Filmmel és beszélgetéssel a megelőzésért

2019. március 4. (hétfő) 16:08 - Vass Ádám

Drogprevenciós program indult középiskolás diákok számára Dunaújvárosban. Az első alkalomra hétfőn délelőtt került sor a Dózsa moziban egy filmvetítéssel, valamint interaktív beszélgetéssel a szenvedélybetegségekről.

Három alkalommal, összesen közel ezerötszáz dunaújvárosi diák vehet részt azon a drogprevenciós programon, ami hétfőn délelőtt indult el a Dózsa moziban. A Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DBKEF), a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság és a Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány szervezésében és a Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával létrejött kezdeményezés során a diákok közösen megtekinthetik a Csodálatos fiú című drámát az Oscar-jelölt Steve Carrell és a szintén Oscar-jelölt Timothée Chalamet főszereplésével. A film egy hétköznapi fiú egyre súlyosbodó drogfüggőségéről és az őt segítő apa kilátástalannak tűnő harcáról mesél, megtörtént események alapján, kendőzetlenül.

A vetítés után a Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány vezetőjének, Czere-Ambrus Máriának moderálásával egy akvárium interaktív beszélgetésre került sor, aminek lényege, hogy a nézőtéren ülő diákok, mint egy üvegen keresztül figyelhetik a beszélgetést. A színpadon Czere-Ambrus Mária mellett négy fiatal foglalt helyet, akik mindannyian küzdöttek szenvedélybetegségükkel, átestek a rehabilitáción és élettörténetüket nyíltan felvállalják, tapasztalataikat pedig őszintén megosztották a diákokkal. Mint mondták, a film remekül bemutatja, mi zajlott le az ő életükben is, és visszanézni azt, miken mentek keresztül és mikbe keverte őket a betegségük, vagy családjukat, rendkívül megrendítő volt. Szerintük mindig lehetne többet tenni a megelőzés érdekében, ezért tartják jó kezdeményezésnek ezt a programot, amitől azt remélik, sokakat eltántorít majd attól, hogy rálépjenek arra az útra, amin ők már végigmentek.

A program más diákokkal, de hasonló rendben március 8-án pénteken és 19-én kedden délelőtt folytatódik a Dózsa Mozicentrumban.

A rovat további hírei: Mozaik

Először találtak zsírszövetet túlsúlyos emberek tüdejében

Először találtak zsírszövetet túlsúlyos emberek tüdejében

2019. október 18. (péntek)

Először találtak zsírszövetet túlsúlyos és elhízott emberek tüdejében ausztrál kutatók - számolt be tanulmányukról a BBC hírportálja.

Marad a vénasszonyok nyara

Marad a vénasszonyok nyara

2019. október 16. (szerda)

Szerdán döntően napos időre lehet számítani, majd délután, este nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúlon egyre többfelé várható eső, zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat.

Tartja magát a 20 fokos meleg

Tartja magát a 20 fokos meleg

2019. október 13. (vasárnap)

Hajnalonként ködre kell készülni, majd napközben napsütésre, esőre is számítani lehet a jövő héten. Emellett továbbra is marad a meleg, többfelé 20 fok feletti maximumokkal - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Marad a 20 fokos meleg

Marad a 20 fokos meleg

2019. október 12. (szombat)

Meleg idő várható a hétvégén, többfelé 20 fok körül alakulnak a maximumok, csapadékra nem kell számítani - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Tegyünk ellene: ugrásszerűen nő a közúti balesetek száma ősszel

Tegyünk ellene: ugrásszerűen nő a közúti balesetek száma ősszel

2019. október 11. (péntek)

Általános tendencia, hogy míg az év első felében valamelyest csökken a közúti balesetek száma, addig az ősz beköszöntével nem csupán megugrik, de a legfrissebb adatok szerint megduplázódik a balesetek száma.

Kedden több helyen fagyhat!

Kedden több helyen fagyhat!

2019. október 07. (hétfő)

A jövő héten is változékony lesz az idő: fagyra, napsütésre, esőre is számítani lehet. A hideg hétkezdet után melegszik az idő, többfelé 20 fok körüli maximumok is lehetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Esős, hűvös hétvégénk lesz

Esős, hűvös hétvégénk lesz

2019. október 05. (szombat)

Borús idő várható az első októberi hétvégén. Többfelé beborul, és záporokra kell készülni. A maximumok egyre inkább 15 fok körül, többfelé alig 10 Celsius-fok felett alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből