Dunaújváros Hetilap

Rózsa Márta Ilona szeretetből főz

doszerk - 2018. december 9. 16:04

Míg a gyűlölet szóban benne van az ölet, a szeretetben pedig az etet. Valahol olvastam ezt a különös szóelemzést, amelynek valóságtartamával szerintem nincs, aki vitába szállna. Így az ünnep közeledtével pedig át is érezzük, hogy milyen fontos is számunkra az, hogy mindenből a legjobbat, a legfinomabbat tegyük szeretteinknek az asztalra.

Rózsa Márta Ilona szakmájában benne van a szeretet. A munkatársai közül nagyon sokan maminak becézik, ami nem a korának, sokkal inkább a gondoskodó, magához ölelő, segítő természetének szól. Rózsa Márta Ilona szakácsnő már 35 éve: főz, etet embereket. Még mindig változatlan szenvedéllyel, állandó megújulási vággyal, ugyanolyan alapossággal. A DVG Zrt Juharos éttermében futottam össze vele, tőle tanultam meg a gazdag töltött káposzta receptjét, úgy ahogy a dédije csinálta. Ez az étek azóta felkerült a baráti-családi vacsorák csodafegyvereinek sorába, s nincs ember, aki ne törölné fényesre utána a tányérját.

A dédi neve nem véletlenül szerepel a recept nevében: Márti gyerekkorában sokat volt a nagyanyjánál, aki szenzációsan tudott főzni, ugyan édesanyja lángosáért is sorban álltak a vasúti restiben, ahol dolgozott, de a dédi ételei verhetetlenek voltak és maradtak is. Így a pályaválasztáshoz érkezve egész határozottan tudta, hogy ő vendéglátós szeretne lenni. Mivel elsőre nem sikerült a középiskolába bekerülnie, nem fogadta el a számára felajánlott másik szakmát, hanem elment dolgozni. Munka mellett érettségizett le, s szerezte meg a szakképesítését is.

- A Mezőföld étterem volt az első munkahelyem. A fekete mosogatóban kezdtem, ez az a hely, ahol a hatalmas fazekakat, lábosokat, tepsiket súrolják tisztára. Ehhez képest előrelépés volt, amikor a zöldségtisztításhoz kerültem, amikor pedig már érdemes lettem rá, mosogathattam a tányérokat és a poharakat is. Majd utána jöhetett a konyhai munka, megengedték, hogy a szakács keze alá dolgozhassunk. Nem volt ez rossz rendszer. Az ember lépésről lépésre megtanulta, alázattal fogadta a konyhai munka minden részét. Ez azért sem volt hátrányos, mert aki a fekete mosogatónál kezdi, az szakácsként, műszakvezetőként is tud kérni és köszönni, mert a főzésen kívül az egymással való jó kapcsolat is nagyon fontos egy konyhán.

Ezen nemcsak az egymás keze alá dolgozást érti, hanem azt is, hogy a vendéglátós szakmában mindig változik valami, újabb rendezvényre kell előkészülni, akár párhuzamosan, vagy akár bent kell maradni, helyettesíteni kell valakit, meg kell oldani egy problémát… Mindezekhez elengedhetetlen, hogy  a konyha, az étterem egy közösségként, egy csapatként dolgozzon.

- Ha már az időbeosztásnál tartunk, a vendéglátás egy családbarát foglalkozás…

- Nem, valóban nem egyszerű még teljes családban sem megszervezni a dolgokat, de én pici koruk óta egyedül neveltem a lányom és a fiam, s igencsak szükség volt a nagyszülők támogatására és az ő megértésükre is. Persze, ilyenkor megint megjelenik a kollegialitás, mert azért a főnökök vagy eljöttek értem, vagy haza vittek, hogy minél többet lehessen a családdal, vagy ha nem tudtam megoldani a közlekedést.

Az egyedül álló anyákra nemcsak teherből, hanem felelősségből is sokkal több hárul. Annak idején volt, hogy két helyen dolgozott, és hétvégén pedig egy pékségben kisegített, hogy meg tudja tartani a hitellel vásárolt házát. Alakultak is a dolgok, azonban kapott egy agyi infarktust, ami nyolc hónapos lábadozást és betegállományt, és az ezzel együtt járó anyagi ellehetetlenülést eredményezett. 

- Nem volt utána egyszerű sem így, sem úgy elölről kezdeni, talpra állni. De sikerült. A gyerekeim nagyon rendesek, jó szakmájuk van, sikeresek. Fiam hegesztőként dolgozik, még velem él, de én ezt egyáltalán nem bánom, a kislányom sérült emberek fejlesztőjeként dolgozik Skóciában.  Sajnos csak ritkán tud haza jönni.

Az anyagi talpra állás egyik megoldása volt, hogy Márti kiment Angliába egy évre dolgozni, ami nem csak a több jövedelem miatt volt eredményes.

- Olyan ételeket is meg tanultam főzni, ami a magyar konyhán volt nem annyira elterjedt. Így a különböző tengeri halak, rákok, kagylók elkészítési módját. Az én fish and chipsem a fiam szerint is vetekszik a külföldiekével. Tudok tökéletes steaket sütni, keleti konyhának számos fortélyát megtanultam. De utána elvégeztem a Horváth Attila által szervezett diétás szakácsi tanfolyamot is. Ez is nagyon fontos, hiszen egyre több embernek van ételallergiája, s elég sokan vannak vegetariánusok és vegánok is.  De azért meg kell jegyeznem, hogy elsősorban a magyaros ételeket szeretem enni is főzni is, de nem okoz nehézséget a különleges kérések teljesítése sem. Számtalan receptoldalon is fent vagyok a világhálón.

Beszélgetünk, valami hihetetlen lelkesedéssel meséli el, hogy a múltkor az egyik vendége milyen elragadtatással mesélt a vadas mártásáról, hogy az egyik munkatársa azt mondta, hogy az ő vegyes pörköltjét szabadalmaztatni kellene.

- De a legfontosabb az – hangsúlyozza - ha a pincérek üresen, kitörölve hozzák vissza tányérokat. Akkor mosolyog igazán a szakács. 

- Fekete Györgyi - 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.