Dunaújváros Hetilap

Egy példaértékű kezdeményezés

2019. április 16. (kedd) 12:15 - doszerk

Magdika kedvesen invitált a lakásba.  Az új lakásában új bútor is van. Már csak az ágyát várja, hogy teljes legyen a berendezés, de ettől függetlenül nagyon boldog. Kilenc esztendővel ezelőtt hagyta abba az ivást, ami miatt a legmélyebbre került.

Fura történetet mesélt, az utolsó száz forintján azon gondolkozott, hogy vizet vegyen vagy bort igyon, s a pénz elveszett. Azóta nem nyúlt a boros pohárhoz, s a hajléktalan létből lépésről lépésre kapaszkodott felfele, hogy most már munkája, saját bútora, megtakarítása és lakás is legyen, ahol élhet.

Igaz, csak két esztendőre, de ő annyira hisz abban, hogy addigra összeszed annyi pénzt, amivel már valóban saját tulajdonú lakáshoz juthat. Megtakarítása már van.

A másik lakásban egy édesanya lakik a kisgyerekével. El kellett menekülniük otthonról, hogy biztonságban lehessenek. Most itt próbálnak meg nyugodt, önálló életet kezdeni.

Nyolc lelakott, tönkretett, kifosztott egyszobás lakást adott át az önkormányzat a Magyar Mentőszolgálat Közalapítványnak, hogy felújítás után kijelölje azokat a lakókat, akiknek egy időre átmeneti otthonra van szükségük, ahhoz hogy önálló életet legyenek képesek élni.

Sztankovics László a Kertváros önkormányzati képviselője büszkén mutatja a Kalamár utcai ház lépcsőházát, amely rendezett, tiszta, frissen csempézett:

- Mióta az alapítvány jelen van az épületben, ilyenné vált a városrész legkoszosabb lépcsőháza. Rendszeresen szedik az épület körül a szemetet, s úgy véljük, hogy az új lakótársaink segítenek abban, hogy változzon ennek a városrésznek is a megítélése. Ez nem egy veszélyes környék, itt többségében tisztességes emberek laknak, az épületek adottságából adódóan szinte nyitott társadalomban. Nézze meg, itt a házak előtti fákra tett kötélen ruhákat szárítanak, s nem kell félniük attól, hogy elvinné azokat valaki.  Még játszóteret szeretnénk, hogy gyermekeknek is legyen saját életterük. A Pannon középiskola támogatására is számíthatunk, most a diákok  vidámabbá festik a trafóházat. A város egyik legszebb részén vagyunk, s remélem, hogy egyre inkább a legjobbá is válunk.

Pribil Sándor a hajléktalan szállót is működtető alapítvány elnöke szerint minden fillért megér az a befektetése a városnak és az alapítványnak, amellyel  tisztességesen élni, dolgozni akaró családokat juttatnak fedélhez. Az alapítvány teszi rendbe a lakásokat, feltöltős villany- és gázórákat szerelnek fel, hogy a rezsiköltségek kezelhetőek legyenek, s természetesen az alapítvány  szociális szakembereivel is együtt  kell működni annak, aki egy, két vagy három évre ezekben a lakásokban szeretne kedvező díjért lakni, amely már magában foglalja az előtakarékoskodás összegét is. Cserna Gábor polgármester örül, hogy városunk kezdeményezője lehet egy minta értékű modellnek azáltal, hogy a lakhatatlanná vált önkormányzati bérlakások átadásával és felújításával esélyt kapnak azok, akik  akarnak és képesek is új életet kezdeni, de magukra maradtak:

-  Mi, a magunk eszközeivel támogatjuk a tisztességes, törekvő embereket.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

2019. május 25. (szombat)

A DVCSH tájékoztatása szerint szinte az egész város területén akadozik a melegvíz szolgáltatás csőtörés miatt. A cég szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a hiba elhárításán, várhatóan délutánra újra lesz melegvíz a háztartásokban.

Beindult a Családi Hétvége

Beindult a Családi Hétvége

2019. május 25. (szombat)

Négy nagykoncerttel startolt el a 2019-es Családi Hétvége az Alsó Duna-parton. Az időjárás kegyes volt a látogatókkal, a legnagyobb buli pedig a Follow the Flow koncertjén volt, a legjobb muzsikát pedig a Zorall tolta.

Kilencvenévesen is jó kedélyű

Kilencvenévesen is jó kedélyű

2019. május 24. (péntek)

Pető János világéletében kedves természetéről volt híres, főleg a Barátság városrészben, ahol éveken át dolgozott az ABC-ben, ez pedig kilencven éves korában sem változott meg.

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

2019. május 24. (péntek)

Vasárnap választás, konferencia a városházán, sportnap az ovisoknak - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

A kanyarban sincs a dunaújvárosi ellenzéki összefogás

2019. május 24. (péntek)

Lakossági fórumot tartott a Mindenki Magyarországa Mozgalom szerdán a Munkásművelődési Központban.

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

2019. május 24. (péntek)

Itt a legnagyobb és a legjobban várt városi nagyrendezvény, a Családi Hétvége. Csokorba szedtük a legfontosabb információkat. Programok, koncertek, időrend, hasznos tudnivalók egy helyen. Mindenki érezze jól magát, mutatjuk a táncrendet és az "étlapot".

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

2019. május 23. (csütörtök)

Sajtóbejárás a családi hétvége előtt, könyvtárosok az arborétumban, nyílt nap a kórházban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.