Dunaújváros Hetilap

Stabil a költségvetés, nincs szükség kiigazításokra

doszerk - 2019. január 21. 12:53

A 2018-as év vártnál kedvezőbb gazdasági eredményei sem indokolják a 6 hónappal ezelőtt elfogadott 2019. évi költségvetési törvény módosítását – mutatott rá a Rádió Orienten Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács valószínűsíti, hogy a 2020-as költségvetés tervezetét az első félév végén fogja beterjeszteni a kormány.

Kovács Árpád elmondta, a Költségvetési Tanács január 8-án értékelte a 2018-as évet, visszatekintett részben a saját munkájára, részben a hozott határozatokra és rendben lévőnek találta azokat. Megállapította, hogy a folyamatok normál módon zajlottak. A gazdasági folyamatok rendben zajlanak, a költségvetés teljesítése konszolidált mederben folyik, ennek köszönhetően testületüknek évről évre csökkenő számú ülést kellett tartani - tájékoztatott az elnök.

A 2018-as évre kitűzött hiánycél 2,4 százalék volt, de a jóval nagyobb bevételi számoknak köszönhetően 2 százalék körüli lett. Túlteljesültek az adóbevételek mutatói, az uniós források is befolytak, sőt több, korábban vitatott tétel is rendeződött: ez azt jelenti, hogy a vártnál sokkal több mindenre volt lehetőségünk számlát benyújtani, amelyre a kifizetések meg is történtek – magyarázta el a növekedés okait a Költségvetési Tanács elnöke. Kovács Árpád beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban jól alakultak a cserearányok Magyarország számára.

A beruházásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően 2 és 3 százalék közötti növekedésre lett képes gazdaságunk. Látni kell, hogy európai gazdasági konjunktúra van, amely természetesen kedvez a hazai növekedéseknek is, de az is elmondható, hogy saját erőből, gazdaságfejlesztési forrásokból 1,7 százalékos növekedést értünk el és ez igen jelentős dolog. Az ország pénzügyi sérülékenysége mindenképpen csökkent, ennek ellenére a 2019-es költségvetésnek nagyobb tartalékai vannak, mint korábban.

A régiós országok tekintetében jelenleg középmezőnyben vagyunk a gazdasági növekedést tekintve. A prognózisok szerint az európai unió gazdasága lassulni fog a jövőben, valószínűleg 2 százalék alá fog csökkenni, ami az egyes országoknak sem jó. Úgy tűnik, valóban közeledik "valamiféle szürkeség” a gazdaságban – vélekedett a Költségvetési Tanács elnöke.

A szakember kitért arra is, hogy várhatóan a 2020-ra vonatkozó költségvetés benyújtására az európai uniós választások után kerül majd sor, ebből az következik, hogy nyár elejére meglesz az ország új költségvetése.

Jövőre körülbelül 3,5 %-os gazdasági növekedésre számítanak a szakértők, 2019-re 4,1% volt előirányozva. Az államadóssági ráta vélhetően lejjebb lesz, mint 70%, ez 12 %-os csökkenést jelent 9 év alatt - hívta fel a figyelmet Kovács Árpád.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.