Dunaújváros Hetilap

A költségvetés négy százalékos növekedéssel számol

2019. június 17. (hétfő) 10:58 - doszerk

A költségvetési törvény minden évben a legfontosabb jogszabály, annak korai elfogadása mutatja az ország stabilitását. A büdzsé négy fő pillére a családok támogatásának növelése, a gazdaságvédelmi akcióterv, a tovább csökkenekő adók és a tovább bővülő biztonsági kiadások.

Családbarát költségvetésnek nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály pénzügyminiszter. Az Országgyűlés elé benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy 2020-ban az idei összeghez képest 224 milliárd forinttal jut több a családoknak. A pénzügyminiszter ismertetése szerint a nemzeti össztermékhez képest Európában Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de a kormány további lépéseket tart szükségesnek. 2020-ban közel 2228 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél. Varga azt is közölte, hogy januártól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv összes intézkedése. Összefoglaljuk a költségvetés legfontosabb számait.

A babaváró hitelprogramra 20,2 milliárd, a nagycsaládosok autóvásárlására 10,5 milliárd, bölcsőde fejlesztési programra központilag 5 milliárd, az önkormányzatokon keresztül további 38,5 milliárd jut. Óvodaépítésre 27 milliárd, Erzsébet-táborokra 12,2, a négygyerekes anyák adómentességének finanszírozására 22 milliárd, családi adókedvezményre és első házasoknak járó támogatásra 312,6 milliárdot különít el a költségvetés. A lakásépítéshez köthető támogatások 296 milliárdot, a családtámogatási alap pedig további 660 milliárdot jelentenek a családoknak.

A költségvetési törvényből kiderül, hogy a nyugdíjbiztosítási alap kerete jövőre több mint 3587 milliárd forint lesz, 2010-hez képest a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal több jut 2020-ban. A nyugdíjemelés meghatározásakor 2,8 százalékos fogyasztóiár-növekedést kell figyelembe venni. A nyugdíjprémium céltartaléka jövőre mintegy 20 milliárd forint lesz. A költségvetés öregségi nyugdíjra 2800 milliárdot, a nők korhatár előtti nyugellátására 286 milliárdot ír elő. Árvaellátásra 29 milliárd, özvegyi nyugellátásra 356 milliárd jut.

A kormány a jövő évi GDP-növekedést 4 százalékra tervezi, a háztartások fogyasztása 4,8 százalékkal emelkedhet. A foglalkoztatottak száma 1,3 százalékkal növekedhet 2020-ban, az átlagkereset 8,3 százalékkal emelkedik, az export 5,2 százalékkal, az import 5,4 százalékkal növekedhet. Az elmúlt évek kedvező fiskális és reálgazdasági folyamatainak köszönhetően a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedés mellett 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével – év végére 66,7 százalékra -, valamint 2,8 százalékos inflációval számol.

- Rosdy Tamás -

A rovat további hírei: Közélet

Ötmilliárd jut idén szociális tüzelőanyagra

Ötmilliárd jut idén szociális tüzelőanyagra

2019. július 17. (szerda)

Ötmilliárd forintot biztosít idén a kormány a szociális célú tüzelőanyag-programra - mondta el a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megújul a mozi!

Megújul a mozi!

2019. július 16. (kedd)

Az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően forrást nyert a Dózsa Mozicentrum felújítására. Az épület kívül-belül megszépül, a jelenlegi munkafolyamatokról bejárást tartottak ma délután.

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

2019. július 16. (kedd)

Megkezdődött a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák.

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

D+ Híradó: Magyarok kenyere és DLSZ évzáró

2019. július 15. (hétfő)

Búza a rászorulóknak, interaktív gyermekkönyvtár, előrébb lépett a DLSZ - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

2019. július 15. (hétfő)

A korábbi 4%-os értékről 3,4%-ra mérséklődött egy átlagos háztartás villamosenergia- és földgázköltsége 2019 júniusában, olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, júniusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatában.

Hittantábor a Balatonnál

Hittantábor a Balatonnál

2019. július 15. (hétfő)

Nyári tábort szervezett a dunaújvárosi római katolikus plébánia általános iskolás gyermekeknek.

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. július 14. (vasárnap)

Rendelőfelújítások, rock-esküvő, kézilabdás szurkolói ankét, kinevezés, holttestet találtak, buszöböl felújítás - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.