Dunaújváros Hetilap

Felújítják a Vasmű utat

2019. január 17. (csütörtök) 13:34 - Brousil Csaba

Az év első közgyűlését tartották a képviselők csütörtökön, amelyen mintegy huszonöt napirendi pontban hoztak döntést.

Az első napirendi pont mindig egy összefoglaló, hivatali beszámoló a két ülés között történt fontosabb dolgokról. Ebben olvasható, hogy a labdarúgó stadion fejlesztésén folyamatosan dolgozik a kivitelező, a beruházás a munkálatok felénél már túl van.

Sikerrel pályázott az önkormányzat a Dunaújvárosi Felsőoktatásért Alapítvánnyal közös konzorciumban, és mintegy ötmillió forint támogatást ítéltek meg az "Egyetlen Föld - az élő bolygónk" című pályázat megvalósítására. A város ingyenes étkeztetést biztosít a hátrányos helyzetben élő gyermekeknek az iskolai szünetekben is. A téli szünetben negyvenöt gyermek részére kérték ezt a lehetőséget, amelyet biztosított is az önkormányzat. Kormányhatározat értelmében azon családok is igényelhették a téli rezsicsökkentést, akik korábban nem részesült, mert a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használtak. A megadott határidőig ötven igénybejelentő-lap érkezett, így ezen háztartások számára is biztosítják a 12 ezer forintos támogatást.

Tóth Kálmán egyéni képviselői indítványt nyújtott be arról, hogy önkormányzati támogatásból szilárd útburkolatot alakítsanak ki a Hétvezér úton, Császár lejtő soron, valamint Császár tanyák utcában. A közgyűlésen arról határoztak, hogy még ebben az évben elkészíttetik a szükséges kivitelezési terveket ötmillió forint összegben.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata saját forrásból  felújította a Vasmű út - Dózsa György útkereszteződése és a Kossuth Lajos utca közötti szakaszt. A Kormány jelentős összegű - közel  egymilliárd forintos! - támogatásával a munka folytatódhat, a Vasmű úton a Kossuth Lajos utca - Építők út közötti szakaszon teljes szélességben megújul az aszfaltburkolat. Míg egyesek csak beszélnek, tüntetnek és  rombolnak, addig mi az eskünknek megfelelően építjük városunkat -  mondta el kérdésünkre Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere.

A Modern Városok Program keretében teljesen megújul a Fabó Éva Sportuszoda, a kivitelezést az előző esztendő végén kezdték el. Időközben kiderült, hogy szükség van a medencékhez kapcsolódó fenék elszívás és oldal befúvás csővezetékek cseréjére ahhoz, hogy a medenceburkolások megfelelően elvégezhessék. Mivel ezen uszodatechnológiai felújítás nem volt benne a projektben, így a kiegészítő munkálatokra 18,3 millió forintot biztosít az önkormányzat.

A piac tetőszerkezete felújításra szorul: az ereszcsatornák illesztéseinél befolyik a víz, ami a tetőszerkezet aljára szerelt lámpatestekben megáll. Szükség lenne a tetőszerkezet szélesítésére is, hogy azon árusok sem ázzanak esőben, akik a standok szélein vannak. A munkálatok elvégzését az önkormányzat támogatta és 3,8 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek a feladat elvégzésére.

Mint már arról beszámoltunk, a Dunaújvárosi Óvoda központja új helyre került, a Római városrészi tagóvodából a Lilla köz 1. szám alá költöztek. Szeretnék Palotás József Gyermekek című szobrát is áttelepíteni. Ezt az alkotást eredetileg 1984-ben állították fel az óvoda udvarán, viszont a rongálások miatt 2009-ben bekerült az épületbe. Az újabb áthelyezésről már kikérték a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. szakvéleményét, amely javaslatot tett a biztonságos szállításra, kihelyezésre. Ezt jóváhagyták a képviselők.

A fogászati alapellátás korszerűsítése érdekében, a Vasmű út 10. szám alatti közös rendelőbe, az ott található 1-es és 3-as számú fogorvosi körzetbe új fogászati kezelőegységet vásárolnának. A hatmillió forintos eszköz beszerzéséhez az önkormányzat támogatását kérték, amelyet a közgyűlési döntés értelmében biztosítanak is.

A Búvársuli Sportegyesület elnöke támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz annak érdekében, hogy az iváncsai tanuszodában tartandó edzéseiket finanszírozza, a Fabó Éva Sportuszoda felújítása alatt. Az önkormányzat biztosítja az előzetesen megjelölt 2,4 millió forintot, valamint ingyenes használatot biztosít számukra is az élményfürdőbe - ahogy tették ezt a többi helyi vízi sportegyesületek esetében is.

A költséghatékonyabb működtetés érdekében az Innopark Nkft. bizonyos feladatait átcsoportosítják a DVG Zrt-hez. Mindkét gazdasági társaság kizárólagos tulajdonosa az önkormányzat. Az Innoparkhoz tartozik többek között a volt orosz laktanya területén található Inkubátorház üzemeltetése, bérbeadása, a területhez tartozó földterületek bérbeadása, üzemeltetése, a zöldterület karbantartási feladatai, a munkahelyteremtő beruházásokra vonatkozó pályázatok lebonyolítása- ezek kerülnek át április 1-től a DVG hatáskörébe.

A közgyűlésen két napirendet zárt ülésen tárgyaltak, mindkettő díjak adományozására, felterjesztésére vonatkozott.

A rovat további hírei: Közélet

"Értékválasztás előtt állunk"

"Értékválasztás előtt állunk"

2019. április 19. (péntek)

Az derült ki, hogy a következő pénzügyi ciklusban jelentősen csökkentené az EU az agrár- és vidékfejlesztési forrásokat, a pénzt pedig átcsoportosítva, gyakorlatilag az EU-ba érkezett migránsok ellátására kívánja fordítani.

Húsvéti, ünnepi miserend

Húsvéti, ünnepi miserend

2019. április 19. (péntek)

A dunaújvárosi római katolikus egyházközség szentmisékkel készül a Húsvétra. Mutatjuk az ünnepi miserendet.

Áldott, Szép Húsvéti Ünnepet!

Áldott, Szép Húsvéti Ünnepet!

2019. április 19. (péntek)

Nagycsütörtökkel elkezdődött a húsvéti szent három nap, melynek alkalmából Cserna Gábor polgármester ezekkel a gondolatokkal köszönti a városlakókat.

D+ Híradó - Közgyűlés, gasztrokaland

D+ Híradó - Közgyűlés, gasztrokaland

2019. április 18. (csütörtök)

Közgyűlést tartott a képviselőtestület, itt a húsvét, Föld napja a Bánkiban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Kulcsár Anita nevét veheti fel az új sportcsarnokunk

Kulcsár Anita nevét veheti fel az új sportcsarnokunk

2019. április 18. (csütörtök)

Mintegy hatvan napirendi pont szerepelt a képviselők előtt az áprilisi rendes közgyűlésen.

Összefogásból született

Összefogásból született

2019. április 18. (csütörtök)

Csütörtökön délelőtt felavatták a Dunaújvárosi Járási Hivatal épületét és ünnepélyes keretek között átvágták a szalagot, így végre új korszak kezdődhet a nemrég még hányattatott sorsú épület történelmében.

Átadták a Dunaújváros Közbiztonságáért díjat

Átadták a Dunaújváros Közbiztonságáért díjat

2019. április 18. (csütörtök)

A csütörtöki közgyűlés elején átadták a Dunaújváros Közbiztonságáért díjat. az elismerést idén négyen vehették át. Kiss Piusz rendőr törzszászlós, Kovács Attila rendőrs törzszászlós, Droppa László tűzoltó százados, Csécs István nyugállományú honvéd alezredes vehette át idén az elismerést.