Dunaújváros Hetilap

Indul a Családvédelmi Akcióterv

doszerk - 2019. június 30. 18:52

Július 1-jén indul a kormány újabb családtámogatási programja. Az alábbiakban összefoglaljuk a jövő héttől életbe lépő programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A családi otthonteremtési kedvezmény

családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővül, és több család számára lesz elérhető július 1-jétől. A csok-hoz kapcsolódó hitelek jelentősen kedvezőbb feltételekkel igényelhetőek új lakás építésére, vásárlására vagy használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére. A 2 gyermekre 10 millió, 3 gyermektől 15 millió forint összegű kedvezményes hitelt már nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására is fel lehet venni. A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozót gondozó, és emiatt ápolási díjban részesülők mellett, mostantól a gyermekek otthongondozási díjára (gyod-ra) jogosult szülők is igénybe vehetik a csok-ot. A falusi csok 2486 vidéki településen érhető el.

Az illetékes hatóság: Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztály

A hatósági bizonyítvány benyújtásának formája:

  • személyesen Székesfehérvári Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztály ügyfélszolgálatán: 8000 Székesfehérvár, József Attila utca 42. szám alatt. Ügyfélfogadás: hétfő, kedd, csütörtök 08:00-12:00, szerda: 08:00-16:00
  • postai úton
  • bármely kormányablakon keresztül

A benyújtáshoz szükséges iratok: személyes megjelenés esetén: fényképes személyazonosságot igazoló irat (pl.: személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély), lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya), igénylőlap a családok otthonteremtési kedvezményeinek igényléséhez szükséges biztosítási jogviszonyt igazoló hatósági bizonyítvány kiállításához

Az igénylőlap elérhető: a www.neak.gov.hu oldalon, továbbá az egészségbiztosítási osztály ügyfélszolgálatán és a kormányablakoknál.

A hatósági bizonyítvány kiállítása: 3 munkanap, illetve 10 napon belül.

A babaváró támogatás

Július 1-től 2022. december 31-ig fiatal házaspárok igényelhetik a bankfiókokban. A támogatás maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt jelent, amelynek törlesztő részlete legfeljebb havi 50 ezer Ft. Amennyiben a családban 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig felfüggesztik a törlesztő részlet fizetését. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

A hatósági bizonyítvány benyújtásának formája, helye, az illetékes hatóság és a benyújtáshoz szükséges iratok, igénylőlap elérhetősége: ugyanaz, mint a csok-nál.

A hatósági bizonyítvány kiállítása: 8 napon belül

A lakáscélú jelzáloghitel-tartozás csökkentése

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet módosításával jelentősen nő az igénybe vehető állami támogatás mértéke. Eddig a harmadik és további gyermekek után 1 millió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzálog-hiteléből. Július 1-jétől már a második gyermek után igényelhető az 1 millió, a harmadik gyermek után pedig 4 millió, további gyermekek után újabb 1-1 millió forint összegű jóváírás a lakáscélú jelzáloghitel csökkentésére (amennyiben a gyermek 2019. július 1-jén vagy azt követően születik).

Az illetékes hatóság: Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztálya

A kérelem benyújtásának formája:

  • személyesen Székesfehérváron: Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztály lakástámogatási szakterület: 8000 Székesfehérvár, József Attila utca 42. szám alatt ügyfélfogadás: kedd, csütörtök 08:00-16:00
  • bármely kormányablakon keresztül

A kérelem elérhető: a www.kormanyhivatal.hu oldal lakástámogatás menüpontján, továbbá a Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztály ügyfélszolgálatán és a kormányablakoknál.

Az ügyintézés határideje: 60 nap

Az autóvásárlási támogatás

A 2,5 millió forint összegű támogatást, amelynek mértéke legfeljebb a bruttó vételár fele lehet, nagycsaládosok igényelhetik, 7 személyes új autó vásárlásához vagy lízingeléséhez kapcsolódóan.

Az illetékes hatóság: Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztály (1081 Budapest, Fiumei út 19/a.) Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy nem a Fejér Megyei Kormányhivatal bírálja el!

A kérelem benyújtásának formája:

  • valamennyi kormányablaknál személyesen
  • postai úton: Magyar Államkincstár Családtámogatási Főosztály (1081 Budapest, Fiumei út 19/a. vagy 1919 Budapest) 

A benyújtáshoz szükséges iratok: kérelem formanyomtatvány, személyazonosságot igazoló dokumentumok (személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély), csatolandó magánokiratok

A kérelem elérhető: a Magyar Államkincstár honlapján

A igény érvényesítése: a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül.

A Családvédelmi Akciótervről és a további családtámogatási kedvezményekről bővebb információ a csalad.hu címen és a Fejér Megyei Kormányhivatal honlapján érhető el. Telefonos tájékoztatás az ingyenesen hívható 1818-as kormányzati ügyfélvonalon vehető igénybe.

- Fejér Megyei Kormányhivatal -

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.