Dunaújváros Hetilap

Fejlesztések az öbölnél

2019. március 28. (csütörtök) 16:14 - Brousil Csaba

A kikötői öböl északi területén tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és Hingyi László, a körzet képviselője az elvégzett mederkotrással kapcsolatban.

Cserna Gábor elmondta, hogy több mint húsz éve nem volt ilyen jellegű fejlesztés az öbölben, mint a mostani. Kiemelte, hogy ez a projekt a Szalki-sziget rekreációs fejlesztési projektjének egyik eleme. A mederkotrás mellett ebbe tartozik még a Remix épületének teljes körű felújítása, a szabadstrandon lévő öltözők és vizesblokkok teljes renoválása, a szabadtéri színpad átépítése és egy több mint két kilométeres futópálya építése, továbbá a nyári sporteseményekhez mobil lelátók építése is. A polgármester elmondta, hogy erre 1,1 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésre. Ezen nagy projekt célja, hogy a Szalki-szigetet tovább fejlesszék egy valódi közösségi térré. Jó úton haladnak, hiszen az eddig elvégzett felújítások, az itt megrendezésre kerülő fesztiválok, városi ünnepek mind azt mutatják, hogy a sziget ismét nagy népszerűségnek örvend a városlakók körében.

A mederkotrással kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy 51 ezer köbméter iszapot távolítottak el az öbölből, ezt egy engedéllyel rendelkező lerakóhelyre szállították uszályokkal. Ha a Duna vízállása a kritikus szint alá is csökken, az öböl vízmagassága a kotrásnak köszönhetően akkor is három méteres lesz, mely biztosítja a halállomány megmaradását. A polgármester kiemelte, a mederkotrás azt szolgálja, hogy az ide érkező kis hajókkal is ki tudjanak kötni, továbbá, hogy az 1400 városi horgászt ki tudja szolgálni az öböl. Mint mondta, a kotrás 165 millió forintba került. Az utómunkálatokra és az öböl környéki tereprendezésre az önkormányzat saját forrást biztosít, és ebben a munkában segítenek a horgászegyesület tagjai is.

Hingyi László elmondta, hogy az itteni fejlesztés ezzel nem ért véget, hisz a megnövekvő idegenforgalom újabb igényeket támaszt, melyeknek szeretnének is megfelelni. Szilárd burkolatú út építését tervezik az öbölhöz, illetve a Szalki-szigetre vezető út kiszélesítése, biztonságos járda és bicikli út kiépítése is a tervek között van. A képviselő elmondta, hogy ezen is dolgoznak már és a közeljövőben meg is valósítják majd ezeket a terveket.

A rovat további hírei: Közélet

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

2020. április 02. (csütörtök)

Első körben az intézmény két kisbuszát a szállítási feladatokra, de ha kell, 25 dolgozó "élő erejét" is felajánlotta  Bartók Kamaraszínház az önkormányzat támogató programjának. Világ az egész színház a hajtás után a hajtás után.

Újabb felajánlás!

Újabb felajánlás!

2020. április 02. (csütörtök)

Egy nemes felajánlásnak köszönhetően összesen kétezer joghurtot kaptak ma a dunaújvárosi intézmények, valamint a mentők, a rendőrök és a tűzoltók.

DVCSH: üzemszünet pénteken

DVCSH: üzemszünet pénteken

2020. április 02. (csütörtök)

Csőtörés miatt több helyen is szünetel a fűtés és melegvíz szolgáltatás pénteken.

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

2020. április 02. (csütörtök)

Sokszoros nyomás nehezedik a kereskedelmi dolgozók vállára a nehéz napokban, helytállásukért pedig mindannyian hálásak lehetünk, hangsúlyozta az INTERSPAR áruházban tett látogatásán Pintér Tamás. 

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

2020. április 01. (szerda)

Sikerrel startolt a támogató program, mintegy 20 segítő indult ma el a Városházáról, hogy segítséget nyújtson a 70 év feletti dunaújvárosiaknak a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban.  Cserébe kérik: maradjanak otthon!

Új géppel kátyúznak a város útjain

Új géppel kátyúznak a város útjain

2020. április 01. (szerda)

A járványhelyzet különleges intézkedéseket követel, az élet azonban nem állt meg: a kátyúzás új módjáról – és új gépéről – tudósított a város hivatalos honlapja. 

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

2020. március 31. (kedd)

Új információs oldalt indított a Magyar Vöröskereszt, és a járványveszély időszakában is várja a véradókat  a dunaújvárosi területi szervezet. Összeállításunk az aktuális donortoborzó mellett a legfontosabb tudnivalókra fókuszál.