Dunaújváros Hetilap

Húsvéti finomságok a hajléktalanoknak

2019. április 23. (kedd) 18:28 - Molnár Emese

Húsvéti finomságokkal kedveskedtek a Kandó Kálmán téri Hajléktalan Ellátó Centrum bentlakóinak a képviselők hétfőn.

Karácsony után most Húsvétkor is az ünnephez kapcsolódó ételeket vitt a Hajléktalan Ellátó Centrumba Sztankovics László és Hingyi László, önkormányzati képviselők. Az udvaron felállított asztalon főtt sonka, tojás, zöldségek, kenyér és kalács várta a nehéz sorsú embereket. Mint azt Sztankovics László elmondta, szeretnék az ünnepeket egy kicsit boldogabbá tenni számukra, így ameddig csak lehetőségük van rá, folytatják ezt a kezdeményezést, hagyományt teremtenének vele, amelyhez mások is csatlakozhatnak, minden felajánlást eljuttatnak oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. Ezúton is köszönetüket fejezik ki Pribil Sándornak, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnökének a szervezésben nyújtott segítségért. A köszönet hangján szólt Oláh János, az alapítvány igazgatója is, a Széchenyi Pékségnek az ünnepekre biztosított pékárukért, a Pannon Polgárőrségnek az elmúlt időszakban nyújtott együttműködésért, és a képviselőknek is a felajánlásért.

Ezen hagyomány része az is, hogy elhívják rá Kovács István görög-katolikus parókust, aki örömmel tesz eleget a felkérésnek. Mint mondta, fontos, hogy ne felejtsünk és tudjunk is ünnepelni, hiszen ebből meríthetünk erőt a hétköznapok forgatagába. A Húsvéthoz kapcsolódó egyik hagyomány az étel megszentelése, vagyis a pászkaszentelés. Régen fonott kosárban vitték a húsvéti étkeket a paphoz szentelésre. Hagyomány az is, hogy tojással rakjuk tele az ételt- ugyanis a tojás az élet jelképe: burok veszi körül, mégis új életet hordoz magába- akárcsak a barlang sírja, ahol Jézus föltámadt. Lepedője össze volt hajtva, amely azt is jelzi, hogy ne a káoszban, hanem a rendezett világban, a kozmoszban éljünk, ez legyen a szívünkben, mert ha a szívünkben rend van, akkor körülöttünk is minden rendben lesz.

A rovat további hírei: Közélet

Nyárias idő, finom illatok - Ilyen volt az idei Parázs Varázs

Nyárias idő, finom illatok - Ilyen volt az idei Parázs Varázs

2019. május 26. (vasárnap)

Lezajlott a dunaújvárosiak kedvenc programja, a Parázs Varázs. A szombati össznépi sütögetésre ismét több ezren érkeztek és összesen 320 asztalon készültek a finomságok.

Rendkívüli nyitvatartás

Rendkívüli nyitvatartás

2019. május 26. (vasárnap)

Tekintettel az európai parlamenti (EP-) választásra, rendkívüli nyitvatartás van ma a kormányablakokban, okmányirodákban.

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

Minden, amit a Családi Hétvégéről tudni kell

2019. május 26. (vasárnap)

Itt a legnagyobb és a legjobban várt városi nagyrendezvény, a Családi Hétvége. Csokorba szedtük a legfontosabb információkat. Programok, koncertek, időrend, hasznos tudnivalók egy helyen. Mindenki érezze jól magát, mutatjuk a táncrendet és az "étlapot".

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

Dolgoznak a melegvíz szolgáltatás helyreállításán

2019. május 25. (szombat)

A DVCSH tájékoztatása szerint szinte az egész város területén akadozik a melegvíz szolgáltatás csőtörés miatt. A cég szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a hiba elhárításán, várhatóan délutánra újra lesz melegvíz a háztartásokban.

Beindult a Családi Hétvége

Beindult a Családi Hétvége

2019. május 25. (szombat)

Négy nagykoncerttel startolt el a 2019-es Családi Hétvége az Alsó Duna-parton. Az időjárás kegyes volt a látogatókkal, a legnagyobb buli pedig a Follow the Flow koncertjén volt, a legjobb muzsikát pedig a Zorall tolta.

Kilencvenévesen is jó kedélyű

Kilencvenévesen is jó kedélyű

2019. május 24. (péntek)

Pető János világéletében kedves természetéről volt híres, főleg a Barátság városrészben, ahol éveken át dolgozott az ABC-ben, ez pedig kilencven éves korában sem változott meg.

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

D+ Híradó - Konferencia és sportnap

2019. május 24. (péntek)

Vasárnap választás, konferencia a városházán, sportnap az ovisoknak - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.