Dunaújváros Hetilap

Orbán Viktor: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt

doszerk - 2019. május 6. 12:32

Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban, amelyet a kormány.hu-n magyar fordításban is közzétettek.

A kormányfő szerint Budapestről nézve sikeresnek tűnik ez az együttműködés. Stabilitás van, látszanak a gazdasági célok, az adócsökkentés, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek - húzta alá Orbán Viktor, aki hétfőn fogadja az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache alkancellárt.

A miniszterelnök a szabadságpárti alkancellárról szólva kijelentette, hogy kitűnik a "dekadens" európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és "egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új" - tette hozzá.Az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagságát firtató kérdésre közölte, fennáll a kockázata a végleges szakításnak az európai kereszténydemokratákkal, de ez olyasmi, amit nem akarnak.
A kereszténydemokraták Európában, különösen Németországban, balra tolódnak. Ha ez így megy tovább, és folyamatosan a baloldallal, a szocialistákkal kötnek koalíciót, akkor kompromisszumokat kell vállalniuk, és elveszítik identitásukat, értékeiket. A kereszténydemokratáknak mégiscsak kereszténynek kell lenniük, és a család és a nemzeti identitás vonatkozásában is a keresztény felfogást kell képviselniük - közölte.

"Azokban az új pártokban, amelyek, ahogy önök mondják, a széleken erősödnek, nagy lehetőségeket látok. Ők ugyanis keresztény értékeket képviselnek, noha nem nevezik magukat kereszténydemokratának" - tette hozzá Orbán Viktor. Ezzel összefüggésben a miniszterelnök beszélt Marine Le Pennek, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetőjének politikájáról is.

Franciaország világi állam, ilyen Le Pen politikája is - mondta. Nem akarják, hogy előretörjön az iszlám. Prioritást látnak a keresztény kultúrában, védik a családot és a nemzetállamot. Én ezzel szimpatizálok, de a néppártban ez kritikát vált ki, mert az EPP balra szeretne menni. Ennek két következménye lesz: először is az identitás elvesztése, másodszor pedig az, hogy gazdaságilag egy olyan szocialista Európát építenek majd, ahol elvész a nemzetközi versenyképesség. (...) Adóemelések, túlszabályozás, bürokraták siserahada és az adósságok közösségivé tétele. Az osztrákok és a németek fogják ennek az árát megfizetni" - figyelmeztetett Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt az egész Európát átszövő liberális hálózatról, a civil szervezetekből, think tankekből, a médiából, baloldali értelmiségiekből, egyetemekből és politikusokból álló hálózatról. Elmondta: ha azok rászállnak egy politikusra, akkor nagyon megnehezítik az életét. "A jobboldali politikusok egy része éppen ezért mindig ügyel arra, hogy ne váltsa ki ennek a hálózatnak az ellenszenvét. Az ilyen taktikázás miatt tűnt el az európai politikából az a képesség, hogy szívből beszéljenek" - vélekedett.

Orbán Viktor az illiberális demokráciát firtató kérdés kapcsán kifejtette: "Három dolog van, ami a liberálisoktól megkülönböztet. Az első az a meggyőződés, hogy a család alapvető. A család alapja pedig egy férfi, egy nő. És ezt védeni is kell. "A liberálisok azt mondják, hogy nem. A család számukra egy hol ilyen, hol olyan társasjáték."

Második: a kultúrában azt mondjuk, hogy ugyan minden ország kulturális élete sokszínű, mindenütt van azonban egy vezető kulturális hagyomány. Erre van egy német szó: Leitkultur. Magyarországon ez a keresztény kultúra. A többi kultúrát tiszteljük. De a sajátunknak számunkra kiemelkedő szerepe van, és a mi felelősségünk, hogy ezt megőrizzük. "És a harmadik dolog, ami fontos: a liberális demokraták a bevándorlás mellett vannak. Mi, illiberálisok a bevándorlás ellen vagyunk. Az illiberálisokat kereszténydemokratának is lehetne nevezni" - mondta.

Az Európa jövőjével kapcsolatos kérdésre a kormányfő arra hívta fel a figyelmet: ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt, hiszen azok a gyerekek - keresztények vagy muzulmánok -, akik most jönnek a világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi. Ezek nem egyszerűen politikai, hanem civilizációs különbségek lesznek - állapította meg a miniszterelnök, aki szerint így nagyon nehéz lesz Európát egyben tartani. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az EU a legnagyobb támogatottságot élvezi Magyarországon, aminek szerinte nem gazdasági, hanem lelki természetű okai vannak.

"Amikor beléptünk az Európai Unióba, mindenki azt gondolta, hogy ismét otthon vagyunk, a családban. Magyarországon ez nagyon erős lelki elköteleződés. (...) A magyarok gyógyíthatatlanul Európa-pártiak" - mondta. Hozzátette: a magyarok ugyanakkor különbséget tesznek Európa és a brüsszeli eurokraták között, és nem kedvelik az EU-t vezető politikusokat, mert úgy érzik, Brüsszel nem adja meg a tiszteletet a nemzetállamoknak; látják, hogy a brüsszeli migrációs politika elpusztítja azt az Európát, amelybe beleszerettek.

Az illegális bevándorlásról kijelentette: az Európai Bizottság és néhány EU-tagállam, a franciák, a németek, a skandinávok, a Benelux-államok kezelni akarják a migrációt, ellentétben a közép-európaiakkal, akik meg akarják állítani. A mi kérdésünk nem az együttélés, hanem, hogy hogyan akadályozzuk meg azt, hogy ez a kérdés egyáltalán kérdéssé váljon - jelentette ki Orbán Viktor.

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.