Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Öregbítik városunk hírnevét

2019. július 23. (kedd) 8:00 - Molnár Emese

Történetének talán legnagyobb gyűjteményes kiállítására készül a Kortárs Művészeti Intézet, ugyanis augusztus 16-án a kolozsvári Centrul de Interes központban mutatják be Dunaújváros kulturális örökségének egy szeletét.

Áprilisban volt a Térfélcsere elnevezésű kiállítás a Kortárs Művészeti Intézetben, amelyen a kolozsvári Centrul de Interes központ művészeinek munkáit hozták el Dunaújvárosba. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult tárlat azért kapta ezt a nevet, mert a két intézmény kölcsönösen állít ki a másiknál. Most Dunaújvároson a sor, és mint azt Zsinka Gabriella művészettörténész, a KMI munkatársa elmondta, az intézet talán eddigi legnagyobb gyűjteményes kiállítására készülnek.

Egy nagyon nagy térről van szó, ahol a közel háromszázötven tételes műtárgy kollekciónak egy elég bő merítését mutathatjuk be. Nagy közönségre számítunk, hiszen a kolozsvári magyar napok rendezvényei, koncertjei sok látogatót vonzanak- mondta Zsinka Gabriella.

Arról is beszélt, hogy közel harminc év spektrumát ölelik fel, és rengeteg kiváló képzőművész alkotása található a gyűjteményben. Változatosak, van közte installáció, videó, textilmunka, szobrok. Sőt, vannak olyan darabok is, amelyek még a szakembereket is meglepik, hiszen az adott művész egy-egy kísérletező korszakához kapcsolódik.

Izgatottan készülnek tehát arra, hogy megmutassák a Centrul de Interes központban a gyűjtemény legjobb, legérdekesebb, legkülönlegesebb darabjait.

- Túlzás nélkül lehet mondani, hogy egy nagyon fontos szelete Dunaújváros kulturális örökségének. Lehet, hogy kortárs képzőművészetről van szó, de azon belül is emblematikus darabok, és egy nagyon különleges atmoszférájú kincsszerű képződményről, amit büszkén mutatunk be Kolozsváron-tette hozzá.

A Térfélcsere másik felvonása augusztus 16-án lesz a kolozsvári intézményben, ekkor nyílik a tárlat a dunaújvárosi gyűjteményből.

A rovat további hírei: Kultúra

Pillangós batár

Pillangós batár

2019. október 18. (péntek)

Játékos mesevetélkedőt hirdetett a Munkásművelődési Központ és a Csupa Csoda Birodalom Népmese Pont szerdán az általános iskolák 3–4. osztályos tanulói számára.

Egész héten drámáznak

Egész héten drámáznak

2019. október 17. (csütörtök)

Újabb témahét zajlik a Széchenyi Gimnáziumban és ezúttal a drámáé a főszerep. Pontosabban a diákoké, akik különböző színdarabokban játsszák el Shakespeare műveinek hőseit.

A város csillaga - Klip premier

A város csillaga - Klip premier

2019. október 10. (csütörtök)

Helló Dunaújváros! Megérkezett a város dala! (klip premier)!

Jön A város csillaga

Jön A város csillaga

2019. október 08. (kedd)

A város csillaga címmel jelenik meg a napokban az a dal, amelyet Dunaújvárosról írtak. Pajor Tamás és Szabó Zé közös szerzeményét Kollányi Zsuzsi énekli. Csütörtökön fél 5-kor a főtéren élőben is előadja a dalt.

Selyemúton a magyar cimbalom

Selyemúton a magyar cimbalom

2019. október 06. (vasárnap)

A Magyar-Koreai Társaság szervezésében különleges gálaműsor vette kezdetét szombat este a Bartók Kamaraszínház színpadán, ahol fellépett a Soo Jae Cheon JeongEup Zenekar.

Emlékezni és emlékeztetni

Emlékezni és emlékeztetni

2019. október 06. (vasárnap)

Cserna Gábor polgármester gyásznapi gondolatait tolmácsoljuk Olvasóinknak.

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

Országos könyvtári napok Dunaújvárosban is

2019. szeptember 27. (péntek)

„Könyvtárak az emberért- felelősség a Földért”- ez a szlogenje az idén is megrendezett Országos Könyvtári Napoknak, amelyhez a József Attila Könyvtár is csatlakozott. A szeptember 30. és október 6. között megrendezett eseménysorozaton többek között például előadásokkal, kiállításokkal és ingyenes beiratkozással várják az érdeklődőket.