Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Öregbítik városunk hírnevét

2019. július 23. (kedd) 8:00 - Molnár Emese

Történetének talán legnagyobb gyűjteményes kiállítására készül a Kortárs Művészeti Intézet, ugyanis augusztus 16-án a kolozsvári Centrul de Interes központban mutatják be Dunaújváros kulturális örökségének egy szeletét.

Áprilisban volt a Térfélcsere elnevezésű kiállítás a Kortárs Művészeti Intézetben, amelyen a kolozsvári Centrul de Interes központ művészeinek munkáit hozták el Dunaújvárosba. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult tárlat azért kapta ezt a nevet, mert a két intézmény kölcsönösen állít ki a másiknál. Most Dunaújvároson a sor, és mint azt Zsinka Gabriella művészettörténész, a KMI munkatársa elmondta, az intézet talán eddigi legnagyobb gyűjteményes kiállítására készülnek.

Egy nagyon nagy térről van szó, ahol a közel háromszázötven tételes műtárgy kollekciónak egy elég bő merítését mutathatjuk be. Nagy közönségre számítunk, hiszen a kolozsvári magyar napok rendezvényei, koncertjei sok látogatót vonzanak- mondta Zsinka Gabriella.

Arról is beszélt, hogy közel harminc év spektrumát ölelik fel, és rengeteg kiváló képzőművész alkotása található a gyűjteményben. Változatosak, van közte installáció, videó, textilmunka, szobrok. Sőt, vannak olyan darabok is, amelyek még a szakembereket is meglepik, hiszen az adott művész egy-egy kísérletező korszakához kapcsolódik.

Izgatottan készülnek tehát arra, hogy megmutassák a Centrul de Interes központban a gyűjtemény legjobb, legérdekesebb, legkülönlegesebb darabjait.

- Túlzás nélkül lehet mondani, hogy egy nagyon fontos szelete Dunaújváros kulturális örökségének. Lehet, hogy kortárs képzőművészetről van szó, de azon belül is emblematikus darabok, és egy nagyon különleges atmoszférájú kincsszerű képződményről, amit büszkén mutatunk be Kolozsváron-tette hozzá.

A Térfélcsere másik felvonása augusztus 16-án lesz a kolozsvári intézményben, ekkor nyílik a tárlat a dunaújvárosi gyűjteményből.

A rovat további hírei: Kultúra

Dunaújvárosi Vegyeskar: nemes kihívások előtt

Dunaújvárosi Vegyeskar: nemes kihívások előtt

2020. február 26. (szerda)

Komoly együttműködés után csodás koncert ígérete a Müpa színpadán, majd kórusmatiné a Nemzeti Galériában – egyszerre nagyon nívós és gyönyörűséges kihívások várnak a Dunaújvárosi Vegyeskarra márciusban.

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

2020. február 21. (péntek)

Sepultura, Cradle of Filth, Marky Ramone, The Agonist, Infected Rain – öt kegyetlenül erős fellépővel vált véglegessé a lista, rekordidő alatt betelt a naptár: nagyjából minden kész, hogy a 30 éves jubileumhoz kavalkád legyen a Rockmaraton a Szalki-szigeten július elején. Yeaaah!

ICA-D: a testetlen testek tárlata

ICA-D: a testetlen testek tárlata

2020. február 19. (szerda)

A dolog, amely elfelejtett testet ölteni – ezzel a címmel nyílik kiállítás Koronczi Endre alkotásaiból a Kortárs Művészeti Intézetben  pénteken. Létezik-e széltárgy? A válaszért irány a kortárs – de előbb itt egy kedvcsináló összegzés!

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

2020. február 17. (hétfő)

Izgalmas előadással ünnepli a magyar széppróza napját a József Attila Könyvtár: Weiner Sennyey Tibor költő, író Ki nem volt Hamvas Béla? című előadására kedden várják a vendégeket.

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

2020. február 13. (csütörtök)

Idén immár ötödszörre rendezik meg a Vomiting Blood Night  minifesztiválját a Kaptár Music Pubban – micsoda véletlen, az idén éppen tizedik születésnapját ünneplő házigazda Morhord buliját Valentin napján rendezik!  Yeaaahh!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

2020. február 12. (szerda)

A József Attila Könyvtár is csatlakozott a Nemzetközi Könyvajándék Nap egész világot behálózó akciójához – pénteken várják meglepetéssel a gyermekkönyvtár vendégeit! A felnőtteket könyves vakrandival csábítják!
 

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

2020. február 06. (csütörtök)

Izgalmas kulturális kalandozásra invitálja a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet pénteken este – a két kiállítást stílszerűen két programmal búcsúztatják!