Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A Zöld könyv lett a legjobb film

2019. február 25. (hétfő) 10:00 - Vass Ádám

Hétfő hajnalban átadták az idei Oscar díjakat, a 91. gála két legnagyobb nyertese a Zöld könyv és a Roma című mexikói dráma lett, míg a legjobb színésznek járó elismerésért Rami Malek örülhetett a Bohém rapszódiából.

Botrányoktól és megelpetésektől mentes volt az idei Oscar-gála, amit magyar idő szerint hétfő hajnalban rendeztek Hollywoodban. Az egyetlen meglepetés azonban éppen a legjobb film kategóriájánál érkezett, amit a várakozásoktól eltérően nem a legnagyobb favorit Róma, hanem a második legesélyesebbnek tartott Zöld könyv - Útmutató az élethez című film gyűjtött be. Ez a díj már csak azért is érdekes, mert rendezőjét, Peter Farrelly-t nem jelölték a legjobb rendező kategóriájában. Peter Farrelly először kalandozott el a komolyabb filmek világába, korábban olyan vígjátékok fűződtek a nevéhez, mint a Keresd a nőt!, a Dumb & Dumber, vagy a Nagyon nagy Ő. A Zöld könyv a legjobb film mellett a legjobb eredeti forgatókönyv díját és bezsebelte, valamint elismerték Mahershala Ali alakítását is, aki a legjobb mellékszereplőként vihette haza immár második Oscar-díját.

Az este legnagyobb nyertese ennek ellenére Alfonso Cuarón lett, aki a Roma című film kapcsán háromszor sétálhatott a színpadra átvenni a díját. A korábban a Gravitációért már kétszeres Oscar-díjas rendezőnek számító Cuarónnak így már öt szobor díszítheti a vitrinjét, hiszen a Roma nem csak a legjobb idegen nyelvű film lett, hanem Cuarón a legjobb operatőrnek és a legjobb rendezőnek járó díjat is megkapta az est folyamán.

A tavalyi év egyik legnagyobb sikere, a Bohém rapszódia volt, ami Magyarországon a legnézettebb 2018-ban bemutatott film lett, szintén több fontos díjjal távozhatott. A Freddie Mercury életéről szóló film főszereplője, Rami Malek lett a legjobb férfi főszereplő, holott a kritikusok az öt jelölt közül őt találták a leggyengébbnek, főleg Viggo Mortensen (Zöld könyv) és Christian Bale (Alelnök) mellett. A Bohém rapszódia ez mellett a technikai díjak közül is bezsákolt párat, méghozzá a legjobb vágás, a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverését.

Glenn Close viszont hetedszerre is hoppon maradt, így a legendás színésznőnek továbbra sincs Oscar-díja, pedig idén már tényleg mindenki neki adta volna az A férfi mögött című filmben nyújtott alakításáért. Helyett a Olivia Colman örülhetett, aki Anna brit királynőt játszotta A kedvenc című filmben. A legjobb női mellékszereplő Regina King lett, az If Beale Street Could Talk című filmért. Ő a hatszoros jelölt Amy Adams elől hozta el a díjat.

Óriási meglepetésre a Fekete párduc című képregényfilm is több Oscart kapott, hiszen nem csak a legjobb jelmez és a legjobb díszlet, hanem a legjobb eredeti filmzene is a szuperhősmozié lett.

A legjobb vizuális effektusokért járó elismerést az Apollo 11 történetét bemutató film, Az első ember kapta, beelőzve a legújabb Bosszúállók filmet, vagy a Ready Player One-t. A legjobb adaptált forgatókönyvet a BlacKkKlansman - Csuklyások című Spike Lee alkotás érdemelte. A legjobb animációs film kategóriájában nem történt meglepetés, hiszen azt a végtelenül kreatív és lenyűgöző látványvilágú Pókember: Irány a Pókverzum! kapta, a legjobb eredeti betétdal pedig nem lehetett más, mint a Shallow, vagyis Lady Gaga és Bradley Cooper duettje a Csillag születik című filmből, ami sajnos az egyetlen jelölése a filmnek, amit díjra is tudott váltani.

Az idei talán nem volt a legemlékezetesebb gála az Oscar történetében, sajnos a magyar alkotások sem jutottak el a jelölésig, a Roma című filmmel viszont a Netflix is komolyan bekapcsolódott a versenybe a nagyobb stúdiók mellé. A streaming-szolgáltató pedig jövőre is garantáltan ott lesz a jelöltek között, méghozzá a The Irishman című, ősszel érkező filmmel, amiben együtt láthatjuk Robert De Nirot, Al Pacinot, Harvey Keitelt, és az évtizedek óta először újra visszatérő Joe Pescit, méghozzá Martin Scorsese rendezésében.

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Dunaújváros 1997-ben - hangképes időutazás!

DSTV: Dunaújváros 1997-ben - hangképes időutazás!

2020. április 01. (szerda)

Hangképes időutazásra csábítja a lokálpatriótákat a DSTV stábja: egy korabeli riport segítségével szeretett városunk 1997-es képei elevenednek meg. Ne hagyja ki!

Csak előre: "Maradj otthon!" - dalban mondják el

Csak előre: "Maradj otthon!" - dalban mondják el

2020. március 29. (vasárnap)

"Átgyúrtuk életté, Idő komámmal, ez üldögélést" - újragondolta és újrajátszotta régi-szép Kispál-feldolgozását a Csík zenekar. Aktuálisabb, mint valaha: "Maradj otthon!"

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

Csak előre: DS Mesék (1.) – Megitatják a fűzfát

2020. március 28. (szombat)

Beváltották a pár napja tett ígéretet, megérkezett mese a DSTV csapatától: az új sorozat első darabjaként a Megitatják a tűzifát című mesét tolmácsolták – mutatom máris!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

Bartók: nem hagyják a várost kultúra nélkül!

2020. március 17. (kedd)

Fantasztikus közösségi kezdeményezéssel rukkolt ki a veszélyhelyzet időszakában a Bartók Kamaraszínház a napokban – itt a "virtuális színház” műsorterve!

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

Dunaújváros 70: rövidfilmeket és városmarketing-ötleteket vár a könyvtár

2020. március 11. (szerda)

Összesen három várostörténeti vonatkozású pályázatot ír ki Dunaújváros 70 éves évfordulója kapcsán a József Attila Könyvtár – eddig két felhívással rukkolt ki az intézmény!

A múzeumba költözik a Terror Háza

A múzeumba költözik a Terror Háza

2020. március 10. (kedd)

Közös kiállításra várja a vendégeket az Intercisa Múzeum és a Terror Háza Múzeum: a 30 éve szabadon című  tárlat anyaga a rendszerváltás kitüntetett pillanatait mutatja be – szerdától.

MTV CityRocks 2020: várják a jelentkezőket!

MTV CityRocks 2020: várják a jelentkezőket!

2020. március 04. (szerda)

Már lehet jelentkezni az MTV CityRocks 2020 nagy közös dunaújvárosi dübörgésére: kész a tracklist, ennek fényében dönthetnek a régi közreműködők és az új jelentkezők!