Dunaújváros Hetilap

A költségvetés négy százalékos növekedéssel számol

2019. június 17. (hétfő) 10:58 - doszerk

A költségvetési törvény minden évben a legfontosabb jogszabály, annak korai elfogadása mutatja az ország stabilitását. A büdzsé négy fő pillére a családok támogatásának növelése, a gazdaságvédelmi akcióterv, a tovább csökkenekő adók és a tovább bővülő biztonsági kiadások.

Családbarát költségvetésnek nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály pénzügyminiszter. Az Országgyűlés elé benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy 2020-ban az idei összeghez képest 224 milliárd forinttal jut több a családoknak. A pénzügyminiszter ismertetése szerint a nemzeti össztermékhez képest Európában Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de a kormány további lépéseket tart szükségesnek. 2020-ban közel 2228 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél. Varga azt is közölte, hogy januártól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv összes intézkedése. Összefoglaljuk a költségvetés legfontosabb számait.

A babaváró hitelprogramra 20,2 milliárd, a nagycsaládosok autóvásárlására 10,5 milliárd, bölcsőde fejlesztési programra központilag 5 milliárd, az önkormányzatokon keresztül további 38,5 milliárd jut. Óvodaépítésre 27 milliárd, Erzsébet-táborokra 12,2, a négygyerekes anyák adómentességének finanszírozására 22 milliárd, családi adókedvezményre és első házasoknak járó támogatásra 312,6 milliárdot különít el a költségvetés. A lakásépítéshez köthető támogatások 296 milliárdot, a családtámogatási alap pedig további 660 milliárdot jelentenek a családoknak.

A költségvetési törvényből kiderül, hogy a nyugdíjbiztosítási alap kerete jövőre több mint 3587 milliárd forint lesz, 2010-hez képest a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal több jut 2020-ban. A nyugdíjemelés meghatározásakor 2,8 százalékos fogyasztóiár-növekedést kell figyelembe venni. A nyugdíjprémium céltartaléka jövőre mintegy 20 milliárd forint lesz. A költségvetés öregségi nyugdíjra 2800 milliárdot, a nők korhatár előtti nyugellátására 286 milliárdot ír elő. Árvaellátásra 29 milliárd, özvegyi nyugellátásra 356 milliárd jut.

A kormány a jövő évi GDP-növekedést 4 százalékra tervezi, a háztartások fogyasztása 4,8 százalékkal emelkedhet. A foglalkoztatottak száma 1,3 százalékkal növekedhet 2020-ban, az átlagkereset 8,3 százalékkal emelkedik, az export 5,2 százalékkal, az import 5,4 százalékkal növekedhet. Az elmúlt évek kedvező fiskális és reálgazdasági folyamatainak köszönhetően a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedés mellett 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével – év végére 66,7 százalékra -, valamint 2,8 százalékos inflációval számol.

- Rosdy Tamás -

A rovat további hírei: Közélet

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

2019. október 22. (kedd)

Novemberben érkezik a minden eddiginél magasabb összegű nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíjkiegészítés, egy átlag nyugdíjas novemberben összesen 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Ingatlanpiaci körkép

Ingatlanpiaci körkép

2019. október 22. (kedd)

A 2019-es év első őszi hónapjában több Fejér megyei település ingatlanpiaci átlagára is meghaladta a  300, sőt egyes esetekben még a 400 ezer Ft/m²-t is. Ehhez képest a dunaújvárosi ingatlanpiac szeptemberi átlagárai jóval a alul maradtak, alig érték el a 250 ezer Ft/m²-t.

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

2019. október 21. (hétfő)

A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható az Országgyűlés őszi ülésszakában – jelentette ki a Fidesz alelnöke, egyben önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

2019. október 21. (hétfő)

A nagyvenyimi vasúti kereszteződésben egy autó és egy vasúti munkagép ütközött. A balesetben az autó sofőrje életét vesztette.

Változik a vonatközlekedés rendje október 23-án

Változik a vonatközlekedés rendje október 23-án

2019. október 21. (hétfő)

Az ünnepnaphoz igazodik a vonatközlekedés rendje: október 22-én a munkanapi, 23-án az ünnepnapi, 24-én a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. október 20. (vasárnap)

Egy csokorban a hét legfontosabb eseményei a D+TV hétvégi hírösszefoglalójában.

D+ Híradó - Drámapedagógia, Ványa bácsi

D+ Híradó - Drámapedagógia, Ványa bácsi

2019. október 18. (péntek)

Drámapedagógusok kaptak képzést a gimiben, a Ványa Bácsi nemzetközi sikerei - egy csokorban a nap legfontosabb eseményei a D+TV híradójában.