Dunaújváros Hetilap

Övé a legjobb napraforgóméz az országban

2018. december 16. (vasárnap) 15:55 - Vass Ádám

Átadták az Év méze verseny elismeréseit december 8-án, szombaton a XI. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon, ahol a dunaújvárosi Gál Balázs Sándor három kategóriában is jeleskedett. Az általa készített diós akácméze bronz fokozatú lett, az akácméz kategóriában harmadik helyet ért el, míg napraforgóméz kategóriában övé lett a legjobbnak járó díj.

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, és vele együtt az Év méze versenyt. A Békés Megyei Méhész Egyesület által szervezett versenyre az ország minden részéből, kilencvenegy településről száztizenöt méhész, összesen 296 termékmintával nevezett be. Köztük volt a dunaújvárosi Gál Balázs Sándor is, aki diós akác-, akác- és napraforgómézet küldött a zsűrinek. A december 8-án, szombaton rendezett díjátadón végül három kategóriában is elismerésben részesült. Saját diós akácméze bronz fokozatú lett, akácmézével pedig harmadik, míg napraforgómézével első helyet ért el az országos versenyen. Az átadón részt vett Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, valamint a gyulai Árgyelán János, az OMME Békés megyei szaktanácsadója is, aki elmondta, idén az elhúzódott tél és a tavasz rossz körülményei megnehezítették a méhészek dolgát, mégis rengetegen indultak a versenyen. A szakmai bizottság termelési tisztaság, a méz fajta szerinti illat, szín jellege, az íz tisztasága, a harmónia, az összbenyomás, a víztartalom és a csomagolás szerint bírálta el a beküldött mintákat. A kategóriák legjobbjai ezek után laborvizsgálaton estek át, így alakult ki a végső sorrend.

A huszonkilenc éves, közgazdászként végzett dunaújvárosi Gál Balázs tavaly indult először az Év méze versenyen, és bár dobogóra nem állhatott,  az akác- és napraforgóméze is arany fokozatú elismerésben részesült. Az igazi elismerés azonban nem váratott magára sokáig, idén már két kategóriában is dobogós helyen végzett, napraforgóméze pedig a legjobbnak bizonyult, így ő vehette át a serleget és az okleveleket. Mint mondta, büszkeséggel tölti el, hogy a pozitív vevői visszajelzések mellett a szakma is elismerte munkáját, aminek nagy részét vele együtt a méhek végzik.

A méhészkedés szinte már hagyomány a családjában, mondhatni beleszületett a hivatásba, hiszen édesapja és sógora jelenleg is méhészkedik.

- Anyai dédnagyapám még fonott szalma kasokban méhészkedett Perkátán a '40-es években, édesapám nagybátyjának tanyáján is komoly méhészkedés folyt, innen származnak apu első méhcsaládjai.  Négy éves lehettem, amikor apu méhesében arcon szúrt egy méhecske, egy darabig nem is mentem a méhek közelébe. Úgy tíz éves koromtól már segédkeztem a mézpörgetéseknél, ám egészen a főiskola befejezéséig nem gondoltam, hogy méhész leszek. Utána született a gondolat, hogy jó lenne saját méhészetet kialakítani. Ennek érdekében elvégeztem a méhész iskolát és a mezőgazdasági technikus képzést. Három éve pedig sikeresen pályáztam a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához igényelhető Európai Uniós támogatásra. Ennek segítségével sikerült kialakítanom a jelenlegi kis gazdaságomat, ahol a méhészkedés mellett gombatermesztéssel is foglalkozom. Jelenleg kilencven méhcsaláddal álló méhészkedést folytatok, ahol a méhcsaládok télen-nyáron egy telephelyen vannak, lakott területtől távol, egy erdő közepén. Szerencsére itt helyben adottak a körülmények repce-, akác- és napraforgóméz termelésére. Egyes években erdei- és nyári virágméz is termelhető. Az általam termelt mézek természetes állapotukban, hidegen kezelve kerülnek palackozásra. A repce- és a napraforgóméz gyorsan kristályosodó mézfajták, melegítés hatására ugyan újra átlátszóvá és folyóssá válnak, ám beltartalmi értékükből veszítenek, éppen ezért nem melegítem a mézeimet palackozás, tárolás során. Javítani nem tudok a méz minőségén, rontani pedig nem szeretnék. Sajnos még sok emberben él az a tévhit, hogy a kristályos méz cukrozott, ez nem igaz, fajtától függ a mézek állaga. A tiszta akácméz az egyetlen mézfajta  ami évekig folyékony marad.

A magyarok kevesebb, mint egy kilogramm mézet fogyasztanak fejenként évente, míg Nyugat-Európában ez a szám 2,5-2,7 kg. Az Agrárminisztérium „Legyen minden nap, mézes nap!” szlogent viselő, két hónapon át tartó kampányával ezen szeretne változtatni. Sokan nem is gondolnák, hogy a természetes antibiotikumnak tartott méz egy kilogrammjáért a méheknek nagyjából négymillió virágot kell meglátogatniuk, mialatt közel 170.000 km-t repülnek. Az élelmiszeripar 76 százaléka és a zöldség-gyümölcs termesztés 84 százaléka függ a méhek beporzásától, nélkülük bolygónk ökoszisztémája összeomlana. E tekintetben örvendetes tény, hogy Magyarország az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelője, viszont a megtermelt méz nyolcvan százalékát külföldre exportáljuk. Meglepőnek tűnhet az is, hogy  ha a magyar lakosság kicsit több, mint fele naponta elfogyasztana egy teáskanál mézet, akkor az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna.

-A teába, kávéba  csak akkor ajánlott belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy fogyasztani lehet.

A rovat további hírei: Közélet

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

Vasmű úti platánok: újabb állományritkítás

2019. december 12. (csütörtök)

A DVG szakemberei újabb három példányt vágtak ki a Vasmű úti platánsorról – az önkormányzat közleménye szerint az választások előtt végzett rekonstrukció négy-hat évvel rövidítette az állomány élettartamát.

Útfejújítások: több helyszínen is megújul a burkolat

Útfejújítások: több helyszínen is megújul a burkolat

2019. december 12. (csütörtök)

A Rév út és a Ruhagyári út mellett a Budai Nagy Antal út, a Kandó Kálmán tér, valamint a nagyvenyimi bekötő út megújítását is tervezi Dunaújváros önkormányzata. A közútfelújítási program forrását uniós pályázatok biztosítják, a beruházások össz-értéke több mint 1,5 milliárd forint.

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

DS Híradó: DUE fotókiállítástól Santa Claus Kupáig

2019. december 11. (szerda)

Az adventi időszak hírei mellett a Dunaújvárosi Egyetem fotópályázatának anyagából nyílt kiállítás, valamint a jégcsarnokban rendezett utánpótlástorna szerepel a DSTV Híradójának keddi kínálatában. Katt a hangképes összeállításért!

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

DS Híradó: Mikulás-parti, parkolás, adventi csokor

2019. december 10. (kedd)

Sok téma terítékre került a DSTV összeállításában - a Híradót terveink szerint továbbra is rendszeresen a böngészők a DO-ról! Mutatom!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Két utat is felújítanak!

Két utat is felújítanak!

2019. december 05. (csütörtök)

A dunaújvárosi utak felújítását célzó program részeként a Ruhagyári út és a Rév út 2x1 forgalmi sáv kialakítású útjainak fejlesztését és megújítását tervezi városunk önkormányzata.