Dunaújváros Hetilap

Egy példaértékű kezdeményezés

2019. április 16. (kedd) 12:15 - doszerk

Magdika kedvesen invitált a lakásba.  Az új lakásában új bútor is van. Már csak az ágyát várja, hogy teljes legyen a berendezés, de ettől függetlenül nagyon boldog. Kilenc esztendővel ezelőtt hagyta abba az ivást, ami miatt a legmélyebbre került.

Fura történetet mesélt, az utolsó száz forintján azon gondolkozott, hogy vizet vegyen vagy bort igyon, s a pénz elveszett. Azóta nem nyúlt a boros pohárhoz, s a hajléktalan létből lépésről lépésre kapaszkodott felfele, hogy most már munkája, saját bútora, megtakarítása és lakás is legyen, ahol élhet.

Igaz, csak két esztendőre, de ő annyira hisz abban, hogy addigra összeszed annyi pénzt, amivel már valóban saját tulajdonú lakáshoz juthat. Megtakarítása már van.

A másik lakásban egy édesanya lakik a kisgyerekével. El kellett menekülniük otthonról, hogy biztonságban lehessenek. Most itt próbálnak meg nyugodt, önálló életet kezdeni.

Nyolc lelakott, tönkretett, kifosztott egyszobás lakást adott át az önkormányzat a Magyar Mentőszolgálat Közalapítványnak, hogy felújítás után kijelölje azokat a lakókat, akiknek egy időre átmeneti otthonra van szükségük, ahhoz hogy önálló életet legyenek képesek élni.

Sztankovics László a Kertváros önkormányzati képviselője büszkén mutatja a Kalamár utcai ház lépcsőházát, amely rendezett, tiszta, frissen csempézett:

- Mióta az alapítvány jelen van az épületben, ilyenné vált a városrész legkoszosabb lépcsőháza. Rendszeresen szedik az épület körül a szemetet, s úgy véljük, hogy az új lakótársaink segítenek abban, hogy változzon ennek a városrésznek is a megítélése. Ez nem egy veszélyes környék, itt többségében tisztességes emberek laknak, az épületek adottságából adódóan szinte nyitott társadalomban. Nézze meg, itt a házak előtti fákra tett kötélen ruhákat szárítanak, s nem kell félniük attól, hogy elvinné azokat valaki.  Még játszóteret szeretnénk, hogy gyermekeknek is legyen saját életterük. A Pannon középiskola támogatására is számíthatunk, most a diákok  vidámabbá festik a trafóházat. A város egyik legszebb részén vagyunk, s remélem, hogy egyre inkább a legjobbá is válunk.

Pribil Sándor a hajléktalan szállót is működtető alapítvány elnöke szerint minden fillért megér az a befektetése a városnak és az alapítványnak, amellyel  tisztességesen élni, dolgozni akaró családokat juttatnak fedélhez. Az alapítvány teszi rendbe a lakásokat, feltöltős villany- és gázórákat szerelnek fel, hogy a rezsiköltségek kezelhetőek legyenek, s természetesen az alapítvány  szociális szakembereivel is együtt  kell működni annak, aki egy, két vagy három évre ezekben a lakásokban szeretne kedvező díjért lakni, amely már magában foglalja az előtakarékoskodás összegét is. Cserna Gábor polgármester örül, hogy városunk kezdeményezője lehet egy minta értékű modellnek azáltal, hogy a lakhatatlanná vált önkormányzati bérlakások átadásával és felújításával esélyt kapnak azok, akik  akarnak és képesek is új életet kezdeni, de magukra maradtak:

-  Mi, a magunk eszközeivel támogatjuk a tisztességes, törekvő embereket.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

2020. május 28. (csütörtök)

Új forgalmi rend bevezetésével több mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton – jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Vigyázat, egyirányú!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök)

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

2020. május 27. (szerda)

Barátok a bajban: sikerrel folytatódott a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) kezdeményezésére szárba szökkent segélycsomag program – a legutóbbi akció keretében 260 rászoruló család részesült a rendkívüli támogatásban.

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

2020. május 27. (szerda)

Évenkénti Abroncsadományozási Programján keresztül kétszáz új gumiabronccsal segítette a Magyar Vöröskeresztet a Hankook Tire.

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

2020. május 26. (kedd)

A járványhelyzet kritikus időszaka után csökkentett üzemmódban ugyan, de újra kezdődött az ügyfélfogadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál (DKIK). Óvatos nyitás a hajtás után.

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

2020. május 25. (hétfő)

A tagintézményben végzett felújítás külön apropót adott arra, hogy éppen az Aranyalma Óvodában tartson tájékoztatót Barta Endre humán alpolgármester a bölcsődék, óvodák újbóli megnyitásának első napján. Vagyis ma.

Példás összefogás a tiszta Dunaújvárosért!

Példás összefogás a tiszta Dunaújvárosért!

2020. május 25. (hétfő)

Az önkormányzat és a városlakók segítségével szépült meg a Rákóczi tér a napokban, miután a lakók közössége a közelmúltban azzal a tervvel kereste meg a városvezetést, hogy együtt szeretnék rendbe tenni lakókörnyezetüket. Meg is valósult szépen.