Dunaújváros Hetilap

Felújítják a Vasmű utat

2019. január 17. (csütörtök) 13:34 - Brousil Csaba

Az év első közgyűlését tartották a képviselők csütörtökön, amelyen mintegy huszonöt napirendi pontban hoztak döntést.

Az első napirendi pont mindig egy összefoglaló, hivatali beszámoló a két ülés között történt fontosabb dolgokról. Ebben olvasható, hogy a labdarúgó stadion fejlesztésén folyamatosan dolgozik a kivitelező, a beruházás a munkálatok felénél már túl van.

Sikerrel pályázott az önkormányzat a Dunaújvárosi Felsőoktatásért Alapítvánnyal közös konzorciumban, és mintegy ötmillió forint támogatást ítéltek meg az "Egyetlen Föld - az élő bolygónk" című pályázat megvalósítására. A város ingyenes étkeztetést biztosít a hátrányos helyzetben élő gyermekeknek az iskolai szünetekben is. A téli szünetben negyvenöt gyermek részére kérték ezt a lehetőséget, amelyet biztosított is az önkormányzat. Kormányhatározat értelmében azon családok is igényelhették a téli rezsicsökkentést, akik korábban nem részesült, mert a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használtak. A megadott határidőig ötven igénybejelentő-lap érkezett, így ezen háztartások számára is biztosítják a 12 ezer forintos támogatást.

Tóth Kálmán egyéni képviselői indítványt nyújtott be arról, hogy önkormányzati támogatásból szilárd útburkolatot alakítsanak ki a Hétvezér úton, Császár lejtő soron, valamint Császár tanyák utcában. A közgyűlésen arról határoztak, hogy még ebben az évben elkészíttetik a szükséges kivitelezési terveket ötmillió forint összegben.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata saját forrásból  felújította a Vasmű út - Dózsa György útkereszteződése és a Kossuth Lajos utca közötti szakaszt. A Kormány jelentős összegű - közel  egymilliárd forintos! - támogatásával a munka folytatódhat, a Vasmű úton a Kossuth Lajos utca - Építők út közötti szakaszon teljes szélességben megújul az aszfaltburkolat. Míg egyesek csak beszélnek, tüntetnek és  rombolnak, addig mi az eskünknek megfelelően építjük városunkat -  mondta el kérdésünkre Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere.

A Modern Városok Program keretében teljesen megújul a Fabó Éva Sportuszoda, a kivitelezést az előző esztendő végén kezdték el. Időközben kiderült, hogy szükség van a medencékhez kapcsolódó fenék elszívás és oldal befúvás csővezetékek cseréjére ahhoz, hogy a medenceburkolások megfelelően elvégezhessék. Mivel ezen uszodatechnológiai felújítás nem volt benne a projektben, így a kiegészítő munkálatokra 18,3 millió forintot biztosít az önkormányzat.

A piac tetőszerkezete felújításra szorul: az ereszcsatornák illesztéseinél befolyik a víz, ami a tetőszerkezet aljára szerelt lámpatestekben megáll. Szükség lenne a tetőszerkezet szélesítésére is, hogy azon árusok sem ázzanak esőben, akik a standok szélein vannak. A munkálatok elvégzését az önkormányzat támogatta és 3,8 millió forintot biztosítanak a DVG Zrt-nek a feladat elvégzésére.

Mint már arról beszámoltunk, a Dunaújvárosi Óvoda központja új helyre került, a Római városrészi tagóvodából a Lilla köz 1. szám alá költöztek. Szeretnék Palotás József Gyermekek című szobrát is áttelepíteni. Ezt az alkotást eredetileg 1984-ben állították fel az óvoda udvarán, viszont a rongálások miatt 2009-ben bekerült az épületbe. Az újabb áthelyezésről már kikérték a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. szakvéleményét, amely javaslatot tett a biztonságos szállításra, kihelyezésre. Ezt jóváhagyták a képviselők.

A fogászati alapellátás korszerűsítése érdekében, a Vasmű út 10. szám alatti közös rendelőbe, az ott található 1-es és 3-as számú fogorvosi körzetbe új fogászati kezelőegységet vásárolnának. A hatmillió forintos eszköz beszerzéséhez az önkormányzat támogatását kérték, amelyet a közgyűlési döntés értelmében biztosítanak is.

A Búvársuli Sportegyesület elnöke támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz annak érdekében, hogy az iváncsai tanuszodában tartandó edzéseiket finanszírozza, a Fabó Éva Sportuszoda felújítása alatt. Az önkormányzat biztosítja az előzetesen megjelölt 2,4 millió forintot, valamint ingyenes használatot biztosít számukra is az élményfürdőbe - ahogy tették ezt a többi helyi vízi sportegyesületek esetében is.

A költséghatékonyabb működtetés érdekében az Innopark Nkft. bizonyos feladatait átcsoportosítják a DVG Zrt-hez. Mindkét gazdasági társaság kizárólagos tulajdonosa az önkormányzat. Az Innoparkhoz tartozik többek között a volt orosz laktanya területén található Inkubátorház üzemeltetése, bérbeadása, a területhez tartozó földterületek bérbeadása, üzemeltetése, a zöldterület karbantartási feladatai, a munkahelyteremtő beruházásokra vonatkozó pályázatok lebonyolítása- ezek kerülnek át április 1-től a DVG hatáskörébe.

A közgyűlésen két napirendet zárt ülésen tárgyaltak, mindkettő díjak adományozására, felterjesztésére vonatkozott.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Tárlatvezetés, farsangi bál

D+ Híradó - Tárlatvezetés, farsangi bál

2019. február 22. (péntek)

Tárlatvezetést tartott Gombos István, farsangi bál a Szabó Magda református iskolában, - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

D+ Híradó - Uszodafelújítás és szakmák napja

D+ Híradó - Uszodafelújítás és szakmák napja

2019. február 21. (csütörtök)

Felújítják a Fabó Éva Sportuszodát, Szakmák Napja a Rudasban, készülnek a kézilabdázók - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Modern uszoda a jövő városában

Modern uszoda a jövő városában

2019. február 21. (csütörtök)

Sajtótájékoztatóval egybekötött helyszínbejárást tartott Cserna Gábor polgármester a felújítás alatt álló Fabó Éva Sportuszodában. A bejáráson a polgármester mellett ott volt Borbély József, a felújítást végző konzorcium projektvezetője, valamint Markóth Béla, az önkormányzat Városüzemeltetési és Beruházási Osztályának osztályvezetője is.

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén

2019. február 21. (csütörtök)

Jelentősen lehűl az idő a hétvégén: a leghidegebb órákban mínusz 10 fok is lehet, s helyenként napközben is csak 0 fokig melegszik a levegő.

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

2019. február 21. (csütörtök)

Aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Még sokáig üzemelhet a paksi atomerőmű

Még sokáig üzemelhet a paksi atomerőmű

2019. február 21. (csütörtök)

Lezárult a paksi atomerőmű időszakos biztonsági felülvizsgálata, amelyet tíz évente kell elvégezni - közölte szerdán honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Megújul a csónakház

Megújul a csónakház

2019. február 20. (szerda)

A mostani beruházás 97 millió forintból valósul meg, egyrészt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, másrészt az önkormányzat kiegészítő támogatásának köszönhetően. Héger Péter, a DVG Zrt. építésvezetője elmondta, három héttel ezelőtt kezdték meg a kivitelezési munkákat. Jelenleg a bontást végzik, falakat, padlózatot, majd utána következik az építés.