Dunaújváros Hetilap

Fejlesztések az öbölnél

2019. március 28. (csütörtök) 16:14 - Brousil Csaba

A kikötői öböl északi területén tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és Hingyi László, a körzet képviselője az elvégzett mederkotrással kapcsolatban.

Cserna Gábor elmondta, hogy több mint húsz éve nem volt ilyen jellegű fejlesztés az öbölben, mint a mostani. Kiemelte, hogy ez a projekt a Szalki-sziget rekreációs fejlesztési projektjének egyik eleme. A mederkotrás mellett ebbe tartozik még a Remix épületének teljes körű felújítása, a szabadstrandon lévő öltözők és vizesblokkok teljes renoválása, a szabadtéri színpad átépítése és egy több mint két kilométeres futópálya építése, továbbá a nyári sporteseményekhez mobil lelátók építése is. A polgármester elmondta, hogy erre 1,1 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre. Ezen nagy projekt célja, hogy a Szalki-szigetet tovább fejlesszék egy valódi közösségi térré. Jó úton haladnak, hiszen az eddig elvégzett felújítások, az itt megrendezésre kerülő fesztiválok, városi ünnepek mind azt mutatják, hogy a sziget ismét nagy népszerűségnek örvend a városlakók körében.

A mederkotrással kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy 51 ezer köbméter iszapot távolítottak el az öbölből, ezt egy engedéllyel rendelkező lerakóhelyre szállították uszályokkal. Ha a Duna vízállása a kritikus szint alá is csökken, az öböl vízmagassága a kotrásnak köszönhetően akkor is három méteres lesz, mely biztosítja a halállomány megmaradását. A polgármester kiemelte, a mederkotrás azt szolgálja, hogy az ide érkező kis hajókkal is ki tudjanak kötni, továbbá, hogy az 1400 városi horgászt ki tudja szolgálni az öböl. Mint mondta, a kotrás 165 millió forintba került. Az utómunkálatokra és az öböl környéki tereprendezésre az önkormányzat saját forrást biztosít, és ebben a munkában segítenek a horgászegyesület tagjai is.

Hingyi László elmondta, hogy az itteni fejlesztés ezzel nem ért véget, hisz a megnövekvő idegenforgalom újabb igényeket támaszt, melyeknek szeretnének is megfelelni. Szilárd burkolatú út építését tervezik az öbölhöz, illetve a Szalki-szigetre vezető út kiszélesítése, biztonságos járda és bicikli út kiépítése is a tervek között van. A képviselő elmondta, hogy ezen is dolgoznak már és a közeljövőben meg is valósítják majd ezeket a terveket.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Kiállítás, edzőmeccs

D+ Híradó - Kiállítás, edzőmeccs

2019. július 22. (hétfő)

Új kiállítás a KMI-ben, Koszi Janka itthon koncertezett, papírszínház, DKKA felkészülési meccs - egy csokorban a nap hírei a D+ TV Híradójában.

Olcsóbban tankolhatunk

Olcsóbban tankolhatunk

2019. július 22. (hétfő)

A Mol 6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból.

KSH: kevesebben, többet kerestek a turizmusban tavaly

KSH: kevesebben, többet kerestek a turizmusban tavaly

2019. július 21. (vasárnap)

Tavaly a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a vállalkozások az előző évhez képest 4,9 százalékkal kevesebb, 180 ezer dolgozót foglalkoztattak, a dolgozók átlagkeresete 13 százalékkal 212 ezer forintra nőtt - ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati elemzéséből.

Gyenge lesz az idei almatermés

Gyenge lesz az idei almatermés

2019. július 21. (vasárnap)

Az idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves átlagtermésnél mintegy 25 százalékkal alacsonyabb, ezért az átlagosnál magasabb árakra lehet számítani a FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) közös prognózisa szerint.

D+ Híradó: mozi, jelöltek, Magyarok Kenyere

D+ Híradó: mozi, jelöltek, Magyarok Kenyere

2019. július 20. (szombat)

Folytatódik a Magyarok Kenyere program, megszépül a mozi, bemutatta jelöltjeit a Fidesz - egy csokorban a hét hírei a D+ TV Híradójában.

Könnyen elhelyezkedhetnek a fiatalok és a képzetlenek

Könnyen elhelyezkedhetnek a fiatalok és a képzetlenek

2019. július 20. (szombat)

Tovább támogatja a kormány a következő években a 25 év alatti fiatalok, valamint a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű csoportok elhelyezkedését a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében.

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

2019. július 20. (szombat)

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak az egyik fórumán pénteken.