Egy álommal kevesebb, de egy nagy feladattal több

2019. október 5. (szombat) 21:03 - Szárszó Lajos

Nem sikerült bejutnia az egyéni összetett fináléjába Kovács Zsófiának a Stuttgartban zajló világbajnokságon, az olimpiai kvóta azonban így is összejött tornászainknak.

Makra Zsófia felemáskorlát gyakorlatával kezdte meg a magyar női tornász válogatott a szereplését a Stuttgartban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Mivel a mai napon a csapat összetett és az egyéni eredmények is számítottak, a lányoknak kettős feladatért, a csapatért és saját magukért is versenyezniük kellet. Mi érthető okokból Trenka János tanítványát Kovács Zsófiát kísértük kiemelt figyelemmel, hiszen nagyon szurkoltunk neki azért, hogy az összetett pontszáma elérje az olimpiai kvalifikációhoz szükséges szintet, amit még nem lehet tudni pontosan, hol húznak majd meg. Emellett az plusz izgalom volt, hogy a dunaújvárosi tornász bekerül-e az egyéni összetett, vagy valamelyik szer egyéni fináléjába. Zsófia először felemáskorlát gyakorlatát mutatta be, ráadásul nagyszerűen, hiszen 14.200 pontra értékelték azt a bírók. A második szere a gerenda volt, mely viszont nem sikerült igazán, mivel arra 11.566 pontot kapott. Ekkor nagyon összeszedte erejét, így fordult a harmadik szerre, a talajra, ahol 12.233-at ért el, mellyel összes pontszáma 37.999 lett. Utoljára az ugrás következett, ahol a Dunaferr SE tornásza kiváló gyakorlattal 14.433 pontot szerzett, így az összetett pontszáma 52.432 lett. Ezzel eldőlt, hogy számára itt véget ért a világbajnokság, hiszen sem az összetett, sem a szerenkénti döntők valamelyikébe nem sikerült beverekednie magát.

Kép: MTI/EPA (Mircea Rosca arczív felvétele)

Trenka János vezetőedző: Zsófia nagyon jól kezdett felemáskorláton, hiszen egy 8.5-ös gyakorlat nem rossz. A Jégernél láttam egy kisebb hibát, amelyért három tizedet vonhattak le, ettől függetlenül rendezett volt a gyakorlata. Ezt követte a gerenda, melyet sajnos nem láttam, de tudom, hogy arról sajnos leesett, illetve volt egy nagyobb megingása, ami szintén annyi levonással jár. Ezzel legalább kettő pontot vesztett. Innen fordultunk a talajra, ahol szép gyakorlatot láthattunk tőle. Három sora nagyon szépen sikerült, tiszta, rendezett volt, de az egyik végén kilépett, ami nem nagy probléma. Utána volt egy gimnasztikus ugrássora, amiből sajnos sokat vontak le a bírók. Az utolsó szer az ugrás volt, ahol ismét remek gyakorlatot láthattunk tőle, mely keretbe foglalta teljesítményét. Számolgatnunk az olimpia miatt még nem kell, és mi most nem is emiatt versenyeztünk, hiszen a cél az volt, hogy ismét magas pontszámot tudjon elérni, amivel legalább az egyéni összetett döntőbe tudunk kerülni, a legjobb 24 versenyző közé. Ez az álom azonban elszállt.

Kovács Zsófia könnyeivel küszködve nyilatkozott: Nagyon el vagyok keseredve, hiszen nem úgy sikerült a világbajnokság, ahogyan szerettem volna. A felemáskorlát jól sikerült, utána azonban a gerendán egy nagy megingásom volt, majd sajnos leestem, ami sok pontlevonással járt. A talaj nem volt vészes, melyben volt egy kilépésem és egy kötésem, amit valószínűleg nem fogadtak el.
Olimpiai kvótát szerezni versenykörülmények között már nagyon nehéz lesz, hiszen azt csak az a versenyző kaphatja meg, aki a jövő évi Európa bajnokságon összetettben aranyérmet szerez.

Az olimpiai kvóta így is megvan!

Mint arról a Magyar Torna Szövetség honlapja szombaton késő este beszámolt, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) hivatalos tájékoztatása szerint Kovács Zsófia szerepel a tokiói olimpiára kvalifikáltak között, méghozzá a hatodik helyen. Mint ismeretes, az olimpiai részvétel szempontjából kiestek a már kvótát szerzett 12 csapat sportolói, és így kellett a legjobb 20 tornász közé kerülni. Altorjai Sándor csapatvezető tájékoztatása szerint, az összetettben a második magyar versenyző, Shermann Bianka 51.198 pontja magasabb, mint a kialakult kvótaszerző 20 tornász utáni első számú tartalék pontszáma, így a Magyar Torna Szövetség dönthet arról, hogy melyik magyar sportoló indul az ötkarikás játékokon.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: - Nagyon boldog vagyok, hogy megvan az olimpiai kvóta, és hogy Shermann Biankának is sikerült átlépnie a ponthatárt. Azt tudjuk, hogy az olimpián csak egy magyar női tornász szerepelhet, így most mind a két versenyző nekiállhat és készülhet, dolgozhat. Aki a legtöbbet tudja fejlődni, az jut ki az olimpiára, várhatóan a jövő évi Európa-bajnokság dönt majd arról, hogy ki lehet ott Tokióban.

A rovat további hírei: Sport

Fontos győzelem!

Fontos győzelem!

2020. január 24. (péntek)

Az első félidőben még akadozott a gépezet, ám a fordulás után bedarálta a Békéscsabát a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia a két gárda szekszárdi összecsapásán.

Jelentős támogató a DKKA mellett

Jelentős támogató a DKKA mellett

2020. január 24. (péntek)

Példás együttműködést, komoly támogatást jelentő hírről számolt be percekkel ezelőtt a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia.

Győzelemre tör a Kohász

Győzelemre tör a Kohász

2020. január 24. (péntek)

Nehéz meccs vár a DKKA csapatára ma este is, ám kézilabdázóink győzelmet remélnek a tabella utolsó előtti helyezettje ellen.

Egy álommal kevesebb

Egy álommal kevesebb

2020. január 23. (csütörtök)

Hiába hajrázott óriásit, végül egygólos, 11-10-es vereséget szenvedett a spanyolok elleni Európa-bajnoki elődöntőben a magyar női vízilabda válogatott.

Ünnep együtt – a legjobbak között

Ünnep együtt – a legjobbak között

2020. január 23. (csütörtök)

A Speciális Olimpia múlt márciusi világjátékán aratott kolosszális siker után az Év Sportolója Díjra jelölték kategóriájukban Latinovics Líviát és Juhász Szebasztiánt – a két dunaújvárosi tornász edzőjük, Salamonné Szabó Éva kíséretében vehetett részt az Év Sportolója Gálán a Nemzeti Színházban múlt csütörtökön. Örök emlék, nem vitás!

Legyen jövőkép az akadémián

Legyen jövőkép az akadémián

2020. január 23. (csütörtök)

Terjedelmes interjúban foglalkozik a DKKA körüli helyzettel az akadémia honlapján Mátyás Gábor ügyvezető. Betűhív közlés!

Bronzérem Pécsről

Bronzérem Pécsről

2020. január 22. (szerda)

Egy harmadik és egy ötödik hellyel gazdagodtak a Dunaferr SE birkózói a hétvégén megrendezett felnőtt válogató versenyen.