Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Fekete fény

2019. július 22. (hétfő) 13:17 - Molnár Emese

Újabb kiállítás nyílt múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlat mindannyiunknak segít emlékezni arra, hogy mit is csináltunk 1999. augusztus 11-én. Minden bizonnyal a napfogyatkozást kísértük figyelemmel, amely égi jelenség több alkotót, művészt is megihletett.

Sok helyen, sokféle módon kísértük figyelemmel 1999. augusztus 11-én a napfogyatkozást Magyarországon. A csodás égi jelenség során egy dokumentumfilmet forgattak városunkban, amelyet mindez idáig csupán egyszer láthatott a nagyközönség. A Balázs Béla Stúdió ezen alkotására építve szervezte meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Kortárs Művészeti Intézet a Fekete fény című tárlatot. Három részből áll össze ez a kiállítás. Az egyik egy privát fotó és videógyűjtemény. Interneten hirdettek meg az akciót, arról vártak felvételeket, hogy ki-hogyan követte a napfogyatkozást. A beérkezett anyagokat korabeli sajt- és szerzői képekkel egészítették ki, ebből lett egy installáció. Ahogy Mucsi Emese, a tárlat kurátora fogalmazta, ezek az archív felvételek, ez az időszak az analóg fotózás utolsó nagy pillanata volt, hiszen a 2000-es évektől már a digitális eszközök kezdtek teret hódítani a lakosság körében.

A tárlat másik része kortárs alkotásokból, sorozatokból áll. A napfogyatkozás jelenségét ragadta meg a 26 kiállító művész. Vannak az esemény idején készült feldolgozások, ahhoz kapcsolódó kollázsok. A kiállításra új művek is készültek, Mucsi Emese, és a társkurátor, Barakonyi Szabolcs felkérése alkottok olyan művészek, akiknek egyébként sem idegen ez a téma.

A kiállítás harmadik része pedig a már említett Fekete fény című film. Tizenhat kamerával forgattak itt annak idején, több helyszínen, így bizonyára sokan felismerhetik magukat rajta. Ezt a filmet csak egyszer mutatták be, és itt is lehet csak megnézni. A kiállításokhoz mindig szerveznek valamilyen kiegészítő programot. Most sem lesz ez másképp, ráadásul az egyik, emlékmegosztó találkozót pontosan a napfogyatkozás 20. évfordulójára, augusztus 11-re szervezik, de lesz még tárlatvezetés is.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Több középiskolás diák is az Intercisa Múzeumban teljesítette az érettségi előtti kötelező közösségi szolgálatot az elmúlt hetekben. A tanulók egyebek mellett részt vettek a kőtárban végzett ásatásokban is – a DSTV riportja szerint jó esély van az együttműködés folytatására!

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Abaligettől Zircig az ország közel 40 településén nyílnak meg a templomok az Orgonák éjszakája országos programsorozata keretében szombaton.

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

2020. augusztus 05. (szerda)

A Sándor Mátyás című regényt viszi színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A darab különlegessége, hogy Jules Verne művét musical formájában dolgozta fel a dunaújvárosi teátrum. 

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

2020. augusztus 04. (kedd)

"Minden napra egy mese" - akár ezzel a címmel is hirdethetné gazdag kínálatát a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára a jövő olvasóinak. DSTV-riport, nem csak gyerekeknek! 

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

2020. augusztus 03. (hétfő)

Ezen a héten interaktív bábelőadásra várják a gyermekeket a Munkásművelődési Központba.

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

2020. augusztus 03. (hétfő)

MeseKedd, Bogyó és Babóca "tárlatvezetés" szerdánként, Mesedélután és Papírszínházi előadás kézműves foglalkozással egybekötve csütörtökönként!

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

2020. augusztus 02. (vasárnap)

Újra megnyitja kapuját Szentendre nagymúltú nyári szabadtéri programsorozata, a Szentendrei Teátrum – a kulturális kínálatban egyebek mellett ősbemutatók, koncertek és felolvasószínházi premierek is szerepelnek jövő péntektől.