Közúti ellenőrzések jönnek

doszerk - 2019. november 11. 7:50

Novemberben közúti ellenőrzéssel és tájékoztatással, felvilágosítással segíti a téli közlekedésre való felkészülést az Innovációs és Technológiai Minisztérium – közölte a tárca parlamenti államtitkára

Schanda Tamás elmondta: 1990 óta a negyedére, 2000 óta pedig a felére csökkent a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma, ez a szám az elmúlt években mintegy 600 volt.

A személyi sérüléssel járó baleseteknek csak 10 százaléka elkerülhetetlen, 90 százalékát a járművezetők szabálytalansága, figyelmetlensége okozza – tette hozzá, utalva arra: a rendőrség a szeptemberben-októberben „drámaian romló közlekedési morál”, a szabálytalanságok, közlekedési balesetek számának emelkedése miatt kénytelen volt vörös kódot elrendelni.

Kiemelte: a kormány számára fontos a magyar családok biztonsága, ezért rendszeresek a közúti ellenőrzések. A november 19-21-én tartandó tematikus közúti ellenőrzéseken vizsgálják a téli gumik állapotát, típusazonosságát, a téli szélvédőmosó folyadékot, az ablaktörlőt, a fagyállót, a külső világítótesteket és a fényvisszaverő mellény meglétét.

Az ellenőrzések célja nem elsősorban a bírságolás, hanem a figyelemfelhívás. Az ellenőrzések mellett tájékoztató füzetekkel is segítik az autósok felkészülését a téli közlekedésre – mondta Schanda Tamás.

Kitért arra: a biztonságosabb, komfortosabb utazás érdekében a kormány folyamatosan javítja a közlekedési infrastruktúrát is. A 3200 milliárd forintos keretösszegű útprogram célja, hogy Magyarország bármely pontjáról fél órán belül el lehessen érni egy négysávos utat. 2010-től 2019 végéig több mint 6 ezer kilométernyi út újul meg, a már zajló programok keretében 2020 végéig 280 milliárd forintból 900 útszakasz 2400 kilométeren – ismertette az államtitkár.

A beruházások azonban önmagukban nem elegendőek a balesetek számának csökkentésére, ehhez az is kell, hogy a közlekedők betartsák a szabályokat, figyeljenek egymásra – hangsúlyozta Schanda Tamás.

-OPH-

A rovat további hírei: Sziréna

Eltűnt, nagyon keresik Jázmint – segítsen, ha tud róla!

Eltűnt, nagyon keresik Jázmint – segítsen, ha tud róla!

2024. szep. 25.

A 15 éves fiatal engedély nélkül távozott dunaújvárosi otthonából, nem ment iskolába, és aztán haza se. A rendőrség felhívást tett közzé a kamaszlány eltűnése ügyében – jelentkezzen, ha tud róla, de már egy megosztás is sokat segíthet!

Vádat emeltek a bolti szarka ellen

Vádat emeltek a bolti szarka ellen

2024. szep. 24.

Ruhaneműket lopott egy dunaújvárosi áruházból még február elején – az egység vagyonőre buktatta le, pedig az áruvédelmi tikettektől már sikeresen megszabadította zsákmányát. 

Eltűnés miatt keresik Bencét – jelezze, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Bencét – jelezze, ha tud róla!

2024. szep. 13.

A dunaújvárosi rendőrség kezdett eljárást a fiatal eltűnése miatt, a 16 éves kamasz még augusztus 19-én távozott mezőfalvi otthonából. Jelentkezzen, ha látta vagy tud a hollétéről – de már egy megosztás is sokat segíthet!

Tésztakészítő gépből lábas, márkás pulóverből olcsó pólók

Tésztakészítő gépből lábas, márkás pulóverből olcsó pólók

2024. szep. 09.

Nem tétlenkednek az online csalások elkövetői – és mindig vannak áldozatai a fondorlatos lehúzásoknak. Az alábbi történet során is akadt, aki 1 millió forintot utalt előre, és persze rajta is vesztett.

Jogtalanul használta más az autóját – pedig csak cigiért indult

Jogtalanul használta más az autóját – pedig csak cigiért indult

2024. szep. 06.

Sajnos az ügyészségi összegzésből nem derül ki, milyen kocsit kötött el a vád alá helyezett férfi – pedig biztos van olyan verda, aminek nem tudnék ellenállni. 

Hosszabbított hőségriasztás – kánikulával kezdődik a tanév

Hosszabbított hőségriasztás – kánikulával kezdődik a tanév

2024. aug. 30.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján egészen jövő csütörtökig meghosszabbította az augusztus 24-én életbe lépett rendelkezést. Marad a meleg, kitart a másodfok is.

Meteo extra: felhőszakadás miatt adtak ki riasztást

Meteo extra: felhőszakadás miatt adtak ki riasztást

2024. aug. 20.

A met.hu időjárási portál – egészen pontosan a HungaroMet – ma éjfélig adott ki riasztást a heves zivatarok, felhőszakadás miatt. A figyelmeztetés térségünket is érinti, de Veszprém vármegyére másodfokú szint érvényes.