Dunaújváros Hetilap

Alapjogokért Központ: Minden eszközzel fel kell lépni a migrációs paktum ellen

doszerk - 2019. március 12. 12:43

Az Alapjogokért Központ szerint szükséges, hogy a bevándorlást ellenző országok és politikai erők minden lehetséges eszközzel blokkolják, vétózzák azokat a nemzetközi és uniós előterjesztéseket, melyek akár csak közvetlenül összefüggésbe hozhatóak az ENSZ migrációs paktumával, vagy annak legitimálása érdekében arra csak kismértékben utalnak. A hétvégén derült ki, hogy az EU jogi szolgálata szerint igenis van kötelező érvényű része az ENSZ migrációs paktumának- írja az Origo.

Az Alapjogokért Központ volt az egyik első szervezet, mely már több mint egy évvel ezelőtt felhívta a figyelmet az ENSZ globális migrációs paktumának veszélyeire, ahogy pár hónappal ezelőtt arra is, a nyílt társadalom hívei vissza- és áthivatkozásokkal hogyan kreálnak a „puha jogból” kötelező érvényű nemzetközi jogi normákat – olvasható a szervezet legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

A korábbi elemzéseikben írtak – legnagyobb sajnálatukra – beigazolódtak. Miközben ugyanis az uniós szervek bevándorlással összefüggő előterjesztéseikkelpontról pontra valósítják meg a jogellenes migrációt jogszerűvé átcímkéző paktumot, a különböző EU-s dokumentumok kifejezetten támaszkodnak is az ENSZ-megállapodásra,az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának kiszivárgott szakvéleménye pedig a lisszaboni szerződés általános, tág kategóriáira, valamint homályos humanitárius és fejlesztéspolitikai kötelezettségekre hivatkozva tekintené az uniós jog részének a migrációs paktumot – állapította meg az intézet.

Önkényes jogértelmezés

Bár a bizottság mint testület most formálisan azt hangsúlyozza, hogy a paktumnak nincs és nem is lehet jogilag kötelező jellege, az eddigi nemzetközi jogértelmezési gyakorlat és a jogi szolgálat véleménye nem ebbe az irányba mutat.Az emberi jogi fundamentalizmus több évtizedes joggyakorlatából ugyanis az következik, hogy a migrációs paktumhoz hasonló politikai kötelezettségvállalásokat pár év múltán már kötelező jellegű hivatkozási alapként használják nemzetközi jogi fórumok, mely „puha jogi dokumentumok” így lassan a formális jog részévé válnak.

Ráadásul a jogi szolgálat pedig egy ilyen esetekben gyakran használt módszerrel arra törekszik, hogy az uniós jog bevándorláspolitikával közvetlen kapcsolatban nem lévő fogalmaiba önkényesen beleértsék az ENSZ migrációs paktumát, mely így – az uniós jog „részeként” – már valóban jogi következményekkel is bírhatna.

Az Alapjogokért Központ szerint az át- és visszahivatkozások láncolatának megszakítása miatt szükséges, hogy a bevándorlást ellenző országok és politikai erők minden lehetséges eszközzel blokkolják, vétózzák azokat a nemzetközi és uniós előterjesztéseket, melyek akár csak közvetlenül összefüggésbe hozhatóak az ENSZ migrációs paktumával, vagy annak legitimálása érdekében arra csak kismértékben utalnak.

Így erőltetnék át az ENSZ migrációs paktumát

Mint arról korábban beszámoltunk, Brüsszel a korábbi állítása ellenére, valamint annak ellenére, hogy 9 uniós tagállam nem szavazta meg a ENSZ globális migrációs csomagját, titokban azon dolgozik, hogy kötelezővé tegye a migrációs paktumot.A globális migrációs csomagnak jogi következményei vannak az unió tagállamaira nézve– ez áll abban, az M1 birtokába jutott dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített.

A híradó szerint az 53 pontból álló tanulmány felsorolja, hogy az ENSZ decemberben elfogadott migrációs paktumának pontosan miért és milyen nemzetközi szerződésekre hivatkozva lehetnek a tagállamok számára is kötelező hatásai.

Az Európa Bizottság jogi szolgálata szerint a migrációs paktum teljes mértékben megfelel az uniós szerződéseknek, mert egy adott közös problémára kínál megoldást.A tanulmányban arra hivatkoznak, hogy 2017-ben az uniós tagállamok aláírtak egy dokumentumot, amelyben támogatták a globális migrációs paktum kidolgozását. Csakhogy a végeredménnyel 28 tagállamból 9 nem értett egyet: a paktumra Magyarország és 8 másik uniós ország is nemmel szavazott tavaly decemberben.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.