Dunaújváros Hetilap

Húsvéti finomságok a hajléktalanoknak

2019. április 23. (kedd) 18:28 - Molnár Emese

Húsvéti finomságokkal kedveskedtek a Kandó Kálmán téri Hajléktalan Ellátó Centrum bentlakóinak a képviselők hétfőn.

Karácsony után most Húsvétkor is az ünnephez kapcsolódó ételeket vitt a Hajléktalan Ellátó Centrumba Sztankovics László és Hingyi László, önkormányzati képviselők. Az udvaron felállított asztalon főtt sonka, tojás, zöldségek, kenyér és kalács várta a nehéz sorsú embereket. Mint azt Sztankovics László elmondta, szeretnék az ünnepeket egy kicsit boldogabbá tenni számukra, így ameddig csak lehetőségük van rá, folytatják ezt a kezdeményezést, hagyományt teremtenének vele, amelyhez mások is csatlakozhatnak, minden felajánlást eljuttatnak oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. Ezúton is köszönetüket fejezik ki Pribil Sándornak, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnökének a szervezésben nyújtott segítségért. A köszönet hangján szólt Oláh János, az alapítvány igazgatója is, a Széchenyi Pékségnek az ünnepekre biztosított pékárukért, a Pannon Polgárőrségnek az elmúlt időszakban nyújtott együttműködésért, és a képviselőknek is a felajánlásért.

Ezen hagyomány része az is, hogy elhívják rá Kovács István görög-katolikus parókust, aki örömmel tesz eleget a felkérésnek. Mint mondta, fontos, hogy ne felejtsünk és tudjunk is ünnepelni, hiszen ebből meríthetünk erőt a hétköznapok forgatagába. A Húsvéthoz kapcsolódó egyik hagyomány az étel megszentelése, vagyis a pászkaszentelés. Régen fonott kosárban vitték a húsvéti étkeket a paphoz szentelésre. Hagyomány az is, hogy tojással rakjuk tele az ételt- ugyanis a tojás az élet jelképe: burok veszi körül, mégis új életet hordoz magába- akárcsak a barlang sírja, ahol Jézus föltámadt. Lepedője össze volt hajtva, amely azt is jelzi, hogy ne a káoszban, hanem a rendezett világban, a kozmoszban éljünk, ez legyen a szívünkben, mert ha a szívünkben rend van, akkor körülöttünk is minden rendben lesz.

A rovat további hírei: Közélet

Áramszünet lesz!

Áramszünet lesz!

2019. augusztus 17. (szombat)

Az E.ON folyamatos korszerűsítést hajt végre a városi hálózaton, melynek biztonságos elvégzése érdekében elengedhetetlen a vezetékek időszakos feszültségmentesítése. Ezért augusztus 28-án  8:30-tól várhatóan 15:30-ig áramszünet lesz az alábbi területeken.

Folytatódnak a járdafelújítások

Folytatódnak a járdafelújítások

2019. augusztus 17. (szombat)

Az elmúlt öt év munkája és az elmúlt három év tervezése után több száz méter járda újult meg a 6-os körzetben, az Építők útján.

Gyászjelentés

Gyászjelentés

2019. augusztus 16. (péntek)

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy Pethő Vilmosné, született Pfeffer Ilona, 83 esztendős korában elhunyt. Örök nyugalomra 2019. augusztus 23-án,14.30-kor helyezik a dunaújvárosi temetőben.

Jó kezekben vagyunk

Jó kezekben vagyunk

2019. augusztus 16. (péntek)

A dunaújvárosiak élete a kórház és a mentőállomás szempontjából is jó kezekben van, hangsúlyozta Cserna Gábor polgármester, aki csütörtökön találkozott Kiss Miklós állomásvezető mentőtiszttel.

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

D+ Híradó - Vasmű klub, Vasmű út

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Vasmű klub és térfigyelő kamera, jó ütemben halad a Vasmű út felújítása - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Jó ütemben halad a Vasmű út felújítása

Jó ütemben halad a Vasmű út felújítása

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Cserna Gábor polgármester a Vasmű út felújításával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, csütörtökön.

Légy szíves!

Légy szíves!

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Kikerült a Petőfi iskola mellé az a hatalmas, szív alakú gyűjtőpont, ahová az adománynak szánt kupakokat várják. A gyűjtő Lassingleitner Fruzsina képviselőnek köszönhetően került ki, mint mondta, a városban több helyen várható még ehhez hasonló.