Dunaújváros Hetilap

Fejlesztések az öbölnél

2019. március 28. (csütörtök) 16:14 - Brousil Csaba

A kikötői öböl északi területén tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és Hingyi László, a körzet képviselője az elvégzett mederkotrással kapcsolatban.

Cserna Gábor elmondta, hogy több mint húsz éve nem volt ilyen jellegű fejlesztés az öbölben, mint a mostani. Kiemelte, hogy ez a projekt a Szalki-sziget rekreációs fejlesztési projektjének egyik eleme. A mederkotrás mellett ebbe tartozik még a Remix épületének teljes körű felújítása, a szabadstrandon lévő öltözők és vizesblokkok teljes renoválása, a szabadtéri színpad átépítése és egy több mint két kilométeres futópálya építése, továbbá a nyári sporteseményekhez mobil lelátók építése is. A polgármester elmondta, hogy erre 1,1 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre. Ezen nagy projekt célja, hogy a Szalki-szigetet tovább fejlesszék egy valódi közösségi térré. Jó úton haladnak, hiszen az eddig elvégzett felújítások, az itt megrendezésre kerülő fesztiválok, városi ünnepek mind azt mutatják, hogy a sziget ismét nagy népszerűségnek örvend a városlakók körében.

A mederkotrással kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy 51 ezer köbméter iszapot távolítottak el az öbölből, ezt egy engedéllyel rendelkező lerakóhelyre szállították uszályokkal. Ha a Duna vízállása a kritikus szint alá is csökken, az öböl vízmagassága a kotrásnak köszönhetően akkor is három méteres lesz, mely biztosítja a halállomány megmaradását. A polgármester kiemelte, a mederkotrás azt szolgálja, hogy az ide érkező kis hajókkal is ki tudjanak kötni, továbbá, hogy az 1400 városi horgászt ki tudja szolgálni az öböl. Mint mondta, a kotrás 165 millió forintba került. Az utómunkálatokra és az öböl környéki tereprendezésre az önkormányzat saját forrást biztosít, és ebben a munkában segítenek a horgászegyesület tagjai is.

Hingyi László elmondta, hogy az itteni fejlesztés ezzel nem ért véget, hisz a megnövekvő idegenforgalom újabb igényeket támaszt, melyeknek szeretnének is megfelelni. Szilárd burkolatú út építését tervezik az öbölhöz, illetve a Szalki-szigetre vezető út kiszélesítése, biztonságos járda és bicikli út kiépítése is a tervek között van. A képviselő elmondta, hogy ezen is dolgoznak már és a közeljövőben meg is valósítják majd ezeket a terveket.

A rovat további hírei: Közélet

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

2019. május 25. (szombat)

A DVCSH tájékoztatása szerint szinte az egész város területén akadozik a melegvíz szolgáltatás csőtörés miatt. A cég szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a hiba elhárításán, várhatóan délutánra újra lesz melegvíz a háztartásokban.

Beindult a Családi Hétvége

Beindult a Családi Hétvége

2019. május 25. (szombat)

Négy nagykoncerttel startolt el a 2019-es Családi Hétvége az Alsó Duna-parton. Az időjárás kegyes volt a látogatókkal, a legnagyobb buli pedig a Follow the Flow koncertjén volt, a legjobb muzsikát pedig a Zorall tolta.

Kilencvenévesen is jó kedélyű

Kilencvenévesen is jó kedélyű

2019. május 24. (péntek)

Pető János világéletében kedves természetéről volt híres, főleg a Barátság városrészben, ahol éveken át dolgozott az ABC-ben, ez pedig kilencven éves korában sem változott meg.

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

2019. május 24. (péntek)

Vasárnap választás, konferencia a városházán, sportnap az ovisoknak - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

2019. május 24. (péntek)

Lakossági fórumot tartott a Mindenki Magyarországa Mozgalom szerdán a Munkásművelődési Központban.

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

2019. május 24. (péntek)

Itt a legnagyobb és a legjobban várt városi nagyrendezvény, a Családi Hétvége. Csokorba szedtük a legfontosabb információkat. Programok, koncertek, időrend, hasznos tudnivalók egy helyen. Mindenki érezze jól magát, mutatjuk a táncrendet és az "étlapot".

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

2019. május 23. (csütörtök)

Sajtóbejárás a családi hétvége előtt, könyvtárosok az arborétumban, nyílt nap a kórházban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.