Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Fekete fény

2019. július 22. (hétfő) 13:17 - Molnár Emese

Újabb kiállítás nyílt múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlat mindannyiunknak segít emlékezni arra, hogy mit is csináltunk 1999. augusztus 11-én. Minden bizonnyal a napfogyatkozást kísértük figyelemmel, amely égi jelenség több alkotót, művészt is megihletett.

Sok helyen, sokféle módon kísértük figyelemmel 1999. augusztus 11-én a napfogyatkozást Magyarországon. A csodás égi jelenség során egy dokumentumfilmet forgattak városunkban, amelyet mindez idáig csupán egyszer láthatott a nagyközönség. A Balázs Béla Stúdió ezen alkotására építve szervezte meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Kortárs Művészeti Intézet a Fekete fény című tárlatot. Három részből áll össze ez a kiállítás. Az egyik egy privát fotó és videógyűjtemény. Interneten hirdettek meg az akciót, arról vártak felvételeket, hogy ki-hogyan követte a napfogyatkozást. A beérkezett anyagokat korabeli sajt- és szerzői képekkel egészítették ki, ebből lett egy installáció. Ahogy Mucsi Emese, a tárlat kurátora fogalmazta, ezek az archív felvételek, ez az időszak az analóg fotózás utolsó nagy pillanata volt, hiszen a 2000-es évektől már a digitális eszközök kezdtek teret hódítani a lakosság körében.

A tárlat másik része kortárs alkotásokból, sorozatokból áll. A napfogyatkozás jelenségét ragadta meg a 26 kiállító művész. Vannak az esemény idején készült feldolgozások, ahhoz kapcsolódó kollázsok. A kiállításra új művek is készültek, Mucsi Emese, és a társkurátor, Barakonyi Szabolcs felkérése alkottok olyan művészek, akiknek egyébként sem idegen ez a téma.

A kiállítás harmadik része pedig a már említett Fekete fény című film. Tizenhat kamerával forgattak itt annak idején, több helyszínen, így bizonyára sokan felismerhetik magukat rajta. Ezt a filmet csak egyszer mutatták be, és itt is lehet csak megnézni. A kiállításokhoz mindig szerveznek valamilyen kiegészítő programot. Most sem lesz ez másképp, ráadásul az egyik, emlékmegosztó találkozót pontosan a napfogyatkozás 20. évfordulójára, augusztus 11-re szervezik, de lesz még tárlatvezetés is.

A rovat további hírei: Kultúra

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

2019. augusztus 21. (szerda)

Már délelőtt megkezdődtek a színpadi programok az idei Augusztálison a Szalki-szigeten. Délután ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester, majd az új kenyér megáldása és a kenyérszegés következett.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. augusztus 20. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. 

Munkában a Bartók társulata

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő)

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.