Dunaújváros Hetilap

Átadták a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyét

Brousil Csaba - 2019. október 9. 15:40

Szerdán ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadták a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyét a Lajos Király körúton.

Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy a negyedik ipari forradalom idejét éljük, így fontos ennek kihívásaira az oktatásban és a szakképzésben is megadni a megfelelő válaszokat. Ezért is fontos mérföldkő ez az átadás a digitális oktatás területén. Mint mondta, ahol már nyíltak ilyen műhelyek onnan nagyon pozitívak a visszajelzések. Bízik benne, hogy itt, Dunaújvárosban, ahol egyébként más területeken is óriási fejlődés van, ez a műhely is beváltja a hozzá fűzött reményeket. Beszéde végén megköszönte a polgármester és dr. Galambos Dénes támogatását, illetve minden közreműködőét, akik lehetővé tették, hogy a helyi szakképzésben egy ilyen új fejezet nyílhasson.

Cserna Gábor kiemelte, hogy pedagógusként szívügye a helyi oktatás kérdése, és büszke a helyi oktatásban tanult szakemberek elért eredményeire. Mint mondta az önkormányzat jó kapcsolatot ápol a helyi oktatási intézményekkel még úgy is, hogy azok már nem önkormányzati, hanem állami fenntartásban vannak. Hangsúlyozta, hogy olyan szakmák, szakmacsoportok vannak a helyi szakképzés kínálatában, melyek versenyképesek. Az intézményekben minőségi oktatás folyik, elég csak a tanulók által az országos szakmai versenyeken elért kimagasló eredményekre gondolni. Mint mondta, a dunaújvárosi szakképzés jelenleg jó kezekben van, mint minden fejlesztésnek, ennek is örül és megköszönte mindenkinek, aki közreműködött a műhely megalkotásában.

Pocsainé Varga Veronika elmondta, hogy a felnövő generáció tagjait is meg kell tanítani, hogy helyt tudjanak állni a mostani kihívásokkal teli világban. Fel kell készíteni őket arra, hogy digitális írástudók legyenek és így alakítsák a saját és a mi jövőnket. Ehhez együttműködést ajánlott a város összes oktatási intézményének, beleértve az egyetemet is.

A beszédek után a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is átadták a műhelyt, melyet egy rövid bejárás során mutattak meg a jelenlévőknek. Három nagy egység kapott helyez az épületben. Egyik az Alkotótér, ahol a tervezés és bizonyos gyártási folyamatok kaptak helyet, a Műhely, ahol a tanulók testközelből ismerkedhetnek meg a kézi szerszámokkal és a munkadarabok legyártásának folyamatával, illetve a PC-labor, ahol a tervezés folyamata zajlik. Mindhárom szakmai egységben megfelelő szakmai felügyelet mellett zajlik a munka. A diákok pedig bepillantást nyerhetnek egy-egy szakma rejtelmeibe, azok környezetébe és komplex képet kaphatnak azok kihívásairól.

Dr. Galambos Dénes a megnyitó utáni pohárköszöntősében elmondta, hogy a mai világban döntő a jó szakemberek képzése. Fontos a felmerülő igények kiszolgálása, melyre Paks 2 az egyik legjobb példa, és amelynek egyik oktatási bázisát Dunaújváros adja. Azt kívánta, hogy ez a digitális műhely haszonnal funkcionáljon és segítsen felkészíteni a jövő szakembereit a rájuk váró feladatokra. Majd kiemelte, hogy a fejlesztéseket, az eddig elvégzett munkát a jövőben is szeretnék folytatni, hiszen az a város és polgárai javát szolgálja.

Az Alkotóműhely egy GINOP pályázat keretein belül valósulhatott meg, mely 550 millió forintot biztosított a digitális oktatás helyi fejlesztésére.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!