Dunaújváros Hetilap

Abszurd és nonszensz, ami az ellenzéknél történik október előtt

doszerk - 2019. július 24. 7:21

Az ország számos pontján komoly konfliktusok szabdalják az ellenzéket, ez az állapot pedig alaposan rontja az esélyeiket a soron következő megmérettetésen. Szédítő tempóban érkeznek az újabb és újabb településekről az újabb és újabb ellenzéki kenyértörésekről szóló hírek. Gyakorlatilag képtelenség nyomon követni az eseményeket - írja az Origo.

Szolnok

A kormányellenes veszekedések leglátványosabb terepe a tegnapi napról Szolnok lett, ahol egészen feljelentésig fajultak a veszekedések. Mint ismert, az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik alkotta Szolnoki Többség a szocialista Radócz Zoltánt támogatja, míg a szolnoki Momentum, Márki-Zay mozgalma és a jobbikos választókerületi elnök a Szolnoki Többség Egyesület vezetője, a vásárhelyi polgármester mozgalmának elnökségi tagja, Lukácsi Katalin mellett foglalt állást. Utóbbi mindenféle egyeztetés nélkül tegnap bejelentette, startvonalhoz áll ősszel, amit nem igazán vett jó néven a másik blokk. Lukácsit a történtek miatt megélhetési politikusnak, piti tolvajnak nevezték, aki szétverte az ellenzéki egységet. Sőt, ennél is tovább mentek: a helyi MSZP-sek és jobbikosok feljelentést tettek a szolnoki ügyészségen ellene, amiért szerintük elbitorolta a "Szolnoki Többség" elnevezést. Mivel a politikus Márki-Zay Péter mozgalmának az elnökségi tagja, sokan úgy tartják, a hódmezővásárhelyi polgármesternek is kulcsszerepe van abban, hogy így alakultak a szolnoki ellenzék dolgai.

Mindenesetre ezek után is folytatódott a háborúskodás: Lukácsi az ATV tegnap esti adásában rontott neki a Szolnoki Többségnek, akik viszont a közösségi oldalukon támadták az egykori kereszténydemokrata politikust. "Lukácsi Katika vérbeli demokrata, az már most látszik" - írták arra, hogy Márki-Zay bizalmasa egy Facebook-bejegyzés alatt kiemelte, a helyi Jobbik nem állapodhatott meg az ellenzék többi pártjával, mert erre "nincs tárgyalási jogköre."

Korábbi cikkeinkben is írtuk arról, hogy óriási a kavarodás a helyi Jobbikban, valami nagyon nem stimmel velük kapcsolatban. A szolnoki ellenzéki belviszályában ugyanis a következő a helyzet náluk:

  • Csikós Attila, a párt választókerületi elnöke, aki, miután az ellenzéki pártok egy része kifarolt mögüle a polgármester-jelöltségért vívott harcban, átpártolt Lukácsi egyesületébe, ahol titkár lett. Jelenleg őt támogatja az MSZP-s Radóczcal szemben.
  • Galló György Péter, a szolnoki alapszervezet vezetője nem támogatja sem Radóczot, sem Lukácsit, bár egyes értesülések szerint a Szolnoki Többség jelöltje mögé be fognak állni, aki valószínűsíthetően a szocialista politikus lesz.
  • Sajtóértesülések szerint a Jobbik országos vezetése is beszállt a harcba, akik egyértelműen Lukácsit preferálják.

Ilyen előzmények után kedden reggel felbukkant egy poszt a helyi Jobbik közösségi oldalán, amelyben azt állították, sosem támogatták Radócz Zoltánt polgármesterjelöltként, hiszen a végsőkig kiálltak Csikós mellett. Ezt egy májusban keltezett taggyűlési jegyzőkönyvvel próbálták alátámasztani, amelyből többek között az is kiderült, hogy az ülésen leváltották Csikóst az elnöki tisztségből, és Gallót nevezték ki helyette. Magyarán 

az ellenzéki tárgyalások csúcspontján komoly pozíciócsere történt a szolnoki Jobbikban.  

A dokumentumból az is látszik, hogy ennek ellenére kitartottak Csikós városvezetői ambíciói mellett. "Csikós Attila tehát nem azért lépett vissza a polgármester-jelöltségtől, mert ne támogatta volna az alapszervezet, hanem mert nem kapta meg a Jobbik elnökségétől a beígért országgyűlési képviselői helyet. Ez a szomorú igazság, bárki bármit is mond" - olvasható a zárszó a szolnoki Jobbik mai bejegyzésében, amiből jól látható, hogy a párt helyi szervezetén belül is egymásnak estek a felek.  

Ferencváros 

Szolnok mellett Ferencvárosból is érkeztek új fejlemények a kormányellenes erők háza tájékáról. Mint ismert, a IX. kerületben régóta kettéosztott az ellenzék, ami az önkormányzati választás közeledtével csak kidomborodott. A városrészben ugyanis nem tudtak megegyezni arról, hogy kit indítsanak polgármesterjelöltként, így a tervek szerint egy helyi előválasztáson döntik el, hogy a Momentum, a DK és az MSZP által preferált Jancsó Andrea vagy a Párbeszéd, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és Puzsér Róberték által előnyben részesített Baranyi Krisztina legyen a közös jelölt. Csakhogy meglehetősen akadozik a dolog, ugyanis Baranyi többször is nemtetszését fejezte ki ez ügyben. Pár napja a sajtó arról cikkezett, hogy a politikus közel sem biztos, hogy aláírja a már kész előválasztási koncepcióval kapcsolatos megállapodást, mert bizonyos feltételek elfogadhatatlanok számára. A találgatások valóra váltak, hétfő este egy hosszú bejegyzés jelent meg az exegyüttes önkormányzati képviselő közösségi oldalán, amelyben kitálalt arról, milyen akadályok merülnek fel a castinggal kapcsolatos ellenzéki megbeszélések során. Elmondása szerint

  • néhány operatív részlet mellett a legfontosabb tartalmi vita a közös egyéni képviselőjelöltek és az ugyancsak közös ellenzéki kompenzációs lista, tehát a választások után felálló új képviselőtestület lehetséges ellenzéki tagjainak kiválasztásának módjáról szól.
  • A kompenzációs listán indítani szándékozott jelöltek neveit továbbra sem ismeri. Egyelőre ugyancsak ismeretlen számára a - kerületi pártszervezetek megállapodása alapján megválasztani kívánt - DK-s alpolgármester kiléte.
  • A Jancsó Andreát támogató pártszervezetek olyan megállapodás elfogadását szabnák a polgármesterjelölti előválasztáson való indulás feltételéül, amely alapján közös ellenzéki jelöltek lennének a korábban rendszeresen a Fidesz érdekei szerint szavazó eddigi képviselők. 
  • Ez részben kiderül már az egyéni választókerületekben indítani szándékozott jelöltek esetében, részben jó okkal feltételezhető a kompenzációs lista személyükben ismeretlen, de pártállásukat tekintve ismert szereplőiről.

Mindebből jól látható, hetekkel az őszi választás előtt 

a ferencvárosi ellenzék még a közelében sincs annak, hogy megállapodjon az előválasztással kapcsolatban.  

"Ez nemcsak az egyesült ellenzék politikai hitele, hanem a remélt ellenzéki testületi többség csorbulása miatt is megengedhetetlen. Az ellenzéki választók egyszerű átverése lenne" - összegzett Baranyi.

Békéscsaba

Számos budapesti kerülethez és vidéki nagyvároshoz hasonlóan Békéscsabán is több részre szakadt az ellenzék, így minden bizonnyal a békési városban sem valósul meg a teljes ellenzéki egység az őszi önkormányzati választásra. Múlt hét hétfő késő délután ugyanis a helyi MSZP és a helyi Liberálisok három perc különbséggel tettek közzé hasonló tartalmú közleményt közösségi oldalukon, amelyben a Jobbikot támadták az összellenzéki összefogás széthullásáért. Nem sokat késett a válasz, kedden Kocziha Tünde, a Jobbik helyi politikusa reagált a baloldali pártok vádjaira. Álláspontja szerint nem ők, hanem az MSZP lépett ki az összefogásból, és nekik köszönhető, hogy a tárgyalások nem jutottak előre. Ezt azzal toldotta meg, hogy azt írta, a csabai szocialisták és LMP-sek "az ötéves önkormányzati ciklus alatt nem fejtettek ki tényleges ellenzéki magatartást". A szocialisták nem hagyták annyiban, és egy személyeskedő, Koczihát támadó közleménnyel álltak elő, amivel egészen biztosan nem segítettek a helyzeten. A Jobbik és az MSZP békéscsabai konfliktusának hátterében az áll, hogy 

az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni a közös polgármesterjelölt személyében, 

ugyanis a Jobbik nem zárkózik el Szarvas Péter jelenlegi városvezető személyétől, a baloldal viszont igen. Jelen állás szerint a Jobbik nem indít jelöltet, és nem is áll be a kormánypártinak tartott, független színekben politizáló Szarvas mögé, a balliberális pártok pedig önálló programalkotásba kezdtek. A városvezető, illetve neki a támogatása kapcsán alakult ki a feleket végletesen megosztó vita: ki is a valódi ellenzéke helyben a Fidesznek?  

Soroksár

Az Origo elsőként írta meg, hogy Soroksáron a Jobbik és a Demokratikus Koalíció hajba kapott a kompenzációs lista vezető helyén, aminek következtében megrekedtek az ellenzéki tárgyalások. 

A jobbikos Bereczki Mikós a XXIII. kerületi ellenzék polgármesterjelöltjeként magának követeli a pozíciót, csakhogy ezzel nincs egyedül, hiszen Gyurcsány Ferencék is igényt tartanak a befutónak tűnő helyre. A vita leágazódásaként az egyéni körzetekben sem tudtak megállapodni a felek, állítólag a baloldali pártok maguk között sem tudnak dűlőre jutni a leosztásban, így három hónappal az őszi választás előtt továbbra sincs egyezség a hogyan továbbról. A városrészben azt pletykálják, a soroksári DK-nak egy másik kerületből határozzák meg a politikai irányvonalát, így a balhé mögött minden bizonnyal komolyabb erők állnak.

Törökbálint

Törökbálinton is teljesen szétesett az ellenzéki együttműködés. Még július elején látott napvilágot, hogy a városban 2018 novembere óta zajlottak az egyeztetések „a helyi lokálpatrióták és az ellenzéki politikai pártok között, ennek eredményeképpen a jelöltek a Törökbálint Holnap Egyesület színeiben mérettetik meg magukat októberben". Az összefogás három hetet sem ért meg, mivel csütörtökön a helyi MSZP egy olyan szórólappal lepte meg a helyieket, amiből kiderült, nem kérnek az összeborulásból.

Pesterzsébet

A XX. kerületben sem sikerült tető alá hozni a teljes körű ellenzéki megállapodást, ugyanis a Jobbik Bencsik János budapesti elnök személyében külön jelöltet állított. A Momentum beállt mögé, szembe helyezkedve a baloldali blokkal, akik szintén saját aspiránsban gondolkodtak. A liberális párt azonban nem sokkal később meggondolta magát, és otthagyta a jobbikos politikust. Az eset pikantériája, hogy mindez a szocialisták, az ellenzék közös jelöltjét bemutató közleményéből derült ki, ugyanis a támogató között váratlanul felbukkant a Momentum neve. 

Sopron

Sopronban a Párbeszéd nem tudja támogatni a többi ellenzéki párt (DK, Momentum, Jobbik, LMP és MSZP) által tető alá hozott megállapodást. Emiatt több vezető ellenzéki politikus megalakította a Leghűségesebb Városért elnevezésű csoportot, amely elindul az őszi önkormányzati választáson. "A többi ellenzéki párt összefogását a Párbeszéd jelenlegi szervezete nem tudja támogatni" - fogalmazott Jakál Adrienn, a Párbeszéd megyei elnöke sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a korábbi választások eddig azt bizonyították, az üres összefogások nem vezetnek sikerre, nem elég pártlogókat egymás mellé sorakoztatni, hanem tartalommal kell feltölteni azokat.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.