Szabadtéri tüzekkel kezdődött az április

doszerk - 2019. április 2. 13:11

Hétfőn hat esetben szabadban keletkezett tüzek miatt riasztották a tűzoltókat Fejér megyében. A nagy szárazság miatt országos tűzgyújtási tilalom van. Belterületen csak azokon a településeken szabad száraz növényi hulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendelete engedélyezi. 

A száraz, csapadékmentes időjárás miatt szabadban keletkezett tűzesetek adnak feladatot nap mint nap a tűzoltóknak. Még csak egy hónap telt el a tavaszból, de a szabadtéri tüzek száma márciusban már meghaladta a százat. Fejér megyében nyolcvan alkalommal az aljnövényzet, helyenként nádas kapott lángra, az esetek ötödében összehordott szemét égett. 

Az országos tűzgyújtási tilalom értelmében tilos tüzet gyújtani az erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében és a kijelölt tűzrakó helyeken, továbbá a közút és vasút menti fásításokban. Ugyancsak tilos a parlag- és gazégetés. Belterületen száraz kerti zöldhulladékot csak azokon a településeken szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat a kifejezetten erről szóló rendeletében engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott napokon és időintervallumban lehet az égetést végezni. Ha az önkormányzatnak nincs a száraz növényi hulladék égetésére vonatkozó rendelete, akkor az tilos.

Abban az estben, ha az önkormányzati rendelet lehetőséget ad az égetésre, a sérülések és a tűzesetek megelőzése érdekében minden esetben körültekintően járjanak el. Épületektől, fészertől, farakástól távol, magas szárú növényzettől mentes területen végezzék az égetést, és csak akkora kupacot gyújtsanak meg, amelyet folyamatos felügyelet és irányítás alatt tudnak tartani.  Ennek érdekében készítsenek a közelbe kéziszerszámokat és az oltáshoz szükséges vizet. Tájékozódjanak az időjárásról, szeles időben ne égessenek száraz növényi hulladékot! A háztartásban összegyűlt szemét, műanyag, gumi égetése minden esetben tilos.

A rovat további hírei: Sziréna

Elfogták a pincefeltörőt

Elfogták a pincefeltörőt

2024. ápr. 24.

A dunaújvárosi rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként a 41 éves férfit. Egy Római körúti helyiséget tört fel, több százezer forintos kárt okozott, értesült a DO. Sokra nem vitte a zsákmánnyal.

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

2024. ápr. 21.

Nagy felháborodást keltett városunkban a közelmúltban az a hír, hogy a felső Duna-parton mérgező kutyaeledeleket találtak, olyanokat, amelyekbe szúrós eszközöket rejtettek el. 

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!