Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Fekete fény

2019. július 22. (hétfő) 13:17 - Molnár Emese

Újabb kiállítás nyílt múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlat mindannyiunknak segít emlékezni arra, hogy mit is csináltunk 1999. augusztus 11-én. Minden bizonnyal a napfogyatkozást kísértük figyelemmel, amely égi jelenség több alkotót, művészt is megihletett.

Sok helyen, sokféle módon kísértük figyelemmel 1999. augusztus 11-én a napfogyatkozást Magyarországon. A csodás égi jelenség során egy dokumentumfilmet forgattak városunkban, amelyet mindez idáig csupán egyszer láthatott a nagyközönség. A Balázs Béla Stúdió ezen alkotására építve szervezte meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Kortárs Művészeti Intézet a Fekete fény című tárlatot. Három részből áll össze ez a kiállítás. Az egyik egy privát fotó és videógyűjtemény. Interneten hirdettek meg az akciót, arról vártak felvételeket, hogy ki-hogyan követte a napfogyatkozást. A beérkezett anyagokat korabeli sajt- és szerzői képekkel egészítették ki, ebből lett egy installáció. Ahogy Mucsi Emese, a tárlat kurátora fogalmazta, ezek az archív felvételek, ez az időszak az analóg fotózás utolsó nagy pillanata volt, hiszen a 2000-es évektől már a digitális eszközök kezdtek teret hódítani a lakosság körében.

A tárlat másik része kortárs alkotásokból, sorozatokból áll. A napfogyatkozás jelenségét ragadta meg a 26 kiállító művész. Vannak az esemény idején készült feldolgozások, ahhoz kapcsolódó kollázsok. A kiállításra új művek is készültek, Mucsi Emese, és a társkurátor, Barakonyi Szabolcs felkérése alkottok olyan művészek, akiknek egyébként sem idegen ez a téma.

A kiállítás harmadik része pedig a már említett Fekete fény című film. Tizenhat kamerával forgattak itt annak idején, több helyszínen, így bizonyára sokan felismerhetik magukat rajta. Ezt a filmet csak egyszer mutatták be, és itt is lehet csak megnézni. A kiállításokhoz mindig szerveznek valamilyen kiegészítő programot. Most sem lesz ez másképp, ráadásul az egyik, emlékmegosztó találkozót pontosan a napfogyatkozás 20. évfordulójára, augusztus 11-re szervezik, de lesz még tárlatvezetés is.

A rovat további hírei: Kultúra

Pillangós batár

Pillangós batár

2019. október 18. (péntek)

Játékos mesevetélkedőt hirdetett a Munkásművelődési Központ és a Csupa Csoda Birodalom Népmese Pont szerdán az általános iskolák 3–4. osztályos tanulói számára.

Egész héten drámáznak

Egész héten drámáznak

2019. október 17. (csütörtök)

Újabb témahét zajlik a Széchenyi Gimnáziumban és ezúttal a drámáé a főszerep. Pontosabban a diákoké, akik különböző színdarabokban játsszák el Shakespeare műveinek hőseit.

A város csillaga - Klip premier

A város csillaga - Klip premier

2019. október 10. (csütörtök)

Helló Dunaújváros! Megérkezett a város dala! (klip premier)!

Jön A város csillaga

Jön A város csillaga

2019. október 08. (kedd)

A város csillaga címmel jelenik meg a napokban az a dal, amelyet Dunaújvárosról írtak. Pajor Tamás és Szabó Zé közös szerzeményét Kollányi Zsuzsi énekli. Csütörtökön fél 5-kor a főtéren élőben is előadja a dalt.

Selyemúton a magyar cimbalom

Selyemúton a magyar cimbalom

2019. október 06. (vasárnap)

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében különleges gálaműsor vette kezdetét szombat este a Bartók Kamaraszínház színpadán, ahol fellépett a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar.

Emlékezni és emlékeztetni

Emlékezni és emlékeztetni

2019. október 06. (vasárnap)

Cserna Gábor polgármester gyásznapi gondolatait tolmácsoljuk Olvasóinknak.

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

2019. szeptember 27. (péntek)

„Könyvtárak az emberért- felelősség a Földért”- ez a szlogenje az idén is megrendezett Országos Könyvtári Napoknak, amelyhez a József Attila Könyvtár is csatlakozott. A szeptember 30. és október 6. között megrendezett eseménysorozaton többek között például előadásokkal, kiállításokkal és ingyenes beiratkozással várják az érdeklődőket.