Dunaújváros Hetilap

Újtelepi városvédők

Molnár Emese - 2019. július 19. 14:00

A Városvédők Újtelepért Egyesületet négy évvel ezelőtt hozták létre olyan városrészi lakók, akik fontosnak érzik, hogy ők is tegyenek valamit lakókörnyezetükért. A Szomszédünnep, az Öko-nap, a Mikulás buli szinte már elmaradhatatlan rendezvényük, amely egyre népszerűbb, egyre többen csatlakoznak hozzájuk.

Sok olyan bejegyzést, kommentet lehet olvasni a közösségi oldalon, vagy csak séta közben meghallani egy-egy beszélgetés részletét, amikor arról panaszkodnak, hogy például mennyire szemetes a szelektív hulladékgyűjtők környéke, hogy nincs elég lehetőség közösségi helyekre látogatni a szabadidőben, hogy miért nincs ez, miért nincs az.

Működik, és bizony kitűnő példaként szolgálhat egy olyan közösség Újtelepen, amely nem csak az önkormányzattól vár el minden megoldást a felmerült problémákra, igényekre, hanem együttes erővel, a saját szabadidejükből áldozva tesznek is érte. Az általuk szervezett Öko-napon az elektronikai hulladékokat gyűjtik össze, a Mikulás-napon a városrész gyermekeinek kedveskednek, a szomszédünnepen együtt sütögetnek, segítik és együttműködnek a helyi polgárőrséggel, de létrehoztak egy saját játszóteret, és közösségi programként végzik a karbantartását a területén.

Éva és Katalin is családanya, dolgoznak, háztartást vezetnek, és mellette még a közösségért is tesznek, ahogy a Városvédők Újtelepért Egyesület minden tagja, önkéntese is szívügyének tekinti a városrész szebbé, komfortosabbá tételét.

Kissné Fehér Éva, Városvédők Újtelepért Egyesület elnöke elmondta, négy éves az egyesületük, de maga a közösségi csoportosulásuk már hat éve alakult meg. Rájöttek, ahhoz, hogy például pályázni tudjanak támogatásra, illetve olyan dolgok hivatalossá tételéhez, mint például a középiskolások közösségi szolgálatának igazolására, egyesületi formában kell működniük.

- Azzal a céllal jött létre egyesületünk, hogy a lakókat közelebb hozzuk egymáshoz, hogy ne menjünk el egymás mellett köszönés nélkül, hogy ha valami baj van, felhívhassuk a másikat segítségért- mondta Éva.

Palkovics Katalin, az egyesület egyik alapító tagja hozzátette, sokan vannak itt újtelepiek, akik szeretnek a közösségért dolgozni, és áldozni ezért a szabadidejükből. Az Öko-nap azzal kezdődött, hogy a városrészt körülölelő kiserdő sajnos tele volt elektromos hulladékkal, és ez ellen tenni szerettek volna valamit. Azt is mondta, a megalakulásukat a közösség védelme is életre hívta.

- Egy időben nagyon sok betörés volt a környéken, sok idős, egyedálló lakó van, akikre pedig vigyáznunk kell. Ezt mi felvállaltuk olyan formában, hogy a lehetőségeinkhez mérten elkezdtük támogatni a helyi polgárőrséget, komolyabb kapcsolatot építettünk ki velük, igyekeztük segíteni a munkájukat. Ők ezért hálásak voltak, és viszonzásul azzal segítenek, hogy mindennap vigyáznak ránk- mondta Kata.

Az egyre bővülő közösség természetesen igényelt egy közösségi helyet, ebben pedig az önkormányzat volt a segítségükre, hogy használatba adta a volt újtelepi iskolát. Ide szerveztek különféle programokat, amelyeknek már hagyománya is van.

Éva elmondta, tavasszal mindig a szomszédünneppel kezdnek.

A rendezvény Franciaországból ered, érdekes egyébként, hogy nem kertvárosi, hanem panelépületes területről, de éppen azért, hogy a közelben lakók ne menjenek el egymás mellett csak úgy. Ezért hirdettük meg mi is. Ilyenkor eljönnek a városrész lakói, grilleznek, főznek valami finomat, megkóstolják egymás pálinkáját, borát, szervezünk süteményversenyt, és a gyerekeknek különféle meglepetéssel készülünk, például kézműves foglalkozással, lovas programmal.

A piknik egyre népszerűbb, az emberek egyre nyitottabbak, hiszen míg kezdetben ötven-hatvan lakó érkezett a rendezvényre, mára kétszáz-háromszáz ember gyűlik össze a volt iskola udvarán.

A lakók megismerkednek és nagyon segítőkészek egymással. Például ideköltözött egy család Nyíregyházáról, akik senkit nem ismertek, úgyhogy tényleg fontos volt nekik ez a piknik. Az anyuka kérdezte, hogy tudna-e segíteni neki valaki karácsonyi sütit sütni, mert ő nem tud. Erre öt idős nagymama is jelentkezett nagyon szívesen, és együtt készítették el a süteményt. Olyan is volt egyébként, hogy az otthonában elesett egy néni, nagyon beütötte magát, nem tudott felállni, de felhívta a polgárőreinket, akik azonnal a segítségére siettek- meséli Éva.

Saját kezdeményezésre létrehoztak egy játszóteret, amelyhez aztán idővel támogatókat is találtak, bővíteni tudták a játékelemeket például a Hankook közösségi pályázatával is. Kata elmondta, az üzemeltetést, a karbantartást mind magára vállalata az egyesület, a közösség.

Ez is egy nagy vágya volt az újtelepieknek, hiszen a mi városrészünkben egyáltalán nincs játszótér. Mindig azt a választ kaptuk, hogy családi házas övezet vagyunk, nekünk van kertünk, játsszon ott a gyerek. Igen ám, de a gyerekek együtt szeretnek játszani, a saját korosztályukkal, erre is szükségük van. Több éves kérésünk után Dunaújváros önkormányzata megadta nekünk ezt a lehetőséget, és létrehozhattuk ezt a játszóteret, amelyet az egyesület üzemeltet. Az önkormányzattól a mai napig is segítséget kapunk, a zöldfelület karbantartásban ők nagyon nagy segítségünkre vannak, de a tavaszi-őszi kertészeti munkákat közösségi erővel szoktuk véghez vinni. Két-három órás feladatról van szó, mindenki hozza a maga kis szerszámát, eszközét, és rendbe tesszük.

Ilyenkor zsíros kenyérrel, szörpös üdítővel kínálják meg a segítőket. Ezen kisebb, de a nagyobb költségek előteremtéséhez volt szükség az egyesületre.

Mindig sikerült az önkormányzat pályázatán forrást nyernünk. Nagyon sok felajánlásunk is van szerencsére, van olyan lakó, aki mondjuk ötszáz forinttal támogat bennünket, mert tudja, hogy jó helyre kerül. Ezeket a pénzeket szépen beosztjuk, mindet a lakókra fordítjuk, a közösségi rendezvényekre- tette hozzá Éva.

Az egyesület tíz főből áll, ezen kívül vannak támogatóik is. Az évek során egyre jobban sikerült a lakók bizalmát elnyerni. Az itt lakó helyi vállalkozók adományaikkal segítik munkájukat, a lakók pedig a szabadidejükkel, önkéntes munkájukkal. Így állt össze ez a kis rendszer, az egyesület magjában pedig mindenki megtalálta a hozzá illő feladatot, van aki például a pályázatokat írja, van aki a Mikulásnapi ajándékokat varrja.

A közösségi rendezvények híre már elért más városrészbe is.

Egyre többen csatlakoznak hozzánk a városból. Elsősorban az Öko-nap a legvonzóbb, hiszen ekkor elektromos hulladékot gyűjtünk, amitől ma nagyon nehéz megszabadulni. Ezt egy kommunális hulladékgyűjtőbe nem dobhatjuk be, sok esetben pedig vannak olyan veszélyes hulladékok, amiért még nekünk kell fizetni, hogy leadjuk. Itt mi ingyen vesszük át ezeket a hulladékokat, és szállíttatjuk el az ezzel foglalkozó hivatalos céggel. Ezt a programot már a környező településen is ismerik, onnan is hoznak ide elég sok hulladékot, így szerencsére ezek aztán nem a környezetünkbe kerülnek, nem a kiserdőbe, nem az út széli árokba dobják ki- mondta Kata.

Az egyesület szeptemberben szervezi meg a következő Öko-napot. Ezt már a játszótér környékén bonyolítják le, hogy minél kevesebb fennakadás legyen majd a közlekedésben. Ezen a napon gyermekprogramokat, helyi kézműves vásárt is rendeznek.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.