Dunaújváros Hetilap

Fejlesztések a lakosság igényei szerint

Molnár Emese - 2019. április 17. 14:06

Nincs megállás a belváros rehabilitációjában: a József Attila utca járdafelújítása után hétfőn átadják a munkaterületet a DVG Zrt-nek, szakembereik heteken belül megkezdik az Ady Endre utca páros oldalán is a járda felújítását.

Többek között ezen fejlesztést ismertette Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester, az 1-es számú választókörzet önkormányzati képviselője.

Mint mondta, a fejlesztések tekintetében mindig ciklusokban tervez, tehát az elején kitűzi azokat a célokat, amelyeket a lakók igényelnek, kérnek a komfortosabb környezetük kialakítása érdekében. Gombos István vázolta, ebben a ciklusban a belváros, a Május 1. utca és környékének rendbetétele, további szépítése volt az egyik fő irányvonal. Ütemezetten újították fel a járdákat a Babits Mihály, a József Attila és az Ady Endre utcában. Utóbbi esetében a befejező szakaszhoz érkeznek, ugyanis heteken belül itt is megkezdik a régi burkolat elbontását és térköves borítást kap a járda. A Május 1. utcában és annak bekötő utcáiban új padokat és kéziszemeteseket is kihelyeztek, gondozzák a zöldterületeket, így valóban, nagyon üdítő látvány végigsétálni ott ebben a tavaszias időben, amikor is zöldellenek, virágzanak a fák és a növények (de ez igaz a körzet más pontjára is). Térfigyelő kamera is szolgálja a biztonságérzetet. Sőt, a közgyűlési döntés értelmében újabb kamerákat helyeznek ki a város pontjain, többek között a Barátság városrészben is. A biztonság mellett fontos szempont az is, hogy a szelektív hulladékgyűjtőkhöz is kerüljön kamera, amely visszatartó lehet az illegális hulladéklerakással szemben.

Kiemelkedő jelentőségű a Vasmű út, a kis és nagy Vasmű út közötti zöldterület felújítása. Kezdve a Martinász szobor körül kialakított találkozóhelytől, az ottani nagyparkoló felújításán át, a parkosításig. Mint azt a képviselő kiemelte, itt méltó helyre kerülhetett a városlakók által közkedvelt kis gőzmozdony, a Muki, amely sokakhoz bizony oly sok szép gyermekkori emlékkel fűződik. Nem hagyták az enyészetté válni, hanem ismét a gyermekek örömére szolgál az új helyén. Méltó környezetet kapott az Aratók szobor is, szintén a Vasmű út megújulását célzó, Zöld város elnevezésű projekt részeként.

A kormány támogatásának köszönhetően még idén sor kerülhet a Vasmű út belvárosi szakaszának teljes felújítására. Ezzel kapcsolatban Gombos István azt is hozzátette, hogy képviselőtársaival, Lőrinczi Konráddal és Iván Lászlóval együttesen dolgoznak azon, hogy felújítsák a járdát is a Vasmű úton. Ez a rész ugyanis területileg megoszlik a három képviselő között, így összehangolják az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A Barátság városrészben sok idős polgár lakik, van ott két idősek otthona is, így nagyon sokat jelentett az, hogy akadálymentesítették a Barátság utca járdáját. Mint minden városrészben, úgy itt is nagy igény van újabb parkolók építésére. Mivel városunk löszös partoldalon fekszik, ezért mélygarázsokban nem lehet gondolkodni, hanem csak a meglévő területek átalakításával. Az autósok új férőhelyeket szeretnének, a nem autósok viszont a zöldterületekhez ragaszkodnak. A képviselő elmondta, érthető mindkét oldal álláspontja, ezért ennek mentén igyekeztek és igyekeznek most is tervezni az újabb parkolókat.

A körzeti fejlesztések között vannak kisebb és nagyobb költségvetésű munkálatok egyaránt, amelyekről a városrész lakóival egyeztet a képviselő.

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.