Dunaújváros Hetilap

Bevándorlás minél több szemszögből

doszerk - 2019. március 14. 7:49

A migráció problémáját számos szempontból körüljáró nagyszabású, nemzetközi konferencia kap helyet a Várkert Bazárban március 22—24. között. Több kontinens félszáz előadója között a neves kutatók mellett ismert politikusok is találhatók - írja a Magyar Nemzet.

Közel húsz ország több mint ötven előadója fejti ki álláspontját a migrációval kapcsolatban, illetve ismerteti a vonatkozó kutatási eredményeit a március 22–24. között tartandó MCC Budapest Summit on Migration elnevezésű konferencián – tájékoztatta tegnap lapunkat Szalai Zoltán, az esemény főszervezője.

– Az volt a célunk, hogy minél több szemszögből járjuk körbe a bevándorlás problematikáját, így az előadók között lesznek, akik a globális népmozgás gazdasági aspektusait vizsgálják, ahogyan olyanok is, akik a klímaváltozással való összefüggését tárgyalják, megint mások pedig a multikulturalizmus és a párhuzamos társadalmak kérdéseit boncolgatják.

Ennek megfelelően a tudományos élet szereplői mellett a vendégek listáján fellelhetőek közéleti szereplők és politikusok is – sorolta a kultúrtörténész.

A szervezésért felelős Mathias Corvinus Collegium igazgatója a politikus szekció prominens előadói között említette Václav Klaust, Csehország korábbi államfőjét, Beate Kempát, Lengyelország humanitárius és segélyprogramokért felelős miniszterét, valamint az egykori spanyol belügyminisztert, Jamie Mayor Oreját. Szavai szerint elfogadta a meghívásukat Michelle Rempel kanadai migrációs árnyékminiszter és Alexander Downer korábbi ausztrál külügyminiszter is.

– Több híres egyetem oktatója is képviselteti magát a konferencián: Ayaan Hirsi Ali – a Harvard és a Stanford University vendégelőadója – az iszlám vallásnak az európai kultúrával való összeegyeztethetetlenségét járja körül. George Borjas – a Harvard Kennedy School közgazdászprofesszora – pedig a migráció gazdasági hatásairól általa felállított modellt fogja ismertetni – sorolta Szalai Zoltán.

Szavai szerint élménybeszámoló jellegű előadások is helyet kapnak a programban, s példaként Moszab Hasszán Juszefet említette, aki az izraeli titkosszolgálat Ha-mászba ­beépített ügynökeként átélt tapasztalatairól fog beszélni az érdeklődőknek.

A főszervező arról is beszámolt, hogy az előadások mellett kerekasztal-beszélgetéseket is rendeznek, ahol a migrációval kapcsolatos különböző álláspontokat ütköztetnek majd.

A Várkert Bazárban helyet kapó rendezvényen történő részvétel regisztrációhoz kötött. A konferenciát Lánczi András, a Corvinus rektora és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitja meg.

- magyarnemzet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!