Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Fekete fény

2019. július 22. (hétfő) 13:17 - Molnár Emese

Újabb kiállítás nyílt múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlat mindannyiunknak segít emlékezni arra, hogy mit is csináltunk 1999. augusztus 11-én. Minden bizonnyal a napfogyatkozást kísértük figyelemmel, amely égi jelenség több alkotót, művészt is megihletett.

Sok helyen, sokféle módon kísértük figyelemmel 1999. augusztus 11-én a napfogyatkozást Magyarországon. A csodás égi jelenség során egy dokumentumfilmet forgattak városunkban, amelyet mindez idáig csupán egyszer láthatott a nagyközönség. A Balázs Béla Stúdió ezen alkotására építve szervezte meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Kortárs Művészeti Intézet a Fekete fény című tárlatot. Három részből áll össze ez a kiállítás. Az egyik egy privát fotó és videógyűjtemény. Interneten hirdettek meg az akciót, arról vártak felvételeket, hogy ki-hogyan követte a napfogyatkozást. A beérkezett anyagokat korabeli sajt- és szerzői képekkel egészítették ki, ebből lett egy installáció. Ahogy Mucsi Emese, a tárlat kurátora fogalmazta, ezek az archív felvételek, ez az időszak az analóg fotózás utolsó nagy pillanata volt, hiszen a 2000-es évektől már a digitális eszközök kezdtek teret hódítani a lakosság körében.

A tárlat másik része kortárs alkotásokból, sorozatokból áll. A napfogyatkozás jelenségét ragadta meg a 26 kiállító művész. Vannak az esemény idején készült feldolgozások, ahhoz kapcsolódó kollázsok. A kiállításra új művek is készültek, Mucsi Emese, és a társkurátor, Barakonyi Szabolcs felkérése alkottok olyan művészek, akiknek egyébként sem idegen ez a téma.

A kiállítás harmadik része pedig a már említett Fekete fény című film. Tizenhat kamerával forgattak itt annak idején, több helyszínen, így bizonyára sokan felismerhetik magukat rajta. Ezt a filmet csak egyszer mutatták be, és itt is lehet csak megnézni. A kiállításokhoz mindig szerveznek valamilyen kiegészítő programot. Most sem lesz ez másképp, ráadásul az egyik, emlékmegosztó találkozót pontosan a napfogyatkozás 20. évfordulójára, augusztus 11-re szervezik, de lesz még tárlatvezetés is.

A rovat további hírei: Kultúra

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

A magyar kultúra napja: koncerttel és díjátadóval ünnepeltek

2020. január 23. (csütörtök)

A magyar kultúra napját a hagyományokhoz templomi koncerttel, valamint a Dunaújváros közgyűlése által alapított "Pro Cultura Intercisae" Díj átadásával ünnepelték városunkban. Az elismerést Tóth Jánosné Végh Mária, a Munkásművelődési Központ volt igazgatója vehette át az evangélikus templomban rendezett tegnapi ünnepségen. 

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

Könyvtár: fekete ruhában a kultúra napján

2020. január 22. (szerda)

"A kultúra értékei romokban, béreink alatta..." – a József Attila Könyvtár kollektívája is csatlakozott a magyar kultúra napjára időzített országos szakszervezeti akcióhoz. Háttér és petíció a hajtás után.

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

A magyar kultúra napja – ünnepi koncerttel, díjátadóval

2020. január 20. (hétfő)

Folytatják a szép hagyományt, ünnepi koncertre várják a vendégeket a magyar kultúra napján az evangélikus templomban – a szerdán 18 órakor kezdődő eseményen a Szent Efrém Férfikarnak tapsolhat a közönség, és persze átadják a "Pro Cultura Intercisae" Díjat is.

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

Versenyfelhívás: mi legyen a Dunaújvárosiak Dala?

2020. január 20. (hétfő)

Közös versenyfelhívással jelentkezett Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, valamint Futó Gábor zenész – a városlakóktól várják a Dunaújvárosiak Dalát! 

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

"Tudod, az élet szép": klip a kliptelen dalhoz – premier itt!

2020. január 15. (szerda)

Dunaújvárosi alkotó, konkrétan Nil készítette el az első klipet az Animal Cannibals első lemezén lévő "kliptelen" dalok egyikéhez. "Tudod, az élet szép" – mutatom máris!

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

Pannon Filharmonikusok: kamarakoncert az altemplomban

2020. január 15. (szerda)

Visszatérő vendégként lépnek közönség elé a Pannon Filharmonikusok muzsikusai szeretett városunkban szombaton: ezúttal egy fagott-zongora duó mutatkozik be a Krisztus király főtemplom új koncerthelyszínként debütáló fűtött altemplomában.

Zeneiskola: Gála 2020  – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

Zeneiskola: Gála 2020 – telt házzal, nagy tapsokkal (webgalériával)

2020. január 14. (kedd)

Jubileumi gálára várta a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola  – a kiállításmegnyitóval kezdett, a növendékek és zenepedagógusok, intézményi formációk bemutatkozásával folytatott, a Hot Jazz Band remek hangversenyével koronázott programnak a Bartók adott otthont múlt szombaton. Meséljenek a képek is!