Non-profit Kft. 31 millió, a Dunaújvárosi Jégkorong Kft. 63,5 millió forintot kap. A keretből fennmaradó összeget szabad korcsolya finanszírozására, a diákok szabadidő sportolására és tömegsportra, egyéb szabadidős tevékenységre fordítják.

Vizes kérdések

Az élményfürdőt üzemeltető Uniszol-Létesítménygazdálkodási Zrt. arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a havi költségei mintegy 9,7 millió forinttal emelkedtek meg az ideiglenesen ott edző úszóegyesületek miatt, és ötmillió forintba került a csúszda bontása (továbbá a hozzá kapcsolódó feladatok, úgy mint a medence leengedése és feltöltése, vízköltsége, vegyszerköltsége, takarítása, víz felfűtése, engedélyeztetés). A felmerült kiadásokat megtéríti az önkormányzat. Arról is határoztak a képviselők, hogy a külső medencénél lévő sátorállítás és a hőcserélő bővítés költségeire, mintegy 14,2 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek.

A Dunaferr Sportegyesület, valamint a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület elnöke támogatási kérelemmel fordult a városhoz. A Fabó Éva Sportuszoda felújítása miatt a sárbogárdi és az iváncsai uszodában is edzéseket tartanak, és ehhez kérnek támogatást. Amellett, hogy az önkormányzat ingyenes belépést és pályahasználatot is biztosít nekik az élményfürdőbe, ezt a kérelmet is támogatják összesen húszmillió forint értékben.

Ezen kívül, a Dunaferr Sportegyesületnek további 1,2 millió forintot biztosítanak az úszók korosztályos versenyeken való részvételére. Továbbá 1,2 millió forintot nyújtanak a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesületnek a Kirishiben megrendezett Szuper Kupa utazási és szállási költségeihez.

A közgyűlés egyik utolsó napirendi pontja Barta Endre jobbikos képviselő egyéni indítványa volt, mely arról szólt, hogy a közgyűlés kérje fel Pintér Tamás országgyűlési képviselőt arra, hogy a Dunaferr Zrt. vezetőségével tárgyalásokat folytasson a környezetvédelmi problémák kezelése érdekében. Ezt a közgyűlési többség elutasította, mondván, hogy egy országgyűlési képviselőnek nem kell semmiféle felhatalmazás vagy megbízás ahhoz, hogy a közösség ügyeiben eljárjon.

A rovat további hírei: Közélet

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.