Dunaújváros Hetilap

Meg kell óvni zöld értékeinket

Brousil Csaba - 2019. szeptember 18. 9:34

A Dunaújvárosi Városvédők Egyesülete és Cserna Gábor polgármester egy jelképes akcióval közösen intézkedtek a Vasmű úti platánsor megóvásáról.

A helyszínen Cserna Gábor elmondta, hogy a platánok gyakorlatilag egyidősek a Vasmű úttal és megóvásuk a város kötelessége. Kiemelte, hogy meg kell őrizni ezeket az értékeket, nem szabad a város zöld területéből veszíteni, ezért ezzel az akcióval is demonstrálni szeretnék azt, hogy a város igenis megóvja a platánokat és nem kivágja, pusztítja azokat. Mészáros László a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatának vezetője elmondta, hogy 1957-ben ültették a Vasmű úti platánokat, melyek köré később betonkazettát építettek.

A város főútjának mostani felújítása során ezeket elbontották és nagyobb teret adtak a fáknak, így azok több csapadékvízhez juthatnak, mint korábban. Kiemelte, hogy a platánok jelenleg erejük teljében vannak, a felújítás a szívó-támasztó gyökereiket nem érintette, azokat nem bolygatták meg. A kisebb gyökereken keletkeztek apróbb sérülések, melyeket a lomkorona szakszerű megritkításával kompenzálnak majd. Mint mondta a fák talajszint alatti gyökérzete akkora, mint a lomkoronájuk, így ezt szimbiózisban lehet tartani. Azt is elmondta, hogy három fát ki kellett vágni, de ezt az útfelújítástól függetlenül is meg kellett volna tenni, mert már betegek voltak és életveszélyessé váltak, de helyükre újakat ültetnek majd.

A rovat további hírei: Közélet

Most érdemes napelem rendszert telepíteni

Most érdemes napelem rendszert telepíteni

2021. aug. 04.

Egyre népszerűbbé válik napjaink fontos megújuló energiaforrása, a napelem rendszer. Összeállításunkban Vácz Ádám, az Innovatív Napelem Kft. ügyvezető igazgatója mesél az ügyfelek előtt kínálkozó lehetőségekről. (X)

Retró véradás is szerepel a kínálatban!

Retró véradás is szerepel a kínálatban!

2021. aug. 03.

A Dunaújváros 70 programsorozat keretében készülnek egy különleges közösségi kezdeményezésre a véradáshoz kapcsolódva: retró eseményt szervez az MMK-ban a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Vér, sör, virsli – mi kell még?

Táblapótlás a KRESZ-parkban

Táblapótlás a KRESZ-parkban

2021. júl. 31.

Sajnos nemcsak a gyerekek első közlekedési tudnivalói, de a rongálások is jellemzik a Béke városrészi KRESZ-parkot – az eltűnt, eltört közlekedési táblákat tegnap délután pótolták a mini útvonalon.

DVG kontra DVCSH: fontos döntés után fontos információk a lakosság számára is

DVG kontra DVCSH: fontos döntés után fontos információk a lakosság számára is

2021. júl. 30.

Fajsúlyos kérdések dőltek el a közelmúltban, így fontos tudnivalókról tájékoztatta a távhőszámlák kapcsán is a lakosságot a DVG Zrt. és az önkormányzat. Számlázás, adatszolgáltatás, munkavállalók, ügyfélszolgálat; hosszú, de fontos összegzés a hajtás után!

DSTV: javában tart már az aratás

DSTV: javában tart már az aratás

2021. júl. 30.

Eltolódott az aratási szezon, derül ki a DSTV összegzéséből. A hagyományos Péter-Pál időszak helyett később kezdődött a betakarítás, és a szélsőséges időjárás sajnos okozott meglepetést a földeken. Hangkép.

Ideiglenesen zárva tart a szabadstrand

Ideiglenesen zárva tart a szabadstrand

2021. júl. 29.

A hirtelen megemelkedett vízszint miatt az árhullám levonulásáig, illetve az ilyenkor esedékes takarítási és mérési munkálatok befejezéséig zárva a szabadstrand. A részletekről Mezei Zsolt alpolgármester, és Arnold Miklós, a DVG ágazatvezetője számolt be. 

Már igényelhető az iskolakezdési támogatás

Már igényelhető az iskolakezdési támogatás

2021. júl. 29.

A feltételekről és tudnivalókról részletes összegzés jelent meg a város hivatalos oldalán.