Dunaújváros Hetilap

Felújítják a Vasmű utat

Brousil Csaba - 2019. január 17. 13:34

Az év első közgyűlését tartották a képviselők csütörtökön, amelyen mintegy huszonöt napirendi pontban hoztak döntést.

Az első napirendi pont mindig egy összefoglaló, hivatali beszámoló a két ülés között történt fontosabb dolgokról. Ebben olvasható, hogy a labdarúgó stadion fejlesztésén folyamatosan dolgozik a kivitelező, a beruházás a munkálatok felénél már túl van.

Sikerrel pályázott az önkormányzat a Dunaújvárosi Felsőoktatásért Alapítvánnyal közös konzorciumban, és mintegy ötmillió forint támogatást ítéltek meg az "Egyetlen Föld - az élő bolygónk" című pályázat megvalósítására. A város ingyenes étkeztetést biztosít a hátrányos helyzetben élő gyermekeknek az iskolai szünetekben is. A téli szünetben negyvenöt gyermek részére kérték ezt a lehetőséget, amelyet biztosított is az önkormányzat. Kormányhatározat értelmében azon családok is igényelhették a téli rezsicsökkentést, akik korábban nem részesült, mert a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használtak. A megadott határidőig ötven igénybejelentő-lap érkezett, így ezen háztartások számára is biztosítják a 12 ezer forintos támogatást.

Tóth Kálmán egyéni képviselői indítványt nyújtott be arról, hogy önkormányzati támogatásból szilárd útburkolatot alakítsanak ki a Hétvezér úton, Császár lejtő soron, valamint Császár tanyák utcában. A közgyűlésen arról határoztak, hogy még ebben az évben elkészíttetik a szükséges kivitelezési terveket ötmillió forint összegben.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata saját forrásból  felújította a Vasmű út - Dózsa György útkereszteződése és a Kossuth Lajos utca közötti szakaszt. A Kormány jelentős összegű - közel  egymilliárd forintos! - támogatásával a munka folytatódhat, a Vasmű úton a Kossuth Lajos utca - Építők út közötti szakaszon teljes szélességben megújul az aszfaltburkolat. Míg egyesek csak beszélnek, tüntetnek és  rombolnak, addig mi az eskünknek megfelelően építjük városunkat -  mondta el kérdésünkre Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere.

A Modern Városok Program keretében teljesen megújul a Fabó Éva Sportuszoda, a kivitelezést az előző esztendő végén kezdték el. Időközben kiderült, hogy szükség van a medencékhez kapcsolódó fenék elszívás és oldal befúvás csővezetékek cseréjére ahhoz, hogy a medenceburkolások megfelelően elvégezhessék. Mivel ezen uszodatechnológiai felújítás nem volt benne a projektben, így a kiegészítő munkálatokra 18,3 millió forintot biztosít az önkormányzat.

A piac tetőszerkezete felújításra szorul: az ereszcsatornák illesztéseinél befolyik a víz, ami a tetőszerkezet aljára szerelt lámpatestekben megáll. Szükség lenne a tetőszerkezet szélesítésére is, hogy azon árusok sem ázzanak esőben, akik a standok szélein vannak. A munkálatok elvégzését az önkormányzat támogatta és 3,8 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek a feladat elvégzésére.

Mint már arról beszámoltunk, a Dunaújvárosi Óvoda központja új helyre került, a Római városrészi tagóvodából a Lilla köz 1. szám alá költöztek. Szeretnék Palotás József Gyermekek című szobrát is áttelepíteni. Ezt az alkotást eredetileg 1984-ben állították fel az óvoda udvarán, viszont a rongálások miatt 2009-ben bekerült az épületbe. Az újabb áthelyezésről már kikérték a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. szakvéleményét, amely javaslatot tett a biztonságos szállításra, kihelyezésre. Ezt jóváhagyták a képviselők.

A fogászati alapellátás korszerűsítése érdekében, a Vasmű út 10. szám alatti közös rendelőbe, az ott található 1-es és 3-as számú fogorvosi körzetbe új fogászati kezelőegységet vásárolnának. A hatmillió forintos eszköz beszerzéséhez az önkormányzat támogatását kérték, amelyet a közgyűlési döntés értelmében biztosítanak is.

A Búvársuli Sportegyesület elnöke támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz annak érdekében, hogy az iváncsai tanuszodában tartandó edzéseiket finanszírozza, a Fabó Éva Sportuszoda felújítása alatt. Az önkormányzat biztosítja az előzetesen megjelölt 2,4 millió forintot, valamint ingyenes használatot biztosít számukra is az élményfürdőbe - ahogy tették ezt a többi helyi vízi sportegyesületek esetében is.

A költséghatékonyabb működtetés érdekében az Innopark Nkft. bizonyos feladatait átcsoportosítják a DVG Zrt-hez. Mindkét gazdasági társaság kizárólagos tulajdonosa az önkormányzat. Az Innoparkhoz tartozik többek között a volt orosz laktanya területén található Inkubátorház üzemeltetése, bérbeadása, a területhez tartozó földterületek bérbeadása, üzemeltetése, a zöldterület karbantartási feladatai, a munkahelyteremtő beruházásokra vonatkozó pályázatok lebonyolítása- ezek kerülnek át április 1-től a DVG hatáskörébe.

A közgyűlésen két napirendet zárt ülésen tárgyaltak, mindkettő díjak adományozására, felterjesztésére vonatkozott.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.