Egy álommal kevesebb, de egy nagy feladattal több

2019. október 5. (szombat) 21:03 - Szárszó Lajos

Nem sikerült bejutnia az egyéni összetett fináléjába Kovács Zsófiának a Stuttgartban zajló világbajnokságon, az olimpiai kvóta azonban így is összejött tornászainknak.

Makra Zsófia felemáskorlát gyakorlatával kezdte meg a magyar női tornász válogatott a szereplését a Stuttgartban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Mivel a mai napon a csapat összetett és az egyéni eredmények is számítottak, a lányoknak kettős feladatért, a csapatért és saját magukért is versenyezniük kellet. Mi érthető okokból Trenka János tanítványát Kovács Zsófiát kísértük kiemelt figyelemmel, hiszen nagyon szurkoltunk neki azért, hogy az összetett pontszáma elérje az olimpiai kvalifikációhoz szükséges szintet, amit még nem lehet tudni pontosan, hol húznak majd meg. Emellett az plusz izgalom volt, hogy a dunaújvárosi tornász bekerül-e az egyéni összetett, vagy valamelyik szer egyéni fináléjába. Zsófia először felemáskorlát gyakorlatát mutatta be, ráadásul nagyszerűen, hiszen 14.200 pontra értékelték azt a bírók. A második szere a gerenda volt, mely viszont nem sikerült igazán, mivel arra 11.566 pontot kapott. Ekkor nagyon összeszedte erejét, így fordult a harmadik szerre, a talajra, ahol 12.233-at ért el, mellyel összes pontszáma 37.999 lett. Utoljára az ugrás következett, ahol a Dunaferr SE tornásza kiváló gyakorlattal 14.433 pontot szerzett, így az összetett pontszáma 52.432 lett. Ezzel eldőlt, hogy számára itt véget ért a világbajnokság, hiszen sem az összetett, sem a szerenkénti döntők valamelyikébe nem sikerült beverekednie magát.

Kép: MTI/EPA (Mircea Rosca arczív felvétele)

Trenka János vezetőedző: Zsófia nagyon jól kezdett felemáskorláton, hiszen egy 8.5-ös gyakorlat nem rossz. A Jégernél láttam egy kisebb hibát, amelyért három tizedet vonhattak le, ettől függetlenül rendezett volt a gyakorlata. Ezt követte a gerenda, melyet sajnos nem láttam, de tudom, hogy arról sajnos leesett, illetve volt egy nagyobb megingása, ami szintén annyi levonással jár. Ezzel legalább kettő pontot vesztett. Innen fordultunk a talajra, ahol szép gyakorlatot láthattunk tőle. Három sora nagyon szépen sikerült, tiszta, rendezett volt, de az egyik végén kilépett, ami nem nagy probléma. Utána volt egy gimnasztikus ugrássora, amiből sajnos sokat vontak le a bírók. Az utolsó szer az ugrás volt, ahol ismét remek gyakorlatot láthattunk tőle, mely keretbe foglalta teljesítményét. Számolgatnunk az olimpia miatt még nem kell, és mi most nem is emiatt versenyeztünk, hiszen a cél az volt, hogy ismét magas pontszámot tudjon elérni, amivel legalább az egyéni összetett döntőbe tudunk kerülni, a legjobb 24 versenyző közé. Ez az álom azonban elszállt.

Kovács Zsófia könnyeivel küszködve nyilatkozott: Nagyon el vagyok keseredve, hiszen nem úgy sikerült a világbajnokság, ahogyan szerettem volna. A felemáskorlát jól sikerült, utána azonban a gerendán egy nagy megingásom volt, majd sajnos leestem, ami sok pontlevonással járt. A talaj nem volt vészes, melyben volt egy kilépésem és egy kötésem, amit valószínűleg nem fogadtak el.
Olimpiai kvótát szerezni versenykörülmények között már nagyon nehéz lesz, hiszen azt csak az a versenyző kaphatja meg, aki a jövő évi Európa bajnokságon összetettben aranyérmet szerez.

Az olimpiai kvóta így is megvan!

Mint arról a Magyar Torna Szövetség honlapja szombaton késő este beszámolt, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) hivatalos tájékoztatása szerint Kovács Zsófia szerepel a tokiói olimpiára kvalifikáltak között, méghozzá a hatodik helyen. Mint ismeretes, az olimpiai részvétel szempontjából kiestek a már kvótát szerzett 12 csapat sportolói, és így kellett a legjobb 20 tornász közé kerülni. Altorjai Sándor csapatvezető tájékoztatása szerint, az összetettben a második magyar versenyző, Shermann Bianka 51.198 pontja magasabb, mint a kialakult kvótaszerző 20 tornász utáni első számú tartalék pontszáma, így a Magyar Torna Szövetség dönthet arról, hogy melyik magyar sportoló indul az ötkarikás játékokon.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: - Nagyon boldog vagyok, hogy megvan az olimpiai kvóta, és hogy Shermann Biankának is sikerült átlépnie a ponthatárt. Azt tudjuk, hogy az olimpián csak egy magyar női tornász szerepelhet, így most mind a két versenyző nekiállhat és készülhet, dolgozhat. Aki a legtöbbet tudja fejlődni, az jut ki az olimpiára, várhatóan a jövő évi Európa-bajnokság dönt majd arról, hogy ki lehet ott Tokióban.

A rovat további hírei: Sport

Megvan a módosított kajak-kenu menetrend a játékokig

Megvan a módosított kajak-kenu menetrend a játékokig

2020. július 16. (csütörtök)

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége elfogadta a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt módosított szakmai előterjesztéseket, így egészen 2021 végéig megvan a felnőtt és a para gyorsasági válogatott felkészülési programja.

Hazai éremeső az uszodában!

Hazai éremeső az uszodában!

2020. július 16. (csütörtök)

Több mint félszáz dobogós helyezésnek örülhettek a Dunaferr SE úszói a Fabó Éva Sportuszodában megrendezett utánpótlás versenyen.

Elkészült a sorsolás

Elkészült a sorsolás

2020. július 16. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata a harmadik fordulóban kapcsolódik be a Magyar Kupa küzdelmeibe.

Biztos siker az első edzőmeccsen

Biztos siker az első edzőmeccsen

2020. július 15. (szerda)

Korán jelentős előnyt szerezve aratott magabiztos, 38-28-as sikert az ifjúsági válogatott elleni felkészülési mérkőzésen a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata.

Együtt a siker útján

Együtt a siker útján

2020. július 15. (szerda)

Továbbra is várják a fiatalok jelentkezését a Dragon Steel SE sárkányhajósai, akik augusztusban nyári tábort is szerveznek a sportág kedvelői számára.

Örökrangadóval rajtol a szezon

Örökrangadóval rajtol a szezon

2020. július 15. (szerda)

A címvédő Ferencváros és az élvonalba visszatérő MTK Budapest örökrangadóját rendezik a labdarúgó OTP Bank Liga 2020/21-es szezonjának nyitófordulójában.

Belga siker az E-Sport Kupán

Belga siker az E-Sport Kupán

2020. július 14. (kedd)

A belga válogatottat irányító Zámbó Csaba örülhetett a végső győzelemnek a DUNA FIFA E-SPORT Kupa hétvégén megrendezett második fordulójában.