Dunaújváros Hetilap

Az osztrákok már idegennek érzik magukat a saját országukban

doszerk - 2019. május 8. 14:23

Több száz, a munkásosztályhoz tartozó osztrák fejtette ki véleményét a migrációról az egyik legnépszerűbb újságnak a Voice of Europe beszámolója szerint, melyben arról vallanak, hogy idegennek érzik magukat a saját országukban - írja az Origo.

Az osztrák lap, a Kronen Zeitung közzétett néhány olyan véleményt, amit az ország polgárai írtak nekik Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökének észrevételeivel kapcsolatban, aki szerint a demográfiai változások valódiak. Az olvasók között sokan úgy érzik, a tömeges migráció annyira megváltoztatta az országot, hogy idegennek érzik magukat saját hazájukban.

Az egyik olvasó kifejti: Az utcán, a tömegközlekedésben, az önkormányzatnál: úgy érezzük, mi vagyunk a külföldiek.

Többen az iskolák összetételére panaszkodtak, kiemelve, hogy a más kultúrából érkezett gyerekek miatt az iskolai étkeztetést is hozzájuk igazítják. Az erőszak pedig már az általános iskolás bevándorló kisfiúknál is megfigyelhető, ami ijesztő. Egy másik olvasó pedig azért érzi magát rosszul, mert a bevándorló szülők nem beszélik a befogadóország nyelvét, így a gyerekükkel is saját nyelvükön kommunikálnak.

Sajnos olyanok is vannak, akik otthonukat hagyják el a bevándorlók miatt. Az egyik olvasó arra panaszkodott, hogy a társasház „hangulata” annyira megromlott, hogy kénytelen volt elköltözni onnan, hogy nyugodt körülmények között élhessen.

Az év elején az osztrák Néppárt egykori képviselője beszélt arról a helyi tévécsatornán, hogy az osztrák lányoknak fejkendőt kell viselniük, hogy elkerüljék a muszlim férfiak utcai zaklatásait. Az interjúban a képviselő úgy fogalmazott, hogy beszéljen az utcán a nőkkel, lányokkal, gyerekekkel. Én magam is ismerem azokat az apákat, akik problémás területeken laknak, és fejkendőt tesznek a lányaikra annak érdekében, hogy ne látszódjon, hogy ők osztrákok.

A Kronen Zeitung 2017 októberében számolt be arról, hogy van két osztály Klagenfurtban és Villachban, ahol nincs egy osztrák tanuló sem. 2016-ban pedig egy bécsi iskola igazgatója, Andrea Walach figyelmeztetett a migráns hátterű gyerekek „elveszett generációjára”. Sok tanuló ugyanis nem tanulja meg a nyelvet, így az ő oktatásuk és jövőbeni munkahelyi elhelyezkedésük is korlátozott, melynek eredményeképpen állami pénzügyi támogatásra fognak támaszkodni. 

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!