Dunaújváros Hetilap

Kulcsár Anita nevét veheti fel az új sportcsarnokunk

2019. április 18. (csütörtök) 16:41 - Brousil Csaba

Mintegy hatvan napirendi pont szerepelt a képviselők előtt az áprilisi rendes közgyűlésen.

A közgyűlés egy ünnepi díjátadóval kezdődött, a Dunaújváros Közbiztonságáért elismeréseket idén Kiss Piusz rendőr törzszászlós, Kovács Attila rendőrs törzszászlós, Droppa László tűzoltó százados, Csécs István nyugállományú honvéd alezredes adományozták.

Ezután megkezdődött a döntéshozói munka. Egy sürgősségi indítványt felvettek a megtárgyalandók sorába: mégpedig a hatmilliárd forintból megépülő új sportcsarnok elnevezésére vonatkozó előterjesztést. A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia javaslatára, Kulcsár Anita emléke előtt tisztelegve, róla neveznék el az új létesítményt, amelyet támogattak a képviselők is.

Elkészült az a tanulmányterv, amely azt vizsgálta, hogy hol lehet újabb parkolókat kialakítani a Római városrészben: huszonhat helyszínen háromszázhatvan új férőhellyel bővíthető a parkolók száma. Ez alapján a mostani ülésen megbízták a DVG Zrt-t az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére kilencvenhat új parkoló tekintetében, mintegy tízmillió forintos költségvetéssel. Ez az első ütem a Rudas és a Gárdonyi iskola előtti, a Római körút 32-34., 36-38. szám előtti, valamint a Római körút 9-11. mögötti területet érinti.

Lassingleitner Fruzsina, a 4-es számú választókörzet képviselője a múlt héten ismertette lapunkkal, hogy a nyár folyamán bővítik a Vasmű út 53-57. szám előtti parkolókat (párhuzamos helyett merőleges beállású férőhelyeket alakítanak ki), illetve biztonságosabbá teszik az ott lévő zebrát. A mostani közgyűlésen biztosították a kivitelezéshez szükséges 17,5 millió forintot. Ezen kívül forrást biztosítottak a Liszt Ferenc kertre vonatkozó közterület alakítási terv elkészítésére, amelyre szintén a parkolóbővítés miatt van szükség.

Parkoló kialakításáról határoztak a Széchenyi közre vonatkozóan is, itt mintegy 12 millió forintból fognak új férőhelyeket kialakítani.

A Dózsa Lakásfenntartó Szövetkezet, mint az Október 23. tér 10-11-12-13. épülettömb kezelője támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Jelezték, hogy a lépcsőházak keleti oldalán lévő, jelentős forgalmat lebonyolító járdaszakasz több hely megsüllyedt, és a rossz lejtési viszonyok miatt a csapadék több helyen áztatja az épületet. Az általuk bekért árajánlat alapján 7,4 millió forintba kerülne a járdaszakasz teljes felújítása. Ehhez hatmillió forint támogatást kértek, amelyet jóvá is hagytak a képviselők (a fennmaradó összeget önerőből finanszírozza a szövetkezet).

Mintegy 37,5 millió forintból újabb járdaszakaszok megújításáról is határoztak. Például, zúzottkővel borítják a Balogh Ádám utca 2-6. szám mögötti kijárt felületet. A Balogh Ádám utca 24-28. számnál térköves burkolatú járdát alakítanak ki, ahogy az Építők útja 4-10. között, valamint a Martinovics utca 27-35. között is.

Új zebrákat terveznek a Martinovics utca 18. az Október 23. tér 9-10., a 7-10., valamint a Latinovits és Köztársaság út kereszteződésében. Közel hatmillió forintot biztosítanak a DVG-nek a gyepmesteri telep felújítására is. Többek között gépészeti korszerűsítést végeznek az épületen, cserélik a szanitert, a vízmelegítő és fürdőszobai radiátort. Emellett felújítják a kennelek falát is.

Másfél millió forintból tisztítják meg a Felsőfoki-patak medrének egyes szakaszát a gazoktól, a hordaléktól, és a kommunális hulladéktól.

A testület elfogadta Suszter Tamás helyi rendőrkapitány-vezető tavalyi éves beszámolóját. Suszter Tamás kapitányságvezető rövid beszámolójában mindenkinek megköszönte, aki segíti a rendőrség munkáját az önkormányzattól a lakosságig. Mint mondta a tavalyi évben a bűncselekmények számát sikerült 900 alá szorítani, ami jelentős eredmény. Idén a közlekedési balesetek számát szeretnék csökkenteni. Mint mondta a rendőrség továbbra is várja a lakossági bejelentéseket és minden segítséget szívesen vesznek, mely a rendőrök munkáját előmozdítja. Cserna Gábor polgármester elmondta, hogy a rendőrség helyi vezetőinek munkája magas színvonalú és reméli, hogy ez a sok elvégzett munka a lakosság biztonságérzetének növekedésében is tetten érhető.

Önkormányzatunk 2013-ban alakított ki kapcsolatot a Mohácsi Lovasklubbal. A város támogatás biztosít a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak, amelyből három turnusban mehetnek a helyi általános iskolások a táborba. Tavaly mintegy száz gyermek táboroztatására volt lehetőség, nemcsak a hátrányos helyzetű, hanem a jó tanulmányi vagy sporteredményekkel büszkélkedő fiatalok egyaránt. Az idei táboroztatása (június-július) közel hatmillió forintot biztosítanak.

A polgármester, mint mondta finoman szólva sem elégedett a városi köztisztasági viszonyokkal. Ezért ezúton is felkérte Mádai Balázst, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a város tisztaságának javítása érdekében. Iván László képviselő elmondta, hogy jó példa a jelenlegi állapotokra a Bagolyvárnál lévő szelektív hulladéksziget helyzete, ahonnan szerdán, a DVG munkatársai által szétválogatott, bezsákozott szemétből hét teherautónyit szállítottak el. Ennyi plusz szemetet hordtak oda a városlakók, vagy csak tettek le válogatlanul oda. Másnapra a kipucolt rendbe tett hulladéksziget ismét tele volt szeméttel és áldatlan állapotokat mutatott - mondta Iván László.

Év, mint év támogatja városunk is a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor lebonyolítását. A Pro Minoritate Alapítvány idei programjához (július 23-28.) 400 ezer forinttal járulnak hozzá.

Az általános iskolásokhoz hasonlóan a Dunaújvárosi Óvoda is szeretne részt venni az óvodatej programban, amellyel tejet és kakaót biztosítanak a gyerekeknek a hét minden napján. Ezt az önkormányzat támogatja is, és ajánlattéli felhívást tesz közzé a megvalósítása érdekében.

Előírás, hogy januártól minden olyan fogászaton, ahol fogászati amalgámot használnak fel, vagy fogászati amalgámtömést, esetleg az ilyet tartalmazó fogakat távolítanak el, ott az üzemeltetőnek amalgám-szeparátort kell használnia. A dunaújvárosi alapellátásban dolgozó hat fogorvos számára szükség van ilyen eszközre, ezek beszerzésére a közgyűlés összesen hárommillió forintot biztosít.

Négy napirendet zárt ülésen tárgyaltak meg, például a Dunaújváros Díszpolgára cím, a Dunaújváros Ifjúságáért díj, a pedagógus életpálya megbecsülését szolgáló díjak adományozását, valamint a bírósági ülnökök megválasztását.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Retro véradás, segítség

D+ Híradó - Retro véradás, segítség

2019. augusztus 23. (péntek)

Méztermés, retro véradás a mentőállomáson, Iván László önkormányzati képviselő iskolakezdései adománya - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV Híradójában.

Kilencezer forintnyi rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Kilencezer forintnyi rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

2019. augusztus 23. (péntek)

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Gyorsan intézkedett a polgármester

Gyorsan intézkedett a polgármester

2019. augusztus 22. (csütörtök)

Milyen állapotban van a dunaújvárosi  szennyvíztisztító – fordultunk Markóth Bélához a polgármesteri hivatal városüzemeltetés és beruházási osztályvezetőjéhez annak apropóján, hogy a múlt héten szombaton bűzös és gusztustalan hordalékkal találkoztak a horgászok a szennyvíztisztító kivezetésénél.

D+ Híradó - Dunaújváros kenyere, uszodafelújítás

D+ Híradó - Dunaújváros kenyere, uszodafelújítás

2019. augusztus 22. (csütörtök)

Folytatódik a Dunaújváros kenyere program, megújul a Fáy utcai focipálya, célegyenesben az uszoda felújítása,  - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV Híradójában.

Újabb félmillió forintnyi jótékonyság

Újabb félmillió forintnyi jótékonyság

2019. augusztus 22. (csütörtök)

Félmillió forintot fordíthat egy szenzoros fejlesztő szoba kialakítására a Pedagógiai Szakszolgálat helyi tagintézménye a Dunaújváros Kenyere jótékonysági akció által.

A tehetséggondozás közös nemzeti ügy

A tehetséggondozás közös nemzeti ügy

2019. augusztus 22. (csütörtök)

A tehetséges fiatalok felfedezése és folyamatos támogatása közös nemzeti ügy - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

Átalakul a focipálya a Rómain

Átalakul a focipálya a Rómain

2019. augusztus 22. (csütörtök)

A Fáy utcában található műfüves focipályán végeznek átalakításokat a szakemberek a napokban. Új drótháló kerül a rácsok helyére, valamint a pályán is elvégzik a mélytisztítást.