Kimagaslóan sokan vezetnek ittasan és bódult tudatállapotban

2019. június 26. (szerda) 11:02 - doszerk

Az elmúlt években csaknem négyszeresére emelkedett a bódult állapotban igazoltatott vezetők száma. A marihuána, az ecstasy, a herbál, az amfetamin és a kristály a legelterjedtebb szerek, amelyeket bódult állapotú sofőröknél kimutattak – hangzott el hétfőn a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Rigó Péter, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa a műsorban elmondta, a felsorolt szerek között meglehetősen nagy a különbség, ráadásul mivel folyamatosan változik az összetételük, ezért igen nehéz meghatározni a hatásukat. A legtöbben a THC-t, vagyis a marihuánát fogyasztják, ami autóvezetésnél a reakcióidőt lassítja.

A kamionsofőrök serkentőkkel élnek

A távolsági kamionsofőrök serkentő szereket használnak az éjszakai vezetés miatt, azonban sokszor agresszívvá teszik őket. Amikor a szer kiürül a szervezetből, a sofőr depresszív hangulatba kerül, ekkorra elfárad és lelassul, aminek következtében sokkal nagyobb az esélye egy balesetnek.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szerint minden jogi szankciónak akkor lehet visszatartó ereje, ha annak bekövetkezésére van reális esély. A büntető törvénykönyv kötelezően előírja az eltiltást az ittas és a bódult állapotban lévő vezetés esetére, azonban ezek nem örök életűek, és csak különös méltánylással lehet ettől eltérni. Sajnos a szankciók ellenére nagyon sokan vezetnek ittasan és bódult tudatállapotban.

Az ittasság felmérése sokkal egyszerűbb, mint a bódító hatású szeré, hiszen annál minden esetben csak egy anyagot kell keresni és kimutatni, és nem is annyira költséges. Azonban, ha a vezetési képességre hátrányosan ható szert kell keresni például egy előszűrés alkalmával, az minimum 5000 forintba kerül, és nehezebb is kimutatni, mert rengeteg fajta van belőle, így ezeket a méréseket nem tudják rutinszerűen elvégezni.

Van, amikor ránézésből megmondható, hogy az illető bódult állapotban van. Ilyen például, amikor az egyén viselkedése teljesen megváltozik. Érzéki csalódásai vannak, vagy képtelenség normális kontaktust létrehozni vele.

Az altatók és a nyugtatók használata nagy gondot jelent

A kimutatás bonyolult. Hetekig, de akár hónapig is eltarthat, amíg egy ismeretlen szert azonosítanak.

Óriási probléma még az altatók és a nyugtatók használata, amelyeket nagy mennyiségben fogyaszt a magyar társadalom, ráadásul legális, az orvos írja fel – magyarázta Rigó Péter.

Az eljárások számának megnégyszereződése mögött lehet akár a bódító hatású szerek használatának gyakorisága, de a rendőrség felderítési képességének javulása is. Az viszont biztos, hogy az állomány felkészítésére nagy hangsúlyt fektettek az elmúlt években – mondta Jámbor István.

-OPH-

A rovat további hírei: Sziréna

Hát ezt szépen hazavágták

Hát ezt szépen hazavágták

2019. július 20. (szombat)

Felgyújtották szombatra virradó éjjel a Derkovits utcában található szelektív hulladékgyűjtőt.

Elégedettek a kéményseprés ügyintézésével az ügyfelek

Elégedettek a kéményseprés ügyintézésével az ügyfelek

2019. július 19. (péntek)

A legfrissebb piackutatás eredményei szerint ismét jól vizsgáztak a katasztrófavédelem ügyfélszolgálati dolgozói és a megyei kirendeltségek munkatársai. A júniusban végzett második telefonos piackutatást a kéményseprőipari tevékenységet ellátó igazgatóhelyettesi szervezet ügyfeleinek körében végezték, a kutatás a telefonos ügyintézéssel kapcsolatos elégedettséget vizsgálta.

Illegális migránsok Fejérben

Illegális migránsok Fejérben

2019. július 18. (csütörtök)

Tizennégy külföldi személy jutott be az ország területére.

Jelentkezzen, ha látta!

Jelentkezzen, ha látta!

2019. július 18. (csütörtök)

A 86 éves Szilvássy Sándort eltűnés miatt keresik a dunaújvárosi rendőrök.

Új tűzoltók érkeztek Fejér megyébe

Új tűzoltók érkeztek Fejér megyébe

2019. július 16. (kedd)

Négy új beosztott tűzoltó kezdte meg szolgálatát megyénkben. Ketten a székesfehérvári, ketten pedig a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományába kerületek.

A térfigyelő buktatta le őket

A térfigyelő buktatta le őket

2019. július 15. (hétfő)

A dunaújvárosi rendőrök befejezték a kábítószer birtoklása miatt egy 23 éves és egy 19 éves helyi lakossal szemben folytatott ügy vizsgálatát.

Kisbusz égett Kisapostagnál

Kisbusz égett Kisapostagnál

2019. július 15. (hétfő)

A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók oltották el végül a lángokat.