Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Öregbítik városunk hírnevét

2019. július 23. (kedd) 8:00 - Molnár Emese

Történetének talán legnagyobb gyűjteményes kiállítására készül a Kortárs Művészeti Intézet, ugyanis augusztus 16-án a kolozsvári Centrul de Interes központban mutatják be Dunaújváros kulturális örökségének egy szeletét.

Áprilisban volt a Térfélcsere elnevezésű kiállítás a Kortárs Művészeti Intézetben, amelyen a kolozsvári Centrul de Interes központ művészeinek munkáit hozták el Dunaújvárosba. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult tárlat azért kapta ezt a nevet, mert a két intézmény kölcsönösen állít ki a másiknál. Most Dunaújvároson a sor, és mint azt Zsinka Gabriella művészettörténész, a KMI munkatársa elmondta, az intézet talán eddigi legnagyobb gyűjteményes kiállítására készülnek.

Egy nagyon nagy térről van szó, ahol a közel háromszázötven tételes műtárgy kollekciónak egy elég bő merítését mutathatjuk be. Nagy közönségre számítunk, hiszen a kolozsvári magyar napok rendezvényei, koncertjei sok látogatót vonzanak- mondta Zsinka Gabriella.

Arról is beszélt, hogy közel harminc év spektrumát ölelik fel, és rengeteg kiváló képzőművész alkotása található a gyűjteményben. Változatosak, van közte installáció, videó, textilmunka, szobrok. Sőt, vannak olyan darabok is, amelyek még a szakembereket is meglepik, hiszen az adott művész egy-egy kísérletező korszakához kapcsolódik.

Izgatottan készülnek tehát arra, hogy megmutassák a Centrul de Interes központban a gyűjtemény legjobb, legérdekesebb, legkülönlegesebb darabjait.

- Túlzás nélkül lehet mondani, hogy egy nagyon fontos szelete Dunaújváros kulturális örökségének. Lehet, hogy kortárs képzőművészetről van szó, de azon belül is emblematikus darabok, és egy nagyon különleges atmoszférájú kincsszerű képződményről, amit büszkén mutatunk be Kolozsváron-tette hozzá.

A Térfélcsere másik felvonása augusztus 16-án lesz a kolozsvári intézményben, ekkor nyílik a tárlat a dunaújvárosi gyűjteményből.

A rovat további hírei: Kultúra

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

Szabadságszerető nemzet vagyunk és az érdekeinkért keményen kiállunk

2019. augusztus 21. (szerda)

Már délelőtt megkezdődtek a színpadi programok az idei Augusztálison a Szalki-szigeten. Délután ünnepi beszédet mondott Cserna Gábor polgármester, majd az új kenyér megáldása és a kenyérszegés következett.

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

Augusztális 2019 - Íme a teljes program!

2019. augusztus 20. (kedd)

Az önkormányzat megbízásából, a Tourinform Iroda szervezésében idén is színes programokra készülhetnek az érdeklődők Szent István napjára. 

Munkában a Bartók társulata

Munkában a Bartók társulata

2019. augusztus 19. (hétfő)

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Nagyboldogasszony ünnepe

Nagyboldogasszony ünnepe

2019. augusztus 15. (csütörtök)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét.

Húsz éve volt a napfogyatkozás

Húsz éve volt a napfogyatkozás

2019. augusztus 12. (hétfő)

A Kortárs Művészeti Intézetben látható Fekete fény című kiállításához kapcsolódóan tárlatvezetéssel egybekötött vetítéssorozatot rendeztek vasárnap délután, a teljes napfogyatkozás húsz éves évfordulóján.

Mester és tanítványai a templomban

Mester és tanítványai a templomban

2019. augusztus 05. (hétfő)

Kosztolányi György festőművész kulcsi alkotókörének tagjai állították ki műveket vasárnap délután az evangélikus templomban.

Püspöki áldással

Püspöki áldással

2019. július 31. (szerda)

Hetedik alkalommal emlékeztek meg az orvos-gyógyító vértanú Szent Panteleimonról egy zarándoklat keretében.