Dunaújváros Hetilap

Struccpolitika, blama az ellenzéki összefogás eddigi mérlege

doszerk - 2019. augusztus 27. 20:29

Kezdetét vette a helyi és nemzetiségi önkormányzati képviselők választását megelőző kampány, a pártok és a jelölő szervezetek sorra veszik fel az ajánlóíveket a választási irodáktól. A nagy elánnal beharangozott ellenzéki összefogásról azonban egyre több településen derül ki, hogy az barokkos túlzással sem mondható még tiszavirág életűnek sem - írja a Pesti Srácok.

A Pesti Srácok értesülése szerint Dunaújvárosban, Hajdúszoboszlón és Szentendrén is másként alakultak a jelöltállítások, mint azt korábban elképzelték. 

Izgalmasan alakul az ellenzéki szappanopera az önkormányzati választás kampányának kezdetén, bár hónapok óta az egységes ellenzéki jelöltállításról szóló hírekkel van tele a balliberális sajtó. Úgy tűnik, hogy az eddig hangoztatott “együtt sikerülhet” szlogennel sem túl sikeres gittegyletek homogenitása napról – napra változik. A PestiSrácok.hu információi szerint ennek oka pedig az országos központi irányításban keresendő. A Jobbik és az MSZP pártvezetése ugyanis nem igazán nézi jó szemmel a helyi érdekek mentén szerveződő szövetségeket, így több településen kénytelenek voltak meghajolni a “központból érkező” ukáznak, amit kelletlenül ugyan, de mégis végrehajtanak.

Legutóbb például Dunaújvárosról derült ki, hogy mégsem egy ellenzéki kihívója lesz a fideszes polgármesternek: eddig négy  polgármester-jelöltről tud a helyi választási iroda. Emlékezetes, ott “Rajta Dunaújváros!”néven fogott össze az ellenzék az önkormányzati választásra, a közös jelölt, a Jobbikban politizáló Pintér Tamás országgyűlési képviselő volt. A nyár elején megjelent közleményük szerint “a választói akaratot figyelembe véve” döntött úgy a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Párbeszéd és a Lehet Más a Politika, hogy Pintér Tamás jelenlegi országgyűlési képviselőt fogják indítani polgármesterjelöltként. Akkor még azt írták: az összefogás az önkormányzati képviselőjelöltekre is vonatkozik, hiszen a résztvevő pártok az összes körzetben széles társadalmi támogatottsággal bíró jelölteket állítanak azért, hogy minden körzetben egyetlen kihívója legyen majd a kormánypárti jelölteknek.

Azonban fordult a kocka (esetleg változott a választói akarat?), s már nem csak a Jobbik képviselője, hanem a Mi Hazánk Mozgalom, valamint egy független, baloldali képviselő is megmérettetné magát a fideszes Cserna Gáborral szemben. Portálunk úgy tudja, Pintér Tamás  már a hétvégén bejelentette, hogy leadta a polgármester-jelöltségért szükséges voksokat a hétvégi hivatali ügyeleten. A választási iroda egyébként csak hétfőn, munkaidőben várta a jelölteket állító szervezetek képviselőit, hogy hivatalosan is megtörténhessen az ajánlóívek átvétele. (Cserna Gábor polgármester  hétfőn reggel nyújtotta be a saját és az összes képviselőjelölt ajánlását, néhány óra alatt közel 1100 ajánlás jött össze neki). 

VISSZAKÜLDTÉK, MERT NEM ELEGENDŐ AJÁNLÁSSAL ÉRKEZETT 

“Mindent megteszek, hogy én legyek az első…” – ez a dal ugrott be elsőként annak hallatán, hogy a dunaújvárosi helyi választási irodában Pintér Tamás kissé túlbuzgó módon próbált meg elsőként tetszelegni az összegyűjtött ívekkel: a HVI ügyeletese szólt rá, hogy az először leadott ívekhez még legalább ugyanannyira lenne szükség,amennyi biztosan elegendő a jelöltséghez. Mindezek után aztán neki is sikerült a 300 érvényes ajánlást megszerezni, a jobbikos politikust delegáló szervezet egyébként még gyűjti az ajánlásokat jelöltjeinek.

NINCS EGYSÉG AZ ELLENZÉKI OLDALON

Pikáns, hogy a Jobbik váltópártjaként emlegetett Mi Hazánkért Mozgalom is indít polgármester-jelöltet. Farsang Tibor a PestiSrácok.hu megkeresésére úgy fogalmazott: azért döntöttek a megmérettetés mellett, mert nagyon sok megoldandó probléma van, ami mellett nem lehet elmenni. “A Mi Hazánk úgy látja, hogy meg kell fordítani az eddig tapasztalható negatív folyamatokat, ehhez pedig sok mindent meg kell tenni. Mi cselekedni akarunk, nem csak ígérgetni”.  Hozzátette: egyelőre nyolc, de lehet, hogy kilenc körzetben indít a Mi Hazánk Mozgalom önálló jelöltet Dunaújvárosban. A nagy ellenzéki összeborulás mellett tehát a Mi Hazánk Mozgalom és egy baloldali kötődésű, ám most függetlenként induló képviselő, Tapaszi József is várja az ajánlásokat. Izgalmas adalék, hogy a Jobbik helyi hírportáljaként emlegetett blogoldal, a Castellum.do szerint mégis egység van az ellenzék soraiban, a valósághajlítás ékes példájaként említve azt, hogy a helyi médiában már más hírek láttak napvilágot a helyi választási iroda által közzétett információk szerint. 

- pestisracok.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.