Dunaújváros Hetilap

V4NA: A migráció további gettósodáshoz vezet Németországban

doszerk - 2019. július 18. 18:46

Hozzájárult a migráció a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány. A külföldiek számának növekedése a vizsgált városok közbiztonság szempontjából veszélyes negyedeiben háromszor akkora, mint a jobb helyzetűekben – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A migránsok miatt egyébként egyre több a bűncselekmény és a terrorakció Németországban.

Marcel Helbig és Stefanie Jähnen, a Berlini Tudományos Központ (WZB) kutatói részletes tanulmányukban a migránsok szociális betagozódását vizsgálták a német városokban 2014-től 2017-ig.

Kutatásukban meglévő tudományos adatok felhasználása mellett saját közvélemény-kutatást is végeztek a bevándorlók lakhelyéről és társadalmi összetételéről.

A tanulmányban 86 város 3770 lakónegyedét vizsgálták, és csak a társadalmi-gazdasági kritériumokat kutatták, a vallási vagy etnikai hovatartozást nem vették figyelembe.

Az eredmények alapján a külföldiek számának növekedése a vizsgált városok nagyon kedvezőtlen negyedeiben (értsd gettóiban) háromszor akkora, mint a jobb helyzetűekben. Helbig és Jähnen abból indult ki, hogy
a migráció az utóbbi években a társadalmilag leggyengébb csoportokat juttatta Németországba,
ezért várható volt, hogy a bevándorlók ott lakjanak, ahol a többi szociálisan gyenge csoport koncentrálódik.

A kutatók adatai szerint nem kétséges, hogy a migráció hozzájárult a szegénységi gócok felduzzadásához.

Ez egyébként nemcsak a harmadik világbeli, döntően iszlám vallású migránsokra hivatkozik, hanem bizonyos ortodox kultúrkörből származó délkelet-európaiakra is.

Hiába az unión belülről érkező áttelepülők magas száma, a legtöbbször Bulgáriából és Romániából érkezők is csak a legegyszerűbb segédmunkákat tudják elvégezni.

Mindent összevetve, a kutatók szerint a német társadalom szociálisan a még nagyobb megosztottság felé halad.
A migránsok miatt egyre több a bűncselekmény és a terrortámadás

Ahogy az Origo arról már többször is beszámolt, az első, migránsok által elkövetett tömeges szexuális zaklatásra német földön Köln városában került sor, 2015 szilveszterének éjjelén.

Észak-afrikai és közel-keleti migráns férfiak molesztáltak, illetve meg is erőszakoltak fiatal német lányokat. A balliberális médiumok kezdetben megpróbálták eltitkolni a migránsok által elkövetett szexuális bűncselekményeket.

A közösségi médiában terjedő híreknek köszönhetően azonban nem jártak sikerrel.

Képek forrása: Shutterstock

Ezt követően terrortámadások rázták meg Németországot.

- 2016. május 10-én München egyik elővárosának pályaudvarán egy migráns "Allahu akbar"-t kiáltozva késsel megsebesített négy németet.
- Július 18-án Würzburgban egy magát 17 évesnek mondó afgán migráns baltával támadt rá egy vonaton az utasokra. Ezúttal is négy sebesült volt.
- Július 22-én egy iráni migráns hátterű 18 éves férfi elkezdett lövöldözni München belvárosában, ami kilenc halálos áldozattal járt. Az áldozatok között egy magyar állampolgár is volt.
- Július 24-én Ansbach városában egy 27 éves szír migráns pokolgépes merényletett követett el, aminek következtében 12 ember megsebesült.
- December 19-én egy tunéziai migráns, Anis Amri terrortámadást hajtott végre a berlini karácsonyi vásár területén. Az akció során 12 ember halt meg, és 49-en megsebesültek. A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.
- 2017. július 28-án Hamburg egyik bevásárlóközpontjában az Egyesült Arab Emírségekből származó Ahmed A. nevű iszlamista férfi "Allahu akbar"-t kiabálva egy machetével megölt egy embert, és további hatot megsebesített.
- 2018. április 7-én egy 48 éves kurd migráns Münsterben egy furgonnal a tömegbe hajtott, aminek következtében négy ember meghalt, húszan pedig megsebesültek.

Mindezen szörnyű esetekben az a közös, hogy kezdetben a fake news média – vélhetően felsőbb politikai utasításnak eleget téve – kísérletet tett rá, hogy eltitkolja a támadók kilétét,  azt a hamis látszatott keltve, hogy nem migránsokról, hanem németekről van szó.

Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt vezetője áprilisban arról beszélt, hogy
a terrorveszély és a migrációs nyomás növekedésére számít Németországban.

Szerinte a migráció és a terrorizmus egymással összefüggő veszélyei a német pártrendszer felbomlásához vezethetnek.

(Origo)

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.