Dunaújváros Hetilap

Egy példaértékű kezdeményezés

2019. április 16. (kedd) 12:15 - doszerk

Magdika kedvesen invitált a lakásba.  Az új lakásában új bútor is van. Már csak az ágyát várja, hogy teljes legyen a berendezés, de ettől függetlenül nagyon boldog. Kilenc esztendővel ezelőtt hagyta abba az ivást, ami miatt a legmélyebbre került.

Fura történetet mesélt, az utolsó száz forintján azon gondolkozott, hogy vizet vegyen vagy bort igyon, s a pénz elveszett. Azóta nem nyúlt a boros pohárhoz, s a hajléktalan létből lépésről lépésre kapaszkodott felfele, hogy most már munkája, saját bútora, megtakarítása és lakás is legyen, ahol élhet.

Igaz, csak két esztendőre, de ő annyira hisz abban, hogy addigra összeszed annyi pénzt, amivel már valóban saját tulajdonú lakáshoz juthat. Megtakarítása már van.

A másik lakásban egy édesanya lakik a kisgyerekével. El kellett menekülniük otthonról, hogy biztonságban lehessenek. Most itt próbálnak meg nyugodt, önálló életet kezdeni.

Nyolc lelakott, tönkretett, kifosztott egyszobás lakást adott át az önkormányzat a Magyar Mentőszolgálat Közalapítványnak, hogy felújítás után kijelölje azokat a lakókat, akiknek egy időre átmeneti otthonra van szükségük, ahhoz hogy önálló életet legyenek képesek élni.

Sztankovics László a Kertváros önkormányzati képviselője büszkén mutatja a Kalamár utcai ház lépcsőházát, amely rendezett, tiszta, frissen csempézett:

- Mióta az alapítvány jelen van az épületben, ilyenné vált a városrész legkoszosabb lépcsőháza. Rendszeresen szedik az épület körül a szemetet, s úgy véljük, hogy az új lakótársaink segítenek abban, hogy változzon ennek a városrésznek is a megítélése. Ez nem egy veszélyes környék, itt többségében tisztességes emberek laknak, az épületek adottságából adódóan szinte nyitott társadalomban. Nézze meg, itt a házak előtti fákra tett kötélen ruhákat szárítanak, s nem kell félniük attól, hogy elvinné azokat valaki.  Még játszóteret szeretnénk, hogy gyermekeknek is legyen saját életterük. A Pannon középiskola támogatására is számíthatunk, most a diákok  vidámabbá festik a trafóházat. A város egyik legszebb részén vagyunk, s remélem, hogy egyre inkább a legjobbá is válunk.

Pribil Sándor a hajléktalan szállót is működtető alapítvány elnöke szerint minden fillért megér az a befektetése a városnak és az alapítványnak, amellyel  tisztességesen élni, dolgozni akaró családokat juttatnak fedélhez. Az alapítvány teszi rendbe a lakásokat, feltöltős villany- és gázórákat szerelnek fel, hogy a rezsiköltségek kezelhetőek legyenek, s természetesen az alapítvány  szociális szakembereivel is együtt  kell működni annak, aki egy, két vagy három évre ezekben a lakásokban szeretne kedvező díjért lakni, amely már magában foglalja az előtakarékoskodás összegét is. Cserna Gábor polgármester örül, hogy városunk kezdeményezője lehet egy minta értékű modellnek azáltal, hogy a lakhatatlanná vált önkormányzati bérlakások átadásával és felújításával esélyt kapnak azok, akik  akarnak és képesek is új életet kezdeni, de magukra maradtak:

-  Mi, a magunk eszközeivel támogatjuk a tisztességes, törekvő embereket.

- Fekete Györgyi -

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Kiállítás, edzőmeccs

D+ Híradó - Kiállítás, edzőmeccs

2019. július 22. (hétfő)

Új kiállítás a KMI-ben, Koszi Janka itthon koncertezett, papírszínház, DKKA felkészülési meccs - egy csokorban a nap hírei a D+ TV Híradójában.

Olcsóbban tankolhatunk

Olcsóbban tankolhatunk

2019. július 22. (hétfő)

A Mol 6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból.

KSH: kevesebben, többet kerestek a turizmusban tavaly

KSH: kevesebben, többet kerestek a turizmusban tavaly

2019. július 21. (vasárnap)

Tavaly a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a vállalkozások az előző évhez képest 4,9 százalékkal kevesebb, 180 ezer dolgozót foglalkoztattak, a dolgozók átlagkeresete 13 százalékkal 212 ezer forintra nőtt - ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati elemzéséből.

Gyenge lesz az idei almatermés

Gyenge lesz az idei almatermés

2019. július 21. (vasárnap)

Az idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves átlagtermésnél mintegy 25 százalékkal alacsonyabb, ezért az átlagosnál magasabb árakra lehet számítani a FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) közös prognózisa szerint.

D+ Híradó: mozi, jelöltek, Magyarok Kenyere

D+ Híradó: mozi, jelöltek, Magyarok Kenyere

2019. július 20. (szombat)

Folytatódik a Magyarok Kenyere program, megszépül a mozi, bemutatta jelöltjeit a Fidesz - egy csokorban a hét hírei a D+ TV Híradójában.

Könnyen elhelyezkedhetnek a fiatalok és a képzetlenek

Könnyen elhelyezkedhetnek a fiatalok és a képzetlenek

2019. július 20. (szombat)

Tovább támogatja a kormány a következő években a 25 év alatti fiatalok, valamint a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű csoportok elhelyezkedését a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében.

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz

2019. július 20. (szombat)

Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz - jelentette ki Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak az egyik fórumán pénteken.